Curs de Zumba într-o sală de fitness

Poți slăbi cu Zumba Fitness?

Unii oameni susțin că puteți arde până la 800 kcal într-un singur antrenament cu Zumba. Oare este adevărat și, cel mai important, poate să funcționeze pentru tine? Să dezbatem subiectul Zumba!

Zumba este o modă relativ nouă care a fost preluată în lumea fitnessului.

La fel ca în cazul oricărui trend nou, Zumba este prezentată ca o clasă de exerciții în diferite ambiente, este vândută pe DVD-uri, ca jocuri video, văzută în programe de televiziune, printre altele.

Promite rezultate excelente și pierdere în greutate, toate acestea obținute într-un mod plăcut.

Ce este Zumba fitness?

Conform rapoartelor, Zumba fitness a fost creată din întamplare la mijlocul anilor 90 de către Alberto „Beto” Perez, un instructor de fitness.

În cuvinte simple, este un program de fitness bazat pe dansuri Latino. Creatorul Zumba a dus-o în SUA unde, după investiții masive și promovare intensă, a devenit o modă în fitness, populară la nivel mondial.

Marca „Zumba fitness” așa cum s-ar fi așteptat a evoluat în timp și oferă acum o serie de clase și alternative de fitness diferite.

Unele dintre acestea includ Zumba Sentao (un antrenament de mare intensitate care are ca scop definirea mușchilor, îmbunătățire cardiovasculară și arderea de multe calorii), Zumba Gold Toning (tonifiere a mușchilor și activități cu greutăți ușoare), Aqua Zumba (Zumba în apă) și așa mai departe.

Deși Zumba ca marcă comercială este controlată de Compania Zumba, veți constata că variațiile vor depinde de țara și de zona în care locuiești, de academia în care instructorul a fost instruit, de spațiul unde se desfășoară etc.

Ajută la slăbit?

Până la urmă, dacă dai la o parte tot marketingul intens pentru Zumba, rămâi de fapt cu rezultate bune? Este o clasă de exerciții bazate pe dans și, la fel ca în orice altă clasă de exerciții de dans, veți arde calorii și veți obține beneficii.

Săriți și vă mișcați aproximativ 45 min – 1 oră (un timp mediu de clasă). Dacă ieși să dansezi într-un club de noapte timp de 45 de minute, vei arde calorii.

Fiind o combinație între mișcări de dans Latino și clasă de aerobic, Zumba combină exercițiul aerobic cu rezistența și exercițiile cu propria greutate corporală.

Într-un fel, mult din ceea ce veți obține din Zumba va depinde de ceea ce veți investi în Zumba și ce fel de clasă veți urma.

Cu diferite variații de Zumba fitness oferite, există diferite elemente de fitness care sunt vizate.

De exemplu, stilul Zumba Toning utilizează bețe ușoare pentru a crea un element de rezistență, iar mișcările se concentrează pe zonele țintă precum mușchii fesieri, brațe și coapse.

Dacă antrenamentul este combinat cu o dietă sănătoasă echilibrată în limite calorice rezonabile, atunci poate ajuta la slăbit.

O greșeală obișnuită pe care o tind să o facă o mulțime de oameni este să presupună că au folosit o medie de 800 kcal cu un singur antrenament și apoi să creadă că au obținut o zonă de depozitare pentru acea tratație dulce ca recompensă sau pentru mâncare la pachet.

Rezultatul este că, de obicei, mănâncă de două ori mai multe calorii decât cele pe care le-au ars la clasă.

Câte calorii?

După cum am menționat deja, cantitatea de calorii arse va depinde de intensitatea, de durata și de stilul antrenamentului.

În plus, nivelurile de pregătire fizică individuală, mușchii, dimensiunea și compoziția corpului vor influența rezultatele.

Cei pasionați de Zumba susțin că puteți arde oricât între 500-800 kcal.

Din câte știu eu, nu a existat niciun studiu științific care să analizeze eficacitatea și cantitatea de energie utilizată în timpul unei clase de Zumba.

Prin urmare, putem doar presupune că, dacă analizăm Zumba în comparație cu un exercițiu de rezistență cardio / corporal similar, ar putea avea rezultate similare.

La o clasă de aerobic de mare impact, cineva care cântărește 70 kg ar arde aproximativ 493 kcal.

Unele studii sugerează că antrenamentele de înaltă intensitate (de obicei la aproximativ 75%  din consumul maxim de oxigen (V02max) pot duce la arderea de calorii după încheierea exercițiului  (afterburn – arderea de după,  termen care se folosește  de obicei).

Avantaje fitness

Este în principal un exercițiu în stil aerobic, astfel încât veți obține antrenamentul cardio și vă veți îmbunătăți starea de fitness cardiovascular.

Are tendința de a mișca majoritatea părților corpului, astfel încât veți folosi picioarele pentru a dansa, brațele și destul de multă acțiune a șoldului.

Din nou, ceea ce obțineți depinde de tipul de antrenament și de domeniile specifice pe care le vizează.

Unele clase tind să fie efectuate la un nivel rapid de intensitate ridicată care implică multe salturi și schimbări rapide de mișcări.

Acestea ar putea oferi exerciții pliometrice și îmbunătățesc sistemul nervos, puterea explozivă și viteza.

Dacă sunteți nepregătit fizic, orice antrenament va oferi o provocare pentru mușchii dvs. și veți avea câștiguri de fitness la nivel muscular.

De acolo, depinde cât de variabil va fi un program și dacă în timp antrenamentul va progresa pentru a continua să ofere o provocare.

De obicei, clasele tind să înceapă la nivel de începători, dar în multe săli de fitness sunt oferite cursuri mixte, pentru mai multe niveluri.

Un alt factor important care influențează ceea ce obțineți din antrenament este instructorul care susține clasa.

Cât de bine este structurată o clasă și cât de bună este provocarea pe care o oferă va depinde de instructor.

În cele din urmă, atât creșterile musculare, cât și pierderea în greutate vor depinde de cât de des faceți exerciții fizice.

O oră pe săptămână poate să nu fie suficientă pentru rezultate masive. Cu toate acestea, orice exercițiu este mai bun decât niciun exercițiu, așa că, dacă asta este tot ce puteți face, nu renunțați.

Cât de ușor este de învățat?

Zumba se bazează pe mișcări de dans Latino și pentru cei cărora le place dansul ca activitate în sine, poate reprezenta un mod distractiv și plăcut de a face exerciții fizice.

Se poate desfășura pe muzică cu ritm și energie mare, ceea ce poate fi tonic și transmite energie, astfel încât să poată face oamenii să se simtă grozav.

Din nou, instructorul va juca un rol semnificativ în cât de distractive și de ușoare sunt antrenamentele.

Din experiența mea personală, antrenamentul la care am participat a fost peste nivelul de începători (eu nu eram începător), iar instructorul nu a explicat nicio schimbare în mișcare, dar se aștepta ca toată lumea să execute noua mișcare doar urmărind-o.

Rezultatul a fost că nu mi-a plăcut, de cele mai multe ori nici nu știam ce fac și drept urmare nu m-am mai dus niciodată la o clasă de Zumba.

Dacă aveți vreo șansă, încercați o experiență similară, v-aș sugera să încercați din nou într-un alt loc. S-ar putea foarte bine ca instructorul tău să nu fie unul bun.

Câteva sfaturi pentru cei care merg prima oară la Zumba

 1. Cereți altor persoane care merg la o clasă înainte să vă alăturați și voi acelei clase ca să vedeți.
 2. Căutați antrenori acreditați. Zumba este un concept destul de nou și o zonă care nu este foarte reglementată. Întrebați instructorul ce acreditare are, dacă este calificat și cu ce experiență în alte domenii de fitness, de cât timp predă clase?
 3. Fie că este distractiv, fie că nu, reprezintă o formă de exercițiu fizic. Așadar, asigurați-vă că vă încălziți (warm up) și că vă liniștiți după efort (cool down) în mod corespunzător.
 4. Întrucât este o formă de exercițiu fizic, consultați un medic sau un profesionist în fitness înainte de a vă alătura unei clase, mai ales dacă aveți afecțiuni / situații medicale preexistente sau dacă sunteți obezi. Odată cu obezitatea, sistemele corpului pot fi împinse înspre limită, iar un antrenament aerobic de mare intensitate ar putea fi un pas spre un atac de cord. Acest lucru ne conduce la următorul punct.
 5. Antrenează-te la nivelul la care te afli tu. Multe dintre clase se adresează mai multor nivele de pregătire fizică, astfel încât puteți constata că antrenamentul este peste nivelul începătorilor. Nu încercați să faceți același lucru ca persoana de lângă dumneavoastră. Ea ar putea face asta de ani de zile.
 6. Nu sunt un admirator al exercițiilor fizice înregistrate pe DVD-uri și de efectuat acasă sau al jocurilor video, decât dacă aveți experiență în această formă de exercițiu. Dacă nu știți exact ce faceți, puteți ajunge la accidentări grave. Poate părea ușor să vă balansați șoldurile și să vă întoarceți în același timp, dar dacă exercițiul nu este efectuat corect, puteți suferi o accidentare gravă la spate.
 7. Pentru cele mai bune rezultate de pierdere în greutate și de condiție fizică este mai bine dacă combinați clasele de Zumba cu un antrenament de rezistență. De asemenea, nu uitați de dietă. O clasă de exerciții nu va face minuni de una singură.

Ce să cauți la un instructor de Zumba?

Un instructor bun ar trebui:

 1. În primul rând, să întrebe dacă există oameni noi în clasă. Cel la care am mers eu nici măcar nu s-a deranjat să-i pese. Iată o practică proastă.
 2. Să-ți facă o evaluare verbală sau pe hărtie a sănătății și a nivelului de pregătire fizică. Un instructor ar trebui să cunoască afecțiunile de care suferi sau lucruri care îți pot afecta capacitatea de a urma un antrenament specific și să te sfătuiască cum să urmezi antrenamentul specific. De asemenea, la ce nivel de fitness te-ai putea încadra.
 3. Ar trebui să vă spună ce va implica clasa. Este în 2 părți, facem asta și apoi asta… nivelul sau intensitatea poate fi ridicată etc. Apoi, să vă spună ce părți ar putea fi greu de urmat pentru voi și să vă ofere opțiuni alternative de nivel inferior. De exemplu sărim și ne întoarcem. Dacă asta vă este greu, încercați doar să vă întoarceți sau dacă ați pierdut ritmul, încercați să faceți pași pe loc pentru a fi ajutați de instructor să prindeți mișcările din mers.
 4. Ar trebui să vă spună când mișcările se schimbă și care este următoarea mișcare. De exemplu: încă 2 pași înapoi și apoi luăm 3 în lateral și așa mai departe.

Deci, faci Zumba?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *