Am participat recent și am făcut parte dintr-o serie de conferințe în Marea Britanie, cu tema „Exercițiul fizic este medicament”. Scopul acestor evenimente a fost sensibilizarea și promovarea rolului exercițiului fizic și al activității fizice în prevenirea și tratamentul bolilor.
Auzim tot timpul fraza „Exercițiul fizic este bun pentru tine”. Medicul tău îți va spune, profesorul de la școală îți va spune, la fel prietenul tău sau inițiativa și campania guvernamentală sau articolul din ziar te vor anunța același lucru, și așa mai departe, toată lumea va spune același lucru…
Totuși, ceea ce este mai puțin predicat este faptul că „Lipsa exercițiului fizic” este rea pentru tine. Exercițiul fizic înseamnă mult mai mult decât să te menții în formă sau să ai o condiție fizică bună și nu este doar ceva suplimentar sau opțional pentru sănătate. Contrar oricărui element surpriză, exercițiile fizice fac parte din „sănătate” și pot avea o serie de roluri medicale.
Notă: Exercițiul și activitatea fizică pot însemna 2 lucruri diferite, cu toate acestea, numai în sensul acestui articol, termenii sunt interrelaționați.
Grăsime versus formă fizică bună – să faci exerciții fizice
Epidemia de obezitate este bine mediatizată și articol după articol a crescut nivelul de conștientizare despre consecințele asupra sănătății ale excesului de greutate și / sau ale obezității. Dar ce înseamnă să nu fii în formă fizică, să nu faci exerciții fizice?
Aparent este la fel de important și așa cum susțin unele studii, în anumite momente poate fi chiar mai important. Prof. S. Blair de la Universitatea din Carolina de Sud a susținut că inactivitatea fizică a fost mai importantă decât obezitatea ca element de sănătate publică și că „cei care nu au activitate fizică” sunt de 5 ori mai predispuși să moară prematur.
În aceeași notă The Lancet publicat în 2012 susține că 6-10% din bolile care nu sunt transmisibile sunt atribuite inactivității fizice.
Unii oameni de știință susțin că este mai bine să fii în formă fizică (să faci exerciții fizice) și supraponderal decât să fii slab și să nu fii în formă fizică bună, adică să nu faci exerciții fizice. Nu voi merge atât de departe încât să elimin importanța păstrării unei greutăți sănătoase.
A fi activ din punct de vedere fizic nu este o scuză pentru a nu avea grijă ceea ce mănânci sau de greutatea ta. Încă sunt multe cercetări de făcut în multe domenii și, așa cum spun mereu, este mult mai complicat decât a vedea lucrurile în alb și negru.
Artrita
Aproximativ 2/3 dintre cei care suferă de artrită reumatoidă suferă, de asemenea, de cașexie reumatoidă, care înseamnă pierderea masei musculare. Artrita reumatoidă ca afecțiune unică sau în combinație cu pierderea masei musculare poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății generale și crește riscul de mortalitate.
Adesea, persoanele care suferă de artrită reumatoidă evită exercițiile fizice intense. Frica de durere poate fi unul dintre motive, dar și lipsa informațiilor despre exercițiul fizic este de obicei al doilea cel mai frecvent motiv. Celor care suferă de artrită reumatoidă li se recomandă să continue mișcarea, astfel încât să își poată menține mobilitatea cât mai mult timp posibil și să evite articulațiile rigide, dar deseori acestora nu li se oferă sfaturi specifice legate de exercițiul fizic.
Dar ce-ar fi să începi să urmezi un antrenament progresiv de rezistență? Tratamentul convențional standard nu pare să prevină cașexia în artrita reumatoidă, iar terapiile medicamentoase nu par să genereze o îmbunătățire a rezultatelor.
Cu toate acestea, studiile asupra antrenamentului de forță progresiv par să producă rezultate pozitive și să crească masa musculară. În plus, studiile nu arată în niciun raport că exercițiile fizice cresc durerea.
Proprietăți anti-îmbătrânire
Exercitiul fizic te va menține tânăr! Acesta are o serie de beneficii medicale, dar, mai ales, este un mod natural de a ne păstra tinerețea și prospețimea și de a arăta așa! Ok, aceasta este vanitate, recunosc. Exercițiul fizic are indirect o serie de proprietăți anti-îmbătrânire prin îmbunătățirea sistemelor cardio-respiratorii, a aportului de oxigen în țesuturi și așa mai departe.
Totuși, studiile au arătat că exercițiile fizice acționează de fapt la nivel molecular și pot întârzia îmbătrânirea celulelor și moartea.
O modalitate prin care exercițiul fizic poate afecta îmbătrânirea celulelor este prin protejarea părții finale a ADN-ului, numită telomer, de la scurtare. Aceste părți finale ale ADN-ului sunt cele care protejează esențial ADN-ul (codul nostru genetic).
Scurtarea telomerilor va avea loc odată cu îmbătrânirea (în cuvinte foarte simple), iar scurtarea excesivă a acestora va duce la moartea celulelor. Se crede că exercițiul fizic încetinește scurtarea părții finale a ADN-ului și păstrează celulele tinere.
Un alt mod în care exercițiul fizic afectează celulele este de a le proteja de „stresul oxidativ”. Deși exercițiul fizic induce de fapt stresul oxidativ, studiile arată că acest lucru are un efect protector.
În cuvinte simplificate, celulele se vor adapta la acest „efort oxidativ” indus de exercițiul fizic și astfel vor putea să-i facă față mai bine. Stresul oxidativ este legat de îmbătrânire, care drept urmare încetinește.
Sănătatea mintală
Sănătatea mintală nu este întotdeauna o boală vizibilă, fiind adesea uitată și trecută cu vederea. Cu toate acestea, poate fi la fel de debilitantă ca și alte boli și se estimează că va afecta 450 de milioane de oameni din lume, iar 1 din 6 indivizi vor dezvolta depresie la un moment dat în viața lor.
Tratamentele medicamentoase pentru afecțiunile de sănătate mintală sunt adesea asociate cu apariția unor boli cronice, cum ar fi disfuncții de greutate și metabolice, diabet și afecțiuni cardiovasculare, care cresc în continuare riscul de mortalitate. Un tratament eficient sau o mai bună formă de prevenție ar fi foarte importantă.
Cercetările au demonstrat de multă vreme că exercițiile aerobice ajută la reducerea anxietății, stresului și depresiei. Există câteva ipoteze despre cum se produce acest lucru.
Unele teorii se concentrează pe efectele fiziologice directe și indirecte, iar altele pe parametrii psihologici precum distragerea atenției de la stări negative (schimbarea stării de spirit) și interacțiunea socială.
În general, exercițiul fizic poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, a respectului de sine, reducând anxietatea și depresia precum și tulburările cognitive. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele beneficii ale exercițiului fizic asupra sănătății mintale și este cu siguranță un traseu bun de urmat.
Sistemul imunitar
Deși în general se susține faptul că exercițiile fizice stimulează sistemul imunitar, dacă se exagerează, efectul este opus. În timpul și la scurt timp după un antrenament intens, sistemul imunitar tinde să fie suprimat.
Conform Asociației Britanice a Sportului și a Științei Exercițiului (BASES – British Association of Sports and Exercise Science), sistemul imunitar este suprimat între 3 și 24 de ore după sesiuni de exercițiu fizic intens care durează 1,5 ore sau mai mult. În plus, se consideră că pregătirea intensă la sportivii de elită provoacă aproape o absență a imunității (imunodeficiență).
Cu toate acestea, efectuarea regulată de exerciții fizice moderate poate duce la reducerea incidenței infecțiilor. Mecanismele nu sunt pe deplin înțelese și ca în majoritatea situațiilor, un ansamblu de lucruri diferite joacă un rol în efectul de stimulare imunitară produs după exercițiul fizic.
În general, studiile au arătat că cei care fac regulat exerciții fizice moderate au tendința de a raporta mai puține răceli și infecții.
Concluzie
În afară de zonele de interes menționate mai sus, exercițiul fizic poate avea efecte pozitive aproape asupra tuturor sistemelor corpului. Includerea de exerciții fizice în viața de zi cu zi poate îmbunătăți sănătatea, proteja de boli și determina starea generală de bine.
Cu toate acestea, ceea ce este și mai important decât atât este faptul că lipsa activității fizice poate chiar ucide. Deci, deși exercițiul fizic este considerat medicament și în multe cazuri fără costuri deloc mari, el nu este ceva la care să ne gândim doar atunci când avem nevoie de un tratament, ci este ceva care ar trebui să facă parte din viața noastră la fel ca mâncarea, apa și aerul.
Verifică preț aparate fitness multifuncționale aici!