Migdale intr-un bol si lapte de migdale in 2 pahare.

Este bun de băut laptele de migdale?

Deoarece dietele vegetariene și vegane au o popularitate tot mai mare, cererea de lapte vegetal care să înlocuiască laptele animal crește.

Potrivit Food Navigator – SUA (1), vânzările de lapte de migdale au crescut cu 250% în ultimii 5 ani, în timp ce vânzările de produse lactate au scăzut. Există multe tipuri de înlocuitori ai laptelui disponibili și opțiunile continuă să crească.

Soia, orezul, laptele de nucă de cocos și laptele de migdale sunt alternative populare, dar și laptele de ovăz, in și de cânepă sunt, de asemenea, tot mai disponibile în România.

Laptele  de vacă este, în continuare, numărul 1 în vânzări din această categorie, iar laptele de migdale reprezintă aproximativ 5% din vânzările de lapte sau de înlocuitori ai laptelui.

Laptele de migdale din comerț conține, de cele mai multe ori, dacă nu mereu, calciu și vitamina D adăugate artificial pentru a furniza o cantitate de nutrienți similară laptelui de vacă.

Prin urmare, înlocuirea laptelui de vacă cu cel de migdale poate să ofere, totuși, o sursă de nutrienți folositori pentru sănătatea oaselor.

Cu toate acestea, laptele de migdale are o cantitate mai mică de proteine ​​comparativ cu laptele de vacă. Laptele de migdale poate face parte dintr-o dieta sănătoasă.

Ar trebui să consumați lapte de migdale?

Un articol 2016 TIME (2) sugerează că 4 din 5 experți spun da. Dacă alegeți să beți lapte de migdale sau orice altă variantă de produse lactate sau lapte vegetal, este important să fie o component a unei diete echilibrate, densă în nutrienți.

Ce este laptele de migdale?

Laptele de migdale se face din migdale, dar conținutul nutrițional al laptelui de migdale este foarte diferit de cel al migdalelor.

Motivul pentru aceasta este faptul că laptele de migdale din comerț poate conține doar 2% migdale (3). Laptele de migdale este făcut din înmuierea migdalelor în apă.

Apa este drenată, apoi migdalele înmuiate sunt mărunțite în blender cu apă proaspătă, care este apoi scursă printr-o sită deasă, ca cea folosită la fabricarea brânzei.

Laptele de migdale din comerț poate, de asemenea, conține agenți de îngroșare, conservanți sau arome.

Ar trebui să-ți faci propriul lapte de migdale?

Dacă doriți să economisiți bani și să controlați ceea ce este în laptele dvs. de migdale, îl puteți face acasă destul de ușor.

Va trebui să înmuiați migdale cel puțin peste noapte sau cel mult câteva zile. Cu cât migdalele sunt mai mult timp înmuiate, cu atât laptele va fi mai cremos.

Notă: în general, fabricarea propriului dvs. lapte de migdale este de obicei bun doar pentru câteva zile dacă este ținut la frigider. Prin urmare, se recomandă să faceți cantități mici, strict pentru ceea ce aveți nevoie timp de câteva zile.

Relizarea propriului lapte de migdale este relativ simplă, așa că nu ar trebui să fie greoi dacă îl faceți regulat.

Beneficii pentru sănătate ale laptelui de migdale

O ceașcă de lapte de migdale din comerț conține aproximativ 50-60 de calorii, 2,5 grame de grăsime (3% DZR), mai puțin de un gram de fibră și aproximativ  1 gram de proteine.

Laptele de migdale este fortificat pentru a furniza de asemenea calciu, vitamina D, vitamina A, vitamina E si conține, de asemenea, cantități mici de magneziu.

Laptele de migdale poate fi considerat o băutură cu conținut scăzut de calorii, dar trebuie să aveți grijă la cel îndulcit sau aromatizat. Aceste tipuri pot fi mult mai bogate în calorii și în conținutul de zahăr.

Migdalele, comparativ cu laptele de migdale, sunt mai bogate în fibre, proteine, vitamina E naturală, magneziu și  grăsimi benefice pentru sănătatea cardio vascultară.

Lapte de migdale vs Lapte de vacă

În comparație cu laptele de vacă, laptele de migdale este, în general, mai slab în grăsimi și în proteine. Dacă este un lapte de migdale îndulcit, acesta poate conține o cantitate mai mare de zaharuri comparativ cu laptele de vacă.

Laptele de migdale este în mod natural fără lactoză și fără gluten, astfel încât persoanele cu intoleranțe/alergii alimentare pot consuma majoritatea tipurilor de lapte de migdale.

Verificați întotdeauna etichetele pentru a vă asigura că nu există riscuri de vreo contaminare încrucișată cu alergeni. Persoanele cu alergii la diverse tipuri de nuci ar trebui să evite laptele de migdale sau să discute cu medical înainte de a le consuma.

Laptele de migdale făcut în casă poate fi diferit ca și valoare nutrițională în comparație cu laptele de migdale din comerț. Unele vitamine și minerale pot fi în cantitate mai mare sau mai mică.

Cum se utilizează laptele de migdale

Laptele de migdale poate fi folosit în locul laptelui de vacă în orice modalitate de consum sau de coacere etc.

Notă: Laptele de migdale din comerț poate avea o consistență mai slabă decât laptele de vacă și o aromă diferită.

Este laptele de migdale sănătos de băut?

Laptele de migdale este considerat o băutură sănătoasă pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, trebuie prudență dacă dați lapte de migdale la sugari.

Profilul nutrițional al migdalelor și al altor produse lactate alternative poate să nu susțină nevoile în creștere ale sugarilor.

Un studiu din 2014 (4) a constatat că introdicerea în alimentația sugarilor a unor alternative ale laptelui de vacă, cum ar fi laptele de migdale, poate crește riscul apariției unor deficiențe nutriționale grave și unor complicații de creștere.

Vorbiți cu medicul pediatru dacă aveți întrebări cu privire la introducerea în alimentația unui copil a alternativelor la laptele de vacă.

Pentru persoanele care caută o alternativă fără lactoză, laptele de migdale poate fi un substitut bun. Este important de menționat faptul că laptele de migdale, spre deosebire de laptele de vacă, nu va aduce un aport proteic semnificativ în alimentație.

Utilizarea  caragenanului reprezintă o altă problemă în consumul de lapte de migdale sau de alte sortimente de lapte vegetal.

Caragenanul este utilizat ca stabilizator pentru laptele vegetal din comerț. Există unele cercetări care sugerează că caragenanul poate avea proprietăți carcinogene, iar studiu din 2001 (5) sugerează că utilizarea atât de răspândită a caragenanului în dieta celor din vest ar trebui restricționată.

Unii experți în sănătate sugerează că caragenanul este inflamator și poate fi dăunător pentru tractul digestiv.

Datorită preocupărilor din ce în ce mai mari cu privire la caragenan, mai multe companii trec la produse fără această componentă.

Cu toate acestea, dacă doriți să evitați caragenanul, trebuie să verificați mai întâi etichetele sticlelor de  lapte de migdale din comerț.

Efectuarea propriului dvs. lapte de migdale vă va ajuta, de asemenea, să evitați caragenanul din laptele de migdale, deoarece acesta este adăugat ca stabilizator și nu este o componentă naturală a migdalelor.

Concluzie: Este laptele de migdale bun de băut?

Laptele de migdale poate face parte dintr-o dietă sănătoasă. Asigurați-vă că alegeți lapte de migdale neîndulcit și unul care este fortificat cu vitamine și minerale.

Rețineți că laptele de migdale nu este o sursă importantă de proteine. Prin urmare, consumarea altor alimente care sunt mai bogate în proteine ​​este importantă pentru o dietă echilibrată.

Dacă evitarea caragenanului vă preocupă, verificați etichetele înainte de a cumpăra lapte de migdale din comerț.

Dacă consumați lapte de migdale pentru a obține beneficiile nutriționale ale migdalelor, e mai bine să consumați migdale.

Majoritatea laptelui de migdale din comerț are un conținut foarte mic de migdale. Consumul de migdale vă va aduce un aport mai mare în fibre, proteine, grăsimi sănătoase și antioxidanți, comparativ cu laptele de migdale.

Efectuarea propriului lapte de migdale poate crește cantitatea de migdale în laptele de migdale și poate elimina conservanții, stabilizatorii și îndulcitorii care se găsesc în laptele de migdale comercializat.

Verifică preț lapte de migdale aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *