Femeie care face yoga.

Poți să slăbești făcând yoga?

Deși yoga există de mii de ani, a devenit tot mai răspândită în ultima perioadă. Este o disciplină fizică, mentală și spirituală originară din India antică. Pe lângă toate celelalte beneficii, yoga vă poate ajuta să pierdeți în greutate?

Ce este yoga?

Conform Alianței pentru Yoga (Yoga Alliance), yoga e mai mult decât un exercițiu simplu, iar oamenii practică yoga din multe motive, incluzând condiția fizică, managementul stresului și atenuarea durerii fizice sau emoționale.

Citiți de asemenea: Pilates vs Yoga

Diferitele tipuri de yoga pot include poziții, control al energiei și al respirației, meditație, muzică etc.

Există, de asemenea, mai multe stiluri diferite de yoga. Câteva stiluri despre care e posibil să fi auzit sunt:

 • Yoga ușoară (gentle yoga) – include tehnici de respirație, încălzire și posturi de bază. Poate include multă mișcare dar este mai blândă ca acțiune asupra corpului față de alte stiluri.
 • Power yoga – include o mulțime de mișcări cu proceduri concepute pentru a construi forță și rezistență.
 • Vinyasa sau yoga flows – mișcările sunt mai fluente și include mai mult aerobic. Poate îmbunătăți puterea și coordonarea.
 • Yoga orientată spiritual – se concentrează pe latura spirituală a yoga și include mișcări mai încete și meditație.

Contribuie yoga la scăderea în greutate?

Un studiu, publicat în Revista Indiană de Psihologie și Farmacologie (the Indian Journal of Physiology and Pharmacology) a analizat efectul pe care îl are antrenamentul yoga timp de șase săptămâni, inclusiv efectul asupra scăderii în greutate folosind un test care verifică volumul de transpirație.

Au fost 46 de subiecți din care 23 au fost grupul de control. Studiul a descoperit o diferență semnificativă între grupul yoga și grupul de control care arată că yoga determină o scădere în greutate. Studiul a constatat de asemenea că antrenamentul yoga produce îmbunătățiri semnificative în forța mușchilor respiratorii și în anduranță.

Un alt studiu publicat în revista Terapii Alternative de Sănătate și Medicină (Alternative Therapies in Health and Medicine), a analizat 15.550 bărbați și femei de vârstă medie care practicau yoga și efectul pe care l-a avut yoga asupra creșterii în greutate.

Subiecții au fost urmăriți o perioadă de 10 ani. Studiul a constatat că practica regulată a yoga a fost asociată cu scăderea în greutate, în special la subiecții supraponderali. Astfel, acest studiu a concluzionat că yoga îi poate ajuta pe cei care doresc să-și mențină greutatea sau să se descotorosească de kilograme în plus.

În concluzie, conform acestor studii, yoga aduce beneficii asupra pierderii în greutate. Niciunul din studii nu a menționat ce tip de yoga au practicat subiecții, însă aceștia au slăbit.

Dacă yoga vă ajută sau nu să pierdeți în greutate va depinde în mod evident de tipul de yoga practicat. Tipurile de yoga care includ mai multe mișcări aerobice, precum Power Yoga sau Yoga Flows, ard mai multe calorii decât tipurile care presupun mai puțină mișcare și se concentrează mai mult pe meditație.

Yoga are și alte beneficii?

Cercetătorii din studiul publicat în revista Terapii Alternative de Sănătate și Medicină nu au putut explica de ce persoanele care practicau yoga erau mai puțin predispuse să ia în greutate decât cele care nu practicau yoga.

Alan Kristal, coautor al studiului, a afirmat că fenomenul nu a avut legătura cu arderea caloriilor și că numai practici de yoga foarte intense pot arde suficiente calorii pentru a face diferența privind greutatea corporală.

Acest lucru arată că yoga poate oferi alte beneficii care pot duce la scăderea în greutate. Deoarece yoga este o metodă buna de eliberare a stresului, poate scădea consumul alimentar datorat stresului sau cei care practica yoga pot valoriza mai mult corpul lor, determinându-i să aibă grijă de ei înșiși.

Câteva din marile beneficii pe care le oferă yoga sunt:

 • Eliberare de stres: s-a dovedit că yoga scade efectele fizice ale stresului asupra corpului. De asemenea, s-a dovedit reducerea nivelurilor de cortizol, hormonul stresului. Niveluri înalte de cortizol au fost asociate cu creștere în greutate.
 • Alinarea durerii: s-a demonstrat că yoga reduce durerea la persoane cu diferite afecțiuni, precum cancer sau artrită.
 • Respirație profundă: practicile de respirație ale yoga contribuie la reducerea reacției noastre la stres, ceea ce îmbunătățește funcționarea plămânilor și susține relaxarea.
 • Flexibilitate: yoga îmbunătățește flexibilitatea și mărește gama de mișcări, ceea ce duce eventual la elasticitate mărită a mușchilor, tendoanelor și ligamentelor.
 • Forță mai mare: deoarece sunt folosiți toți mușchii corpului, puterea creste.
 • Starea cardiovasculară: practicarea yoga reduce ritmul cardiac de repaus, ceea ce mărește anduranța și aportul de oxigen în timpul exercițiilor.
 • Pace interioară: prin practicarea yoga și meditație, dezvoltați pacea și liniștea interioară.

Ce puteți face ca să vă asigurați că pierdeți în greutate?

Yoga este un antrenament deosebit și oferă multe beneficii. Aceste beneficii pot contribui la scăderea în greutate, dar nu veți pierde în greutate la fel de rapid cum v-ați dori făcând yoga ca singurul tip de exerciții.

Yoga nu arde la fel de multe calorii ca exercițiile fizice cardiovasculare normale. Fiecare regim de antrenament trebuie să includă exerciții cardiovasculare, antrenament de rezistență și de flexibilitate.

Față de varianta de a face doar yoga,  adăugarea de exerciții cardio și antrenamente de rezistență va arde mai multe calorii și va menține beneficiile oferite de yoga. Dacă doriți să ardeți mai multe calorii în timpul practicării yoga, se recomandă să executați stiluri de yoga mai aerobice.

Nu contează ce stil de yoga alegeți să faceți. Chiar dacă nu arde multe calorii, yoga încă oferă multe alte beneficii și vă ajută să pierdeți în greutate.

Verifică preț saltele yoga aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *