Există multe opțiuni de lapte disponibile: cu conținut de grăsimi scăzut, fără grăsimi, de soia, de migdale, de nucă de cocos, organice, crude, etc. Poate fi greu de ales care opțiune este cea mai sănătoasă pentru dumneavoastră. Indiferent dacă alegeți produse lactate tradiționale sau surse alternative pe bază de plante, laptele poate fi o sursă de calciu, de vitamina D și de proteine în dietă.
Iată câteva explicații suplimentare despre opțiuni: produse lactate, fără lactoză, organice, cu hormoni adăugați și starea proprie de sănătate care vă poate ajuta să decideți ce tip de lapte va fi cea mai sănătoasă opțiune pentru dvs. și familia dumneavoastră.
Opțiuni pentru lactate
Laptele de vacă tradițional reprezintă un aliment de bază pentru multe familii. Opțiunile cu privire la laptele de vacă includ, de obicei, pe cel integral (uneori numit și vitamina D), pe cel de 2%, cel de 1% și laptele degresat.
Laptele integral are cel mai mare conținut de calorii și grăsimi saturate, în timp ce laptele degresat are numărul cel mai scăzut de calorii și nu conține grăsimi. (A se vedea, de asemenea, sunt lactatele bune sau nu pentru tine?)
Fiecare porție de lapte, fie că e integral sau degresat, oferă o sursă bogată de calciu, vitamina D, riboflavină, fosfor și proteine. Diferența constă în conținutul de grăsimi și de calorii. Profesioniștii din domeniul sănătății au susținut, timp de mulți ani, alegerea laptelui de 1% sau cel degresat ca o variantă mai sănătoasa pentru sănătatea inimii si echilibrul în greutate.
Cu toate acestea, unele studii de cercetare recente au sugerat că produsele lactate cu conținut de grăsimi pot proteja împotriva creșterii în greutate. De exemplu, un studiu din 2013 a constatat că bărbații care au consumat lapte integral au avut un risc mai scăzut de obezitate. Bărbații care au consumat lapte degresat au avut un risc mai mare pentru obezitate.
Este posibil ca lactatele cu un conținut mai mare de grăsimi să ne facă să ne simțim sătui mai ușor, astfel încât este probabil să mâncăm mai puțin atunci când mâncăm lactate integrale, comparativ cu cele degresate. Cu toate acestea, cercetătorii nu sunt pe deplin siguri de relația pozitivă între lactatele integrale și reglarea greutății.
Copiii sub 2 ani trebuie să bea lapte integral, deoarece grăsimea suplimentară este benefică pentru dezvoltarea creierului. Copiii peste 2 ani și adulții nu au nevoie de grăsimea suplimentară din laptele integral. Sunt necesare mai multe cercetări pentru o mai mare claritate a beneficiilor pentru sănătate ale laptelui integral sau al celui cu conținut de grăsimi mai redus.
Opțiuni fără lactoză
Dacă aveți o alergie la lactate sau alegeți să nu mâncați produse de origine animală, există multe sortimente de lapte alternative din care puteți alege. Majoritatea sunt fortifiate cu vitamine și minerale care sunt similare cu substanțele nutritive din laptele de vacă.
Verificați etichetele lactatelor alternative și alegeți cele care oferă vitamine și minerale, cum ar fi calciu, vitamina D și vitamina B12.
Laptele vegetal este mai scăzut în proteine și, de obicei, mai scăzut în grăsimi (cu excepția laptelui de cocos) în comparație cu laptele de vacă. Dacă utilizați lapte vegetal ca sursă de proteine, alegeți lapte cu un conținut de proteine mai mare, cum ar fi soia sau cânepa. Laptele de migdale, cel de nucă de cocos și cel de orez tind să aibă un conținut scăzut de proteine. Dacă doriți un tip de lapte care are surse bune de grăsime, laptele de nucă de cocos este de obicei cel mai indicat.
Citește și: Este posibil să devii intolerant la lactoză peste noapte?
Organice sau convenționale
Industria alimentară bio continuă să crească pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt interesați să cumpere alimente organice.
Există o diferență între laptele organic și cel convențional?
Majoritatea cercetărilor sugerează că nu există o diferență nutrițională puternică între alimentele organice și cele convenționale.
Cu toate acestea, conform unui studiu din 2013, laptele organic are o cantitate mai mare de omega 3 și o cantitate mai mică de omega 6 în comparație cu laptele convențional. Acest lucru ar putea fi avantajos, deoarece consumul de alimente bogate în omega 3 pot ajuta la scăderea inflamației și la scăderea riscului apariției unor boli cronice.
Hormoni și antibiotic
Adăugarea de hormoni de creștere și antibiotice la animale crează îngrijorare deoarece nu este cunoscut efectul acestora asupra oamenilor. Hormonul de creștere bovin recombinant (rBGH) este un hormon comun administrat vacilor pentru creșterea producției de lapte.
Preocuparea cu acest lucru este faptul că oamenii consumă lapte de la vaci, dat fiind că rBGH poate avea o creștere a hormonilor insulinei, care pot avea unele efecte negative asupra sănătății. De asemenea, vacile cărora li se administrează rBGH primesc, de obicei, mai multe antibiotice decât vacile cărora nu li se administrează rBGH.
Creșterea numărului de antibioticelor care se administrează vacilor cu rBGH afectează oamenii?
Unele dintre aceste întrebări nu sunt pe deplin cunoscute încă. Nu există dovezi puternice care să susțină laptele de la vacile cu rBGH consumat regulat mărește nivelul insulinei la oameni mai mult decât cel de la vaci fără rBGH. Cu toate acestea, îngrijorarea cu privire la acest lucru și utilizarea antibioticelor este încă o preocupare pentru mulți. Alegerea laptelui fără hormoni de creștere adăugați poate să fie sau nu benefică.
Concluzie
Alegerea celui mai sănătos lapte este o alegere individuală și depinde de mulți factori. Dacă puteți digera produse lactate, alegerea între lapte integral sau lapte degresat este, de fapt, o alegere a conținutului de calorii și grăsimi. Lipsa de grăsime sau laptele degresat a fost alegerea recomandată, dar noile cercetări sugerează că laptele integral poate reduce riscul de obezitate.
Producția de lapte vegetal variază în funcție de nutrienți; dacă doriți laptele cel mai bogat în proteine, laptele de soia sau de cânepă reprezintă, de obicei, alegerea cea mai bună. Laptele de nucă de cocos este, de obicei, cel mai bogat în grăsimi. Alegeți laptele vegetal care este fortifiat cu alte vitamine și minerale care sunt asemănătoare laptelui de vacă.
Utilizarea anumitor hormoni pentru creșterea producției de lapte este oarecum controversată și tot mai multe opțiuni pentru lapte sunt etichetate ca fiind fără hormoni. Acest lucru poate fi sau nu benefic pentru scăderea nivelurilor de insulină la om și pentru limitarea expunerii la utilizarea antibioticelor.