Consumul de ciocolată este activitatea preferată a majorității oamenilor. Cacao s-a dovedit a fi o sursă de multe substanțe nutritive benefice, inclusiv antioxidanți și molecule care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Produsele din ciocolată pot avea valori relativ ridicate de calorii și de grăsimi, astfel încât acestea ar trebui consumate în cantități moderate.
Ciocolata cu lapte, ciocolata albă sau băuturile și deserturile cu aroma de ciocolata pot fi, de asemenea, bogate în zahăr adăugat și conțin cantități mai mici de boabe de cacao în comparatie cu ciocolata neagră.
Laptele este o sursă cunoscută de nutrienți benefici pentru oase precum: calciu, vitamina D, potasiu, colina și vitamina B12.
Indicațiile dietetice sugerează că în alimentația copiilor ar trebui să fie incluse 2-3 cești de lapte pe zi, iar adulților li se recomandă să consume 3 cești de lapte pe zi.
Aportul adecvat de calciu poate reduce riscul de osteoporoză și cancer de colon. Cu toate acestea, obținerea prea multor produse lactate sau a altor alimente bogate în calciu poate crește riscul de cancer de prostată sau ovarian (1).
Mai conține laptele cu ciocolată nutrienții laptelui sau ai ciocolatei?
Laptele cu ciocolată oferă cu siguranță toate substanțele nutritive furnizate de lapte.
Cu toate acestea, substanța folosită în laptele cu ciocolată este, cel mai adesea, o aromă de ciocolată foarte prelucrată și nu este în realitate cacao. Consumul de lapte cu ciocolată de către copii și adulți poate ajuta la creșterea consumului de produse lactate.
Unele studii au arătat, de asemenea, că laptele cu ciocolată consumat după exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea stării musculaturii.
Laptele cu ciocolată poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar ar trebui consumat cu moderatie.
Conținut:
Valorile nutriționale ale laptelui cu ciocolată
O ceașcă de lapte 1% furnizează aproximativ 100 de calorii, 2,4 grame de grăsimi(3% DZR), 1,5 grame de grăsimi saturate (7% DZR), 13 grame de zahăr, 8 grame de proteine, 30% , Vitamina B12 de 18%, vitamina D 25% DZR.
O ceașcă de lapte cu ciocolată 1% furnizează aproximativ 160 de calorii, 2,5 grame de grăsimi saturate (4% DZR), 1,5 grame de grăsimi saturate (8% DZR), variază între 18-25 grame de zahăr, 8 grame de proteine, 30% DRZ de calciu, 13% DRZ de potasiu, 25%DZR vitamina D și lapte de ciocolată oferă, de asemenea, vitamina B12.
Laptele simplu și cel cu ciocolată au un conținutul de vitamine și minerale sunt foarte similar. Laptele este considerat o sursă bună de substanțe nutritive pentru oase, iar vitamina B12 din lapte este considerată una dintre sursele cele mai biodisponibile.
Între laptele simplu și cel cu ciocolată există diferențe în ceea ce privește conținutul de zahăr și în conținutul de grăsimi.
Îngrașă consumul de lapte cu ciocolată?
Una dintre preocupările legate de consumul de lapte cu ciocolată este cantitatea de zahăr și, prin urmare, conținutul de calorii.
Laptele cu ciocolată mărește riscul de creștere în greutate?
Potrivit Asociației de lactate din Sud-Est (2), consumul de lapte aromatizat nu este asociat cu riscul de creștere în greutate la copii.
De fapt, Academia Americană de Pediatrie (3) recomandă înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă, lapte simplu sau aromat. Laptele cu ciocolată furnizează multe substanțe nutritive care sunt importante atât pentru sănătatea copiilor, cât și pentru cea a adulților.
Pot adulții să consume lapte cu ciocolată fără să își facă griji pentru creșterea în greutate?
Dacă beți lapte cu ciocolată fie ca și copil, fie ca și adult, ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată, bogată în nutrienți.
Nu puteți consuma toate produsele de lapte cu ciocolată fără teama de a vă îngășa. Încercați să vă încadrați în valorile aportului recomandat pentru grupul de produse lactate și încercați să consumați o varietate de produse lactate din diferite surse.
Consumul de lapte cu ciocolată după antrenament
Laptele cu ciocolată a devenit recent cunoscut ca o băutură de recuperare pentru sportivi. După exerciții intense, se recomandă consumarea atât a carbohidraților, cât și a proteinelor pentru a repara și reconstrui mușchii.
Cantitatea de carbohidrați și proteine din laptele cu ciocolată reprezintă raportul necesar pentru recuperarea optimă a mușchilor după exerciții fizice intense.
Zahărul din lapte cu ciocolată are mai multe șanse să meargă spre reconstruirea depozitelor de glicogen din musculatură, în loc să fie depozitat ca și grăsime.
Un studiu din 2010 (4) a analizat diferențele de formare a musculaturii dintre jucătorii de fotbal cărora li s-a administrat lapte cu ciocolată sau o băutură cu carbohidrați după exerciții timp de 4 zile.
Nu a existat nici o diferență între durerile musculare și oboseală între grupuri după 4 zile, dar grupul care a consumat lapte de ciocolată a avut o creatinin kinază serică semnificativ mai scăzută comparativ cu grupul consumator de carbohidrați. Creatin kinaza serică poate fi utilizată ca un indice al deteriorării fibrelor musculare de la exerciții.
Prin urmare, aceste rezultate sugerează că laptele de ciocolată poate ajuta la scăderea leziunilor musculare de la efort, deși sunt necesare studii mai îndelungate.
Un mic studiu din 2006 (5), cu bicicliști instruiți, a arătat că laptele cu ciocolată consumat între sesiuni intense de antrenament, poate contribui la scăderea timpului de epuizare și a efortului total depus în antrenament.
Dacă vă antrenați timp de 30-60 de minute, nu înseamnă că trebuie să înghițiți cantități de lapte cu ciocolată. Dacă faceți sport și doriți să includeți lapte cu ciocolată în dieta dvs., cel mai bine este să îl consumați la sfârșitul antrenamentului.
Vă puteți bucura de gustul laptelui cu ciocolată și, de asemenea, oferiți nutrienți musculaturii dvs. Cu toate acestea, mai mult de o ceașcă nici nu aveți nevoie.
Există riscuri pentru consumul de prea mult lapte cu ciocolată?
Consumul de lapte cu ciocolată în exces poate adăuga zahăr și calorii suplimentare de care corpul dumneavoastră nu are nevoie. Da, laptele de ciocolată poate fi o sursă de multe substanțe nutritive importante.
Cu toate acestea, se recomandă consumarea a 2-3 porții de lactate pe zi. Harvard Health (6) sugerează că lactatele sau alte alimente bogate în calciu consumate în cantități mari pot crește riscul de cancer de prostată sau, eventual, de cancer ovarian.
Prin urmare, laptele cu ciocolată trebuie consumat în doze moderate și ca parte a unei diete echilibrate.
Fă-ți propriul lapte cu ciocolată sănătos
Laptele cu ciocolată din comerț poate fi bogat în zahăr. Dacă doriți să vă bucurați de lapte cu ciocolată, dar doriți o variantă cu o cantitate mai scăzută de zahăr și mai bogată în nutrienți, puteți să îl preparați acasă.
În loc să utilizați sirop de ciocolată ambalat, blogul Creative and Healthy Fun Food (7) sugerează să creați propriul dvs. sirop de ciocolată din apă, pudră de cacao și sirop de arțar. Puteți păstra siropul în frigider și să adăugați o lingură sau două la un pahar de lapte.
BBC (8) are, de asemenea, o opțiune mai bogată în proteine pentru laptele cu ciocolată făcut în casă, folosind lapte de soia, iaurt grecesc, pudră de cacao, pastă de vanilie, scorțișoară, spanac înghețat și chiar quinoa puțin gătită. Combinați ingredientele pentru lapte cu ciocolată de casă cu un conținut mai mare de nutrienți.
Verifică preț suplimente nutritive cu ciocolată aici!