Femeie care isi verifica coapsa de celulita

Dispare vreodată celulita? (Iată ce spun cercetările)

Celulita este o problemă comună pentru majoritatea femeilor, din ce în ce mai deranjantă. De fapt, circa 85-90% dintre femei, indiferent de rasă, au celulită.

Celulita este grăsime stocată aproape de suprafața pielii și poate avea un aspect încrețit/ondulat. Există mulți factori care pot influența celulita: genetica, dieta și exercițiile.

În timp ce surse de încredere afirmă că nu există remediu verificat prin cercetare pentru celulită, există unele tratamente care, împreună cu modificări ale stilului de viață, pot reduce celulita. Totuși, pot exista variante individuale.

Celulita apare la femei după pubertate. Adesea apare în regiunea coapsei și a feselor, dar poate apărea și în partea superioară a corpului. Celulita se accentuează odată cu înaintarea în vârstă deoarece elasticitatea pielii dispare în mod natural.

Femeile care sunt obeze sau au o greutate normală pot avea celulită. Metodele de pierdere în greutate și de tonifiere a mușchilor pot combate celulita, dar nu putem spune exact locurile care pierd în grăsime.

Pe lângă practicile de scădere în greutate, există alte tratamente ale celulitei.

Unele pot avea mai mult succes decât altele. Cu toate acestea, așa cum susține Clinica Mayo(1), nu există un singur tratament complet eficient pentru celulită.

Citiți și: Alimente care previn celulita

Genetica

Conform unui articol din 2016 al revistei TIME (2), există aproximativ 100 gene care pot afecta reglarea greutății.

Astfel, dacă sunteți genetic predispuse să fiți supraponderale, aveți vreo șansă să pierdeți în greutate în mod continuu? Vestea bună este că cercetările (3) susțin că puteți scădea în greutate, chiar dacă aveți o predispoziție genetică pentru creștere în greutate.

Pierderea în greutate a fost comparată între persoane cu gene care contribuie la creșterea în greutate și persoane fără această predispoziție.

Cercetătorii au analizat datele a peste 9.000 persoane și datele privind pierderea în greutate  au fost aceleași pentru persoane de genotipuri diferite.

Un alt factor pe care îl poate afecta genetica este unde stocăm grăsimea. Dacă femeile din familie au celulită, sunt șanse să aveți și dumneavoastră.

Cu toate acestea, nivelul celulitei poate fi determinat de factori pe care îi puteți controla cu dietă și exerciții fizice.

Pierdere în greutate

A fi supraponderale sau obeze crește riscul apariției celulitei. Cu cât există mai mult țesut de grăsime în organism, cu atât mai multă presiune ar putea exista pe țesutul conjunctiv care poate accentua aspectul denivelat al pielii.

În general, scăderea în greutate reduce grăsimea totală din organism, ceea ce combate apariția celulitei. Totuși, chiar în cazul pierderii în greutate, celulita poate rămâne.

Motivul pentru care celulita poate afecta femeile indiferent de greutate

Chiar dacă scăderea în greutate poate combate celulita, e important de reținut că femeile suple sau slabe se pot confrunta cu apariția celulitei.

Menținerea unui stil de viață activ poate micșora riscul celulitei, dar nu există garanții în acest sens.

Motivul pentru care cele mai multe femei pot avea celulită, în diferite stadii, este acela că este un proces natural care maximizează retenția grăsimii post-pubertate pentru a asigura necesarul caloric pentru sarcină și/sau lactație (4).

Exercițiile nu pot elimina în totalitate celulita dar pot ajuta efectiv.

Tonifierea mușchilor în zonele unde aveți celulită o va face mai puțin observabilă, conform Dr. McDaniel, director al Institutului Anti-Îmbătrânire (Institute for Anti-Aging) într-un articol din 2013 de la ABC News (5).

Combinarea beneficiilor exercițiilor aerobice cu antrenamentul de forță poate fi cea mai eficientă metodă de prevenire și tratare a celulitei.

Sunt eficiente tratamentele pentru celulită?

Deși există multe spețe privind înlăturarea celulitei,  site-uri precum Medical News Today, WebMD și Clinica Mayo afirmă că nu există nicio cale dovedită total științific cale prin care puteți elimina celulita.

Cercetările se concentrează pe tratamente variate și unele pot ajuta la scăderea vizibilității celulitei, dar nu s-a dovedit existența unui tip de tratament care să elimine total celulita.

O analiză din 2004 (6) indică faptul că tratamentele pentru celulită pot fi încadrate în patru categorii: atenuarea factorilor agravanți, metode fizice și mecanice, agenți farmacologici și tratamente cu laser.

Cu toate acestea, cercetătorii concluzionează că nu există un tratament realmente eficient pentru celulită.

Creme: Dr. McDaniel recomandă anumite creme cu retinoizi pentru piele care pot reduce temporar celulita prin acoperirea pielii într-un strat mai gros.

Totuși, aceste creme nu elimină celulita. Pentru alte creme care pretind că au anumiți agenți stimulatori nu există dovezi că sunt eficiente în eliminarea celulitei.

Conform unui studiu din 2006, cremele bazate pe retinoizi pot îmbunătăți microcirculația și sinteza colagenului, ceea ce ajută în procesul de combatere a celulitei.

Tratamentul cu laser: Clinica Mayo susține că cel mai promițător tratament împotriva celulitei este ceș cu laser sau radiofrecvență.

Folosirea unei serii de tratamente menționate poate combate celulita, dar efectele lor durează doar circa 6 luni.

 Criolipoliza: Criolipoliza (7) implica efectiv înghețarea celulelor de grăsime pentru a le distruge. Când celulele sunt moarte, corpul le îndepărtează.

Combaterea celulitei se poate realiza cu cel puțin trei tratamente și durează câteva luni pentru a vedea rezultate. Cu toate acestea, celulita poate reveni după tratamente.

Masaj: Puteți elimina celulita prin masaj? Endermologia este un tip specific de masaj care tocmai realizează acest lucru. Masajul poate oferi rezultate pe termen scurt, dar beneficiul pe termen lung e puțin probabil.

Există alte tratamente disponibile pentru reducerea celulitei. Vorbiți cu doctorul dumnevoastră înainte de a opta pentru o procedură sau un tratament în vederea reducerii celulitei. Rețineți că nu există niciun tratament care să garanteze eliminarea celulitei pentru totdeauna.

Scăderea în greutate poate să favorizeze pierderea de grăsime aferentă celulitei, dar nu e o certitudine. Chiar femeile suple sau lucrate pot dezvolta celulită.

E un fenomen natural pe care cele mai multe femei îl experimentează. Tonifierea mușchilor în zonele cu celulită poate îmbunătăți aspectul pielii.

Alte proceduri fi utile pe termen scurt, dar celulita poate reveni după ceva timp.

Verifică preț aparate de masaj anticelulitic aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *