Este sănătos să transpiri foarte mult în timpul antrenamentului?

Transpirația este un proces natural ce apare atunci când temperatura corpului este ridicată, de exemplu atunci când faci exerciții fizice. Masa musculară produce mai multă caldură decât mușchii în repaus, ceea ce accelerează nevoia de răcire prin transpirație.

Transpirația care se evaporă prin piele contribuie la scăderea temperaturii corporale. Aceasta este o etapă critică deoarece, dacă corpul se încălzește fără a putea să se răcorească, au loc tulburări grave la nivelul organismului.

Există mulți factori care joacă un rol determinant în privința cantității optime a transpirației din timpul exercițiilor fizice. Un mit obișnuit este că transpirația este un factor al sănătății și o rezultatul exercițiilor fizice grele, dar, în multe dintre cazuri, aceste lucruri nu sunt adevărate.

Două persoane care fac același tip de exercițiu vor transpira diferit prin prisma diferențelor de sex, vârstă, condiție fizică, glande sudoripare și hidratare.

Dacă cineva acuză o schimbare radicală în nivelul de transpirație eliminat, aceasta ar putea fi un indiciu că ar trebui să se adreseze medicului.

Iată mai multe informații despre transpirația din timpul exercițiilor și despre cum poate aceasta să varieze.

Cât de multe glande sudoripare aveți?

Numărul de glande sudoripare variază de la individ la individ. Unii oameni au mai multe glande sudoripare ceea ce înseamnă că vor transpira în mod natural mai mult decât alte persoane.

Femeile au, de obicei, mai multe glande sudoripare decât bărbații, dar bărbații transpiră, de regulă, mai mult decât femeile.

Prin urmare, în general, bărbații tind să transpire mai mult decât femeile.

Condiția fizică

Un alt factor care poate afecta pierderea de transpirație este nivelul codiția fizică a persoanei. O persoană sedentară care începe să se antreneze va transpira, probabil, mai mult decât cineva care beneficiază deja de o bună condiție fizică.

Pe măsură ce cineva începe să se antreneze din ce în ce mai mult, organismul trebuie să se adapteze și să devină mai eficient. Persoana nu va mai transpira de la bun început și nici atât de abundent.

Cantitatea de grăsime determină o creștere a nivelului de transpirație deoarece grăsimile acționează ca un izolator. Cu cât procentul de grăsime este mai mare cu atât temperatura corpului va crește mai repede.

Odată cu slăbitul și cu pierderea de grăsime, cantitatea de transpirație poate scădea.

Nivelul de hidratare

Dacă cineva este deshidratat, rata de transpirație va scădea deoarece organismul se va limita în acest sens. Dacă cineva este bine hidratat, eliminarea transpirației ar putea fi mai abundentă decât în ​​mod normal.

Este periculos să faci antrenamente atunci când ești deshidratat. În cazul în care corpul nu se poate răci pe măsură ce temperatura crește poate interveni extenuarea din cauza căldurii sau chiar apariția accidentelor vasculare.

Dacă observați că cineva se antrenează foarte intens, dar nu transpiră ar fi mai bine să solicitați ajutor medical.

Consumul de cafeină sau alcool poate afecta, de asemenea, rata de transpirație prin creșterea acesteia. Dacă beți băuturi energizante, cafea sau alcool înaintea exercițiilor fizice, puteți observa o eliminarea excesivă a transpirației.

Condițiile meteorologice

Un factor important pentru transpirația din timpul exercițiilor fizice este vremea. Dacă te anternezi într-o zi toridă, transpirația va fi mai mare deoarece corpul tău va atinge temperaturi mai ridicate față de cele atinse în zilele răcoroase.

De exemplu, în exercițiile de yoga susținute într-o încăpere călduroasă (camera este încălzită intenționat excesiv), vei transpira mai mult decât o vei face într-o cameră cu o temperatură mai scăzută.

Antrenamentele la o înălțime mai mare sau într-o clima uscată pot crește rata transpirației iar organismul va avea nevoie de mai multe lichide.

Rehidratarea în timpul antrenamentului și după

Indiferent dacă transpiri puțin sau excesiv, este important să te hidratezi în mod adecvat înainte, în timpul exercițiilor și după acestea. Persoanele poartă au hanorace groase prezenta un risc mai mare de deshidratare, mai ales dacă fac exerciții fizice de lungă durată.

Unele estimări sugerează că deshidratarea cu doar 2% ar putea afecta negativ performanțele sportive. Cât de mult lichid ar trebui să bei în timpul exercițiilor fizice? Acest lucru depinde oarecum de durata antrenamentelor și de cât de mult transpiri, dar o regulă generală ar fi să bei câte 100-150 de grame de lichid la fiecare 15 minute de antrenament.

Concluzie

În concluzie, nu este bine să raporteți sănătatea generală  sau roadele antrenametului la rata de eliminare a transpirației. Există mulți factori care influențează nivelul transpirației, iar  cel mai important dintre aceștia este cel genetic.

Oamenii au un număr diferit de glande sudoripare și, în general, cu cât aveți mai multe, cu atât veți transpira mai mult. Sexul are, de asemenea, un impact asupra pierderii de transpirație deoarece bărbații transpiră mai mult chiar dispun de mai puține glande sudoripare față de femei.

Condiția fizică poate afecta nivelul transpirației; masa de grăsime influențează, deopotrivă cantitatea de transpirație eliminată. Exersând, vei transpira mai mult. Dacă cineva este bine hidratat va transpira mai mult față de o persoană deshidratată.

Antrenamentele la temperaturi ridicate vor declanșa transpirație în abundență. Dacă o persoană nu transpiră în timpul exercițiilor fizice, deshidratarea poate deveni un risc. O recomandare generală este să consumați 100-150 grame de lichid la 15 minute de exerciții.

Rețineți că acestea sunt indicațiigenerale, iar aportul de lichide și eliminarea transpirației depind de la individ la individ.

Verifică preț băuturi hidratante aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *