Pahar cu lapte degresat
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Laptele degresat: beneficii pentru sănătate și nutriție (bazat pe cercetare)

Laptele este considerat un aliment cu densitate nutritivă. Este o bună sursă de proteine, calciu, vitamina D, potasiu și vitamina A. Ceea ce poate varia la lapte este conținutul în grăsimi, laptele integral având o mare cantitate de grăsimi, iar laptele degresat o cantitate mai mică de grăsimi.

Principalul mesaj pentru sănătate transmis ani la rând în vederea consumului de lapte a fost: beți 3 cești de lapte pe zi și alegeți lapte redus în grăsimi sau fără grăsimi.

Alegerea laptelui redus în grăsimi sau a laptelui degresat în locul laptelui bogat în grăsimi susține un aport caloric redus, iar conținutul minim de grăsimi saturate al laptelui ar putea încuraja sănătatea inimii.

Totuși, cercetări recente au sugerat că a bea lapte degresat în locul laptelui bogat în grăsimi poate să nu furnizeze avantaje pentru sănătate sau pierderea în greutate.

Unii experți în sănătate ridică sub semnul întrebării dacă a consuma lapte este necesar pentru o nutriție optimă.

De exemplu, persoanele cu intoleranță la lactoză pot obține toți nutrienții ce se regăsesc în lapte din alte alimente.

Este laptele un element important al dietei?

În urma tuturor confuziilor create în jurul consumului de lapte, care este adevărul? Este sănătos laptele degresat?

Concluzie:

Verdictul asupra consumului de lapte s-a tot schimbat odată cu trecerea anilor. Fie că discutăm despre laptele gras sau cel degresat, ambele pot fi considerate sănătoase.

În acest articol:

Diferența dintre laptele integral și laptele degresat

Principalele diferențe între tipurile de lapte se bazează pe conținutul de grăsimi. De exemplu, o ceașcă de lapte integral (plin de grăsimi) furnizează 148 de calorii și 8 grame de grăsime. O ceașcă de lapte degresat furnizează 83 de calorii și mai puțin de un gram de grăsime.

Conținutul în carbohidrați, vitamine, minerale și proteine este același sau foarte apropiat între tipurile de lapte de consum.

Excepție fac cazurile în care anumite tipuri de lapte și-au schimbat rețetele tradiționale pentru a oferi un aport proteic superior față de alte tipuri de lapte

Concluzie:

Principala diferență între tipuri diferite de lapte este conținutul de grăsimi al acestora.

Ce este laptele degresat?

Laptele provine fie de la vacă sau de la alt animal și conține grăsimi în mod natural. De secole, oamenii beau lapte: varianta naturală, fără modificări la nivelul conținutului de grăsimi.

Laptele degresat a apărut pentru ca oamenii să poată consuma lapte, însă fără a consuma și grăsimi.

Prin definiție, laptele degresat este lapte integral, dar cu grăsimea (caimacul) îndepărtată.

Laptele plin de grăsimi sau integral nu este doar grasime; conține doar 3% grăsime. Aceasta cantitate este scăzută sau chiar zero în cazul laptelui degresat.

Laptele care conține 1-2 % grăsimi, după ce grăsimea a fost îndepărtată nu este lapte degresat în totalitate.

Concluzie:

Laptele degresat este, de obicei, lapte cu grăsimea îndepărtată.

Aportul nutritiv al laptelui degresat

O cană de lapte degresat furnizează:

  • 83 de calorii
  • 0 grame grăsime
  • 12 grame carbohidrați
  • 8 grame proteine
  • 30% calciu
  • 10% potasiu
  • 20% vitamina B12

De la laptele integral la laptele degresat, o ceașcă de lapte are cam același conținut de carbohidrați, proteine, calciu, vitamina B12 și potasiu.

Vitamina A și D sunt pierdute atunci când conținutul de grăsime este îndepărtat în cazul laptelui degresat, dar acestea sunt adăugate ulterior.

De aceea, tot conținutul de vitamine este același, indiferent de lapte.

Deoarece laptele degresat este fără grăsimi, acesta furnizează doar câteva calorii față de laptele integral. O ceașcă de lapte integral furnizează cam 148 de calorii, în comparație cu 83 de calorii la laptele degresat.

Concluzie:

O ceașcă de lapte degresat furnizează 80 de calorii și conține proteine, calciu, potasiu, vitaminele A, D, B12.

Pentru ce este utilizat laptele degresat?

Laptele degresat este o alternativă fără grăsimi a laptelui integral. Poate fi utilizat ca un înlocuitor pentru laptele bogat în grăsimi, fie bând o ceașcă la mese, fie turnând-l peste cereale sau utilizându-l la gătit.

Daca utilizați lapte degresat într-o rețeta, observați ca rezultatul poate fi afectat din cauza conținutului scăzut n grăsimi. Laptele în sine poate fi utilizat într-o rețetă pentru a oferi grăsimi, astfel încât substituirea cu lapte degresat nu va garanta cel mai bun rezultat.

Laptele degresat a fost recomandat pentru consum zilnic deoarece se încadrează în rândul alimentelor recomandate de dietele cu conținut scăzut de grăsimi. O dietă scăzută în grăsimi (cu mai puțin de 30% de calorii provenite din grăsime) este recomandat[ pentru pierderea greutății și sănătatea inimii.

Concluzie:

Laptele degresat poate fi folosit oriunde este nevoie de lapte.

Pentru ce este utilizat laptele praf degresat?

Laptele praf degresat este lapte degresat deshidratat sau pudră din laptele degresat rezultată din îndepărtarea apei.

Conține mai puțin de 5% umiditate, mai puțin de 1.5 %  grăsime și minimum de conținut proteic, 34%.

Laptele praf degresat sau laptele uscat, sărac în grăsimi, poate fi utilizat in creșterea aluatului, în producerea înghețatei, în prepararea cărnii, a altor produse lactate sau a altor alimente.

Concluzie:

Laptele praf degresat este laptele degresat, fără apă în compoziție.

Cat de mult lapte degresat ar trebui să beți?

USDA recomandă bărbaților și femeilor să consume 3 cești de lactate zilnic.

O cană de lactate poate include:

O cană de lapte

O cană de iaurt

Cinci uncii  (o uncie = 28, 3 grame) de brânză tare

Doua căni de brânză făgăraș sau ½ de ceașcă de brânză ricotta.

De ce recomandă USDA adulților să consume 3 căni de lactate zilnic? Lactatele sunt o sursa de mulți nutrienți și pot aduce o contribuție semnificativă la consumul de substanțe nutritive la nivel național.

Un studiu din 2015 (3) a analizat datele privind dieta, de la aproape 9000 de participanți. Cercetările au găsit că majoritatea copiilor peste 4 ani și aproape toți adulții nu consuma cantitatea zilnică recomandată.

Vezi, de asemenea: Oare laptele conține zahăr, iar zahărul din componență este nociv?

Cercetările sugerează că un consum mai  ridicat de lactate poate scădea semnificativ aportul inadecvat de calciu, magneziu, potasiu și/sau vitamina A.

Cât de mult lapte degresat (sau alte tipuri de lapte) ar trebui să beți, depinde de restul dietei. Dar oare cât de multe produse lactate ar trebui incluse în dieta dumneavoastră?

Dacă deja consumați brânză sau iaurt, o ceașcă de lapte ar fi îndeajuns pentru a obține consumul recomandat de lactate.

Daca nu consumați alte lactate, puteți bea 2-3 cești de lapte pe zi.

Concluzie

Cantitatea de lapte recomandată zilnic depinde de cât de multe alte produse din lapte includeți deja în dietă. USDA recomandă consumul a trei căni de lapte pe zi.

Ce se întâmplă în cazul în care nu puteți bea lapte?

Daca aveți intoleranță la lactoză sau alte probleme de sănătate vă împiedică să consumați lapte, totuși puteți obține substanțele nutritive oferite de lactate.

Există anumite alternative ale laptelui, cum ar fi: soia, ovăzul, migdalele etc. De obicei, lactatele sunt îmbogățite cu nutrienții naturali din lapte printre care: calciul, vitamina A, vitamina D și Vitamina B12.

Consumul recomandat este același pentru majoritatea adulților: 3 căni pe zi. Daca veți consumați alternative ale lactatelor, asigurați-vă că acestea conține vitamine și minerale.

Pe lângă consumarea unor alternative ale lactatelor, vă puteți propune să adăugați mai multe surse de calciu dietei dumneavoastră.

Sursele de calciu includ: sardinele (sau orice alt pește cu oase mici),  sucurile naturale, tofu, legumele proaspete sau cerealele.

Concluzie:

Dacă nu puteți bea lapte, puteți obține substanțele nutritive ale acestuia din alte surse de hrană integrate în dieta dumneavoastră.

Este laptele degresat mai sănătos decât laptele integral?

O cană de lapte integral furnizează 8 grame de grăsime (12%) , cu 4.6 grame (22%) ,provenind din grăsimi saturate.

Alegerea laptelui degresat, căruia îi este atribuit un procent de 0% grame de grăsime, spre deosebire de laptele integral, pare să fie o alegere inteligentă pentru o dieta scăzută în grăsimi.

Urmând o dieta scăzută în grăsimi (mai puțin de 30% din calorii survenite din grăsimi , din care mai puțin de 10% din grăsimi saturate) a fost recomandată pentru sănătatea inimii de mulți ani încoace.

Totuși, cercetări recente au pus sub semnul întrebării aceste linii largi în ceea ce privește urmarea unei diete scăzute în grăsimi.

Grăsimile dietetice și sănătatea inimii

Studii observaționale au arătat că un consum crescut de grăsimi saturate poate crește nivelul de  colesterol din sânge.  De aici, recomandarea pentru  diete scăzute în grăsimi (în special grăsimi saturate).

Totuși, ceea este dedus și mai clar de catre cercetători este că nivelul total de colesterol este doar parțial în legătură cu riscul bolilor inimii. Gradul și tipul colesterolului LDL este mai important decât nivelurile totale de colesterol.

Alimentele ce conțin grăsimi saturate furnizează o varietate de grăsimi; unele din aceste grăsimi saturate pot fi considerate neutre sau chiar benefice pentru sănătatea inimii. Nu toate grăsimile saturate sunt considerate, în mod indubitabil, rele.

De asemenea, cercetătorii cunosc acum faptul că  atunci când grăsimile saturate sunt înlocuite cu carbohidrați rafinați, acest lucru poate crește riscul pentru boli ale inimii și pentru creșterea în greutate.

De aceea, consumul alimentelor cu un conținut redus de grăsimi sau al celor fără grăsimi în locul celor ce conțin astfel de substanțe nu este neapărat benefic, mai ales în cazul în care mâncarea are un conținut crescut de zahar.

De exemplu, consumul prăjiturilor cu nivel redus de grăsimi, dar cu un conținut ridicat de zahar, nu este mai sănătos în comparație cu cel al prăjiturilor obișnuite, cu un conținut normal de grăsimi, dar unul redus al zahărului.

Prin urmare, recomandările actuale se îndreaptă către limitarea consumului de carbohidrați rafinați, în locul concentrării exclusive asupra aportului de grăsimi saturate.

Concluzie:

Limitarea consumului de grăsimi saturate nu este singurul aspect ce trebuie luat în calcul pentru sănătatea inimii. Înlocuirea grăsimilor saturate cu carbohidrați rafinați nu este recomandată.

Ar trebui să bem lapte integral sau lapte degresat?

Recomandările în urma cercetărilor și rezultatele acestora în aceea ce privește grăsimile saturate și sănătatea inimii sunt încă în plină desfășurare. Tendințele actuale încă recomandă o dietă săracă în grăsimi saturate.

Totuși, consumul de zahăr rafinat continua să câștige teren, drept o considerație importantă pentru sănătate.

Experții în sănătate sugerează că aceste noi studii asupra grăsimilor saturate și sănătății inimii nu dau undă verde consumului de grăsimi saturate, așa cum mulți dintre voi v-ați fi dorit.

Moderația și echilibrul în aportul de substanțe nutritive sunt încă recomandate.

Daca va întrebați daca ar trebui să beți lapte integral sau lapte degresat, faceți un pas înapoi și priviți dieta dumneavoastră în ansamblu. Obțineți grăsimi din alte alimente? Urmați intenționat o dietă  scăzută în calorii/grăsimi? Laptele degresat poate fi o alegere înțeleaptă.

Ați optat deja pentru o dietă  cu un conținut scăzut de grăsimi? Dacă doriți să consumați lapte integral în locul celui degresat, aceasta alegere poate funcționa asupra dietei voastre, fără să vă afecteze  starea de sănătate.

În cele din urmă, dar poate cel mai important aspect, pentru ce tip de lapte optați? Care dintre ele vă va satisface mai mult nevoile nutriționale? Ce tip de lapte se potrivește cel mai bine dietei dumneavoastră?

Concluzie:

Atât laptele integral, cat și cel degresat  se pot utiliza pentru o dietă sănătoasă. Alegeți tipul de lapte ce se pretează cel mai bine asupra dietei dumneavoastră.

Este laptele degresat mai bun pentru slăbit?

Alegerea laptelui degresat în pofida laptelui cu un conținut superior de grăsimi pare o alegere bazată logică pentru a obține pierderea în greutate deoarece laptele degresat are un aport caloric inferior.

Eliminând extra-caloriile din dietă este un pas important de urmat pentru pierderea în greutate. Așadar, înlocuirea laptelui gras cu unul degresat vă va ajuta să ardeți ceva calorii.

Alegerea laptelui degresat, în locul laptelui bogat în grăsimi, nu înseamnă automat mai puține calorii. De ce? Deoarece laptele degresat, atât de scăzut în grăsimi, nu este la fel de sățios în comparație cu laptele obișnuit.

Alegerea laptelui degresat în locul laptelui bogat în grăsimi, v-ar putea face să vă simțiți încă flămânzi. Asta ar putea conduce la o gustare în plus.

Iar dacă gustarea include carbohidrați rafinați, cum ar fi o prăjiturică, alegerea laptelui degresat nu vă va ajuta literalmente să pierdeți în greutate.

Un articol din 2013, asupra relației dintre produsele din lapte și riscul  apariției obezității concluzionează că laptele bogat în grăsimi NU crește acest risc.

Rezultate par să fie contrar așteptărilor: consumul laptelui mai bogat în calorii a fost asociat cu riscul scăzut al apariției obezității.

Cercetătorii sugerează că este unul din principalele motive ale concluziei este senzația de sațietate, obținute mult mai ușor în urma consumului unui lapte mai gras.

Dacă veți consuma lapte degresat veți obține mai greu senzația de sațietate, iar asta vă va împinge spre o altă gustare, mai bogată din punct de vedere caloric.

Realitatea în ceea ce privește pierderea în greutate este că nu există un drum prestabilit pentru arderea kilogramelor în plus. Puteți opta pentru laptele degresat pentru a reduce caloriile ingerate și pentru a preveni acumularea kilogramelor în plus? Da. Puteți opta pentru laptele integral pentru a reduce caloriile ingerate și pentru a preveni acumularea kilogramelor în plus? Cercetările spun, de asemenea, că da.

Ceea ce va determina pierderea în greutatea este aportul caloric furnizat de întreaga dietă, este nivelul de exerciții fizice susținute și de stilul de viață.

Concluzie:

Laptele degresat nu înseamnă întotdeauna cea mai bună alegere pentru pierderea în greutate. Studiile au arătat că produsele din lapte bogate în grăsimi sunt asociate cu un risc scăzut al apariției obezității. Așadar, oricare dintre cele două variante poate fi integrată într-un program de pierdere în greutate.

Puteți consuma lactate și să pierdeți în greutate simultan?

Unele studii sugerează că a consuma lactate  poate fi benefic pentru reglarea greutății. De exemplu, un articol din 2014 a  descoperit că iaurtul și alte lactate sunt asociate cu un risc scăzut de îngrășare, dar și de apariție a bolilor cardiovasculare.

Acesta și alte studii sugerează ca PUTEȚI mânca lactate și să slăbiți simultan.

Totuși, acest lucru nu înseamnă ca puteți mânca înghețată și  alte lactate dulci, slăbind în același timp.

Fie că acestea conțin lapte degresat sau lapte bogat în grăsimi, evitați consumul de produse dulci ce conțin lapte. Înghețata, iaurtul, iaurtul de băut și iaurtul cu fructe pot fi bogate în zahar, iar acest aspect nu va încuraja pierderea în greutate sau sănătatea inimii.

Lactatele sunt o sursă naturală de carbohidrați, dar adăugarea zahărului poate genera un adaos general asupra dietei mai mare decât o poate face consumul de sucuri carbogazoase.

Alegeți lactatele fără îndulcitori sau adăugați fructe/miere, daca doriți să obțineți o anumite aromă.

Concluzie:

Puteți consuma lactate și să pierdeți în greutate simultan. Studiile afirmă că includerea lactatelor în alimentație poate fi asociată cu un risc scăzut de creștere în greutate.

Este laptele degresat mai sănătos decât laptele din soia?

Atât laptele degresat cât și laptele din soia sunt opțiuni cu aport minim de grăsimi. Laptele din soia furnizează mai multe calorii pe ceașcă și are un conținut ușor superior al grăsimilor.

Atât laptele degresat cât și laptele din soia furnizează 7-8 grame de proteine pe ceașcă, dar laptele din soia este mai bogat în carbohidrați.

Laptele din soia poate varia în ceea ce privește nivelul de vitamine, în funcție de cum este suplimentat produsul. Laptele degresat este, întotdeauna, o sursa bună de calciu, de vitamine D și B12.

Majoritatea tipurilor de lapte din soia de pe piață furnizează același nivel de vitamine și minerale.

Care este mai sănătos? Ambele opțiuni pot fi parte a unei diete sănătoase. Daca optați pentru o sursă proteică ce va hrăni țesutul muscular, atunci laptele degresat este o variantă mai bună.

Laptele degresat vs. lapte de soia vs. lapte de migdale vs. alte alternative ale laptelui

Laptele din soia poate fi o sursă alternativă, dar există mai multe opțiuni din care se obțin substanțele nutritive specifice laptelui. Acestea se regăsesc în majoritatea supermarketurilor.

Opțiunile comun includ ovăzul, laptele de orez, laptele de migdale, laptele de in.

Printre alternativele pentru produsele din lapte, laptele de soia furnizează cele mai multe proteine. Nucile sau cerealele sunt, în general, o sursa scăzută de proteine și oferi doar un gram sau două de proteine pe ceașcă.

Alternativele pentru produsele din lapte pot varia, de asemenea, în conținutul de vitamine și minerale.

Vezi, de asemenea: Care este cel mai sănătos lapte de băut?

Laptele degresat va asigura proteine de cea mai bună calitate în comparație cu alte alternative. Totuși, unii sunt preocupați de nivelul de hormoni din lapte, care ii face să se orienteze către variantele de origine vegetală.

Orice alternative pentru lapte sau lactate pot fi incluse într-o dietă sănătoasă. Factorii esențiali sunt consumul moderat, varietatea alimentației și cunoașterea aportului nutritiv al alimentelor lactate/non-lactate pentru care optați.

Concluzie

Laptele degresat asigură proteine de cea mai bună calitate, dar alternativele pentru produsele din lapte, pot fi integrate ,de asemenea, într-o dietă sănătoasă, echilibrată.

Laptele degresat, laptele din soia și masa musculara

Atât proteinele din zer, cât și cele din soia sunt sintetizate rapid. Totuși, proteinele din zer obținute din lactate au un avantaj în ceea ce privește dezvoltarea masei musculare față de cele obținute din soia.

Un studiu din 2007 a examinat efectul consumului, atât al laptelui din soia cât și a laptelui degresat, după exerciții de rezistență.

Cercetătorii descoperit că, ambele proteine pot stimula dezvoltarea masei musculare. Totuși, cercetătorii au concluzionat un consum regulat de lapte degresat va crește mai rapid masa musculară datorită proteinelor din componența acestuia.

Concluzie

Atât laptele degresat cât și laptele din soia pot stimula dezvoltarea mușchilor, dar proteinele din laptele degresat oferă un avantaj pentru dezvoltarea mai rapidă a masei musculare.

Concluzie: Este laptele degresat sănătos?

Laptele degresat poate furniza o importantă sursă de nutrienți în dietă. Creșterea consumului de lactate în dietă a fost propusa de către cercetători pentru a suplimenta lipsurile de nutrienți precum vitaminele A, D, B12, calciu și potasiu.

Comparat cu alte produse din lapte, laptele degresat are un conținut redus de grăsimi și calorii. Alegerea laptelui degresat în locul laptelui bogat în grăsimi a fost recomandata de multe instituții pentru sănătate pentru a favoriza scăderea în greutate.

Dietele cu un conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu promovarea sănătății inimii dar și cu reglarea greutății.

Totuși, cercetări recente sugerează  că un consumul scăzut de grăsimi saturate nu este cel mai important factor pentru sănătatea inimii.

De fapt, studiile au arătat că lactatele bogate în grăsimi NU cresc riscul apariției bolilor de inimă de inimă sau al îngrășării.

În general, alimentele oferă diferite tipuri de acizi grași, dar și alte substanțe nutritive ce acționează variat asupra organismului. Chiar și lactatele ce generează grăsimi saturate asigură alte substanțe nutritive ce promovează sănătatea inimii.

Conținutul de grăsimi din lapte creează senzația de sațietate ce poate ajuta la pierderea în greutate. Există riscul ca în urma consumului de lapte degresat să nu obțineți senzația de sațietate și să serviți o gustare la puțin timp după.

Este laptele degresat sănătos? Da, poate fi. Însă nu este întotdeauna cea mai sănătoasă alegere, în orice circumstanță. De fapt, orice tip de lapte se va încadra într-o dietă sănătoasă, variată, echilibrată, cu densitate nutritivă.

Dacă vă întrebați care ar fi cel mai bun lapte pentru sănătatea dumneavoastră, cel mai indicat este să consultați un nutriționist.

Laptele degresat poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Totuși, alte produse din lapte, bogate în grăsimi, pot fi, de asemenea, incluse într-o astfel de dietă.

Verifică preț shake-uri proteice pe bază de lapte aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Masă sănătoasă inclusă într-o dietă de tip post intermitent

Post intermitent – ghidul complet

Postul intermitent câștigă popularitate, fiind asociat cu potențiale beneficii pentru sănătate, cum ar fi: risc mai mic de dezvoltare a unor boli cronice, creșterea arderilor

Ouă crude proaspete crescute natural

Ouăle crude sunt periculoase?

În trecut ni s-a spus să evităm consumul de ouă. Astăzi, experții ne recomandă exact contrariul. Ouăle sunt bogate în vitamine, minerale, proteine, antioxidanți, dar