Pahar cu lapte degresat si carafa cu lapte integral
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Lapte integral sau lapte degresat – care este mai bun pentru tine?

Toate tipurile de lapte din comerț, de la lapte integral, la cel degresat, oferă o cantitate egală de vitamina D, calciu și proteine. Principala diferență între tipurile de lapte este, în principal, cantitatea de grăsime. Laptele integral oferă 8 grame de grăsime pe cană, din care 5 grame de grăsimi saturate. Laptele degresat oferă mai puțin de 1 gram de grăsimi la o cană.

În trecut, principalul mesaj pentru sănătate, a fost să se consume produsele cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi și nu produsele lactate cu conținut de grăsimi.

Intenția era ca numărul mic de  grăsimi  duce la un număr mic de calorii și oferă beneficii pentru sănătatea inimii în comparație cu produsele de lapte integral.

Cu toate acestea, studii recente de cercetare au pus sub semnul întrebării acest mesaj de sănătate.

Unele rezultate recente ale cercetării au descoperit că atunci când oamenii consumă lactate cu conținut de grăsimi, cum ar fi laptele integral, nu s-ar mări riscul de creștere în greutate.

De fapt, unele cercetări sugerează că produsele lactate obținute din lapte integral pot contribui chiar și la diminuarea riscului de creștere în greutate și a  riscului îmbolnăvirii de diabet.

Deci, având în vedere aceste studii de cercetare, experții în domeniul sănătății se întreabă acum dacă vor continua să pledeze pentru consumul de lactatele cu conținut scăzut de grăsimi cu conținut în detrimentul celor din lapte integral.

Concluzionăm că este necesară mai multă cercetare.

Toate tipurile de produse lactate se pot încadra într-o dietă sănătoasă. În timp ce lactatele cu conținut de grăsimi pot fi consumate fără teamă, experții în domeniul sănătății recomandă o precauție în creșterea drastică a aportului de produse lactate integrale.

Riscul de a dezvolta diabet

Se pare că există o asociere între consumul de lactate și riscul de diabet, deși cercetătorii încă clarifică relația dintre cele două.

De exemplu, un studiu din 2013 (1), care analizează 14 rezultate ale altor studiilor de cercetare, a concluzionat că o creștere modestă a consumului de produse lactate poate contribui la prevenirea riscului de diabet zaharat de tip 2.

Un articol din 2014, din Metabolism Clinical and Experimental (2) sugerează că există mai multe motive pentru care produsele lactate măresc riscul de diabet zaharat de tip 2.

Leucina sau alți derivați ai produselor lactate pot afecta funcția mitocondrială, pot afecta bacteriile intestinale sau pot reduce anumiți markeri inflamatorii.

Diferențele dintre laptele integral și cel degresat în privința riscului de diabet zaharat de tip 2 sunt încă sub studiu.

Potrivit unui articol din 2016 TIME (3), rezultatele cercetărilor efectuate la peste 3.000 de adulți în peste 15 ani au constatat că cei cu niveluri mai mari de 3 nutrienți din laptele integral în  sânge prezentau un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 comparativ cu cei care aveau niveluri mai scăzute din acești nutrienți din lapte integral.

Acest lucru sugerează că laptele integral poate oferi o protecție suplimentară și față de diabetul de tip 2.

Dacă consumul de alimente cu conținut scăzut de grăsimi (cum ar fi laptele degresat) crește consumul de alimente dulci, acest lucru poate afecta negativ riscul apariției diabetului de tip 2 sau creșterea în greutate.

Nu este recomandată înlocuirea alimentelor cu conținut mai mare de grăsimi cu alimente bogate în zaharuri simple.

Laptele integral, laptele degresat și îngrășarea

Laptele integral este mai bogat în calorii și grăsimi, deci teoretic, alegerea laptelui degresat cu conținut mic de calorii se crede că ajută la scăderea în greutate.

Cu toate acestea, e posibil să nu fie adevărat.

Datele provenite de la peste 18.000 de adulți din Studiul de Sănătate a Femeilor (4) au constatat că cei care au consumat cele mai multe produse lactate integrale au avut de fapt un risc mai scăzut de a fi supraponderali sau obezi.

Fiind supraponderali sau obezi crește riscul dezvoltării sindromului metabolic.

Sindromul metabolic poate include factori de risc cum ar fi: hiperglicemie, hipertensiune arterială, circumferință mare a taliei, numărul mare de trigliceride în sânge sau colesterol mărit.

Un studiu din 2016 (5) a investigat asocierea dintre aportul de lactate, tipurile de lapte consumate și riscul de sindrom metabolic.

Cercetătorii au descoperit o asociere inversă între aportul total de grăsimi din lapte și riscul dezvoltării sindromul metabolic.

Această asociere nu a fost făcută și cu lactatele cu conținut scăzut de grăsimi. Cercetătorii au concluzionat din acest studiu că recomandările pentru a evita lactatele integrale  nu sunt susținute de noile informații.

Informația că laptele integral poate reduce riscul de creștere în greutate, necesită mai mult studiu.

Un raționament ar putea fi faptul că alimente bogate în grăsimi, precum alunele sau avocado, vă pot face să vă simțiți sătui și să nu simțiți nevoia de a mânca mai multe alimente.

Cu toate acestea, dacă mâncați mai ales alimente cu conținut scăzut de grăsimi, e posibil să compensați consumând mai multe alimente cu un conținut mare în zahăr.

Cel mai important este să reținem că nu ar trebui să ne concentrăm doar asupra unui singur nutrient, adică asupra conținutului de grăsimi saturate.

Alimentele nu sunt doar elemente nutritive unice și nu ar trebui să le privim ca pe niște nutrienți unici.

Scăderea conținutului de grăsimi saturate poate fi utilă pentru anumite afecțiuni medicale, însă dacă o înlocuiți cu cantități mai mari de carbohidrați rafinați, nu vă îmbunătățesc starea de sănătate.

Beneficiile produselor lactate bio

Pe lângă importanța conținutului de grăsimi sau de calorii, este important să luăm în considerare și sursa laptelui, dacă este convențională sau ecologică.

Unele cercetări (6) sugerează că laptele organic are un nivel mai ridicat de omega 3 benefic sănătății inimii , de fier și de vitamina E.

Conținutul total de grăsimi este același la produsele lactate convenționale și la cele ecologice.

Să consumăm lapte integral sau degresat?

Potrivit celor mai recente studii de cercetare, nu se mai face recomandarea de a consuma lapte parțial sau total degresat în locul laptelui integral.

A se vedea de asemenea: Care este cel mai sănătos lapte de băut?

Există unele dovezi care sugerează că lactatele integrale pot ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2, sindrom metabolic și creștere în greutate.

Consumul de lapte integral ajuta la transmiterea informațiilor de sațietate către creier pentru a indica dispariția foamei, dar cercetătorii încă investighează diferențele dintre impactul laptelui integral și al laptelui degresat asupra sănătății generale.

Dacă ați fost sfătuit de către medic să consumați lapte fără grăsimi, respectați această recomandare.

Dacă preferați laptele cu conținut scăzut de grăsimi este bine.

Doar amintiți-vă că, dacă adăugați carbohidrați suplimentari simpli pentru pentru a compensa lipsa grăsimii, poate că nu este cea mai bună alegere pentru sănătatea dumneavoastră.

Este important să priviți în ansamblu alimentele și regimul alimentar, nu doar să vă concentrați asupra unor anumiți nutrienți cum ar fi grăsimile saturate.

Atât laptele integral cât și cel cu conținut scăzut de grăsimi se pot încadra într-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Cu toate acestea, pe baza cercetărilor curente, ar putea exista unele beneficii oferite de lactatele integrale. Sunt necesare mai multe cercetări.

Pe lângă conținutul în grăsimi, o altă caracteristică important a produselor lactate este sursa organică sau convențională.

Laptele organic poate fi mai bogat în acizi grași Omega 3.

Verifică preț produse pe bază de lapte aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *