Adulti care stau pe scaun la birou
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cum te afectează sedentarismul din viața de zi cu zi (chiar dacă te antrenezi)

Beneficiile antrenamentelor pentru sănătatea corpului sunt deja arhicunoscute. Cu toate acestea, ceea ce s-a constatat recent este pericolul sedentarismului. Surprinzător, dar chiar dacă vă antrenați în tot acest timp, șederea prelungită poate să crească riscul de îmbolnăvire.

Din ce în ce mai mulți oameni din țările dezvoltate petrec mai mult timp pe scaun. Odată cu creșterea numărului de locuri de muncă la calculator și al orelor petrecute în mașină, oamenii stau cea mai mare parte a zilei fixați pe scaune, în fața unui ecran sau în mijlocul de transport. De fapt, adultul petrece aproximativ jumătate din zi în poziția șezut.

Dacă ești în situația de a sta jos în cea mai mare parte a zilei, iată câteva sfaturi practice pentru a combate efectele nocive ale șederii.

De ce daunează sedentarismul

Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă de sedentarismul este atât de negativ pentru organism. Astfel, un motiv pentru care sedentarismul este dăunător se datorează modului în care corpul tău metabolizează energia în starea de repaus.

Organismul procesează zahărul și grăsimile în mod diferit în stare de repaus de modul în care le procesează  în mișcare. Odată cu trecerea timpului, șederea prelungită înseamnă că alimentele digerate pot crește riscul pentru diabetul de tip 2 sau al apariției bolilor cardiovasculare deoarece mușchii nu sunt implicați în utilizarea energiei.

Este mult mai probabil ca energia să fie depozitată ca grăsimi și astfel va influența producerea insulinei.

Risc crescut de boli și de deces

O recenzie din 2015 a analizat date obținute de la peste 45 de studii care au comparat timpul de ședere al adulților și au luat în considerare timpul alocat exercițiilor fizice. După examinarea acestor studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că șederea prelungită a fost asociată independent cu rezultatele negative ale sănătății, cum ar fi moartea prematură, indiferent de activitatea fizică.

Așadar, cercetătorii au concluzionat: cu cât oamenii petrec mai mult timp în poziția șezut, cu atât mai mare este riscul de deces prematur, boli de inimă și diabet, chiar dacă fac și exerciții în acest timp.

Cercetătorii au descoperit ca antrenamentele de aproximativ 60 de minute pe zi nu pot compensa în mod semnificativ efectele negative ale șederii prelungite. Dacă oamenii nu se antrenează, riscul unui comportament sedentar prelungit va crește cu siguranță.

Unele dintre efectele dăunătoare ale stilului de viață sedentar pot include risc crescut de deces prematur, boli de inimă, unele tipuri de cancer, diabet zaharat de tip 2 și, eventual, chiar demență.

Cât de mult este prea mult?

Dacă stați pe șezut doar 3-4 ore pe zi, este considerat a fi în regulă în comparație cu șederea de 6-7 ore pe zi? Care este minimul necesar de exerciții pentru a elimina riscul apariției sedentarismului? În acest moment nu există într-adevăr un prag limită clar; totuși, cu cât repausul este pe durată o durată mai scurtă, cu atât este mai bine.

De asemenea, este important să alternați exercițiile cu pauze de odihnă. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului observat la comportamentul sedentar prelungit.

De asemenea, rețineți că dacă te antrenezi 30-60 de minute pe zi nu înseamnă că nu nu te poți deplasa mai mult. Studiul din 2015 a sugerat că antrenamentul de aproximativ o oră pe zi nu a compensat în mod semnificativ efectele negative asociate cu sedentarismul.

Este ideal pentru organism să intercalați antrenamente între perioadele de ședere prelungită.

Începeți prin a încerca să reduceți timpul pe care îl petreceți pe scaun. Chiar și reducerea timpului de ședere cu câteva ore pe zi poate ajuta. De exemplu, puteți să reduceți timpul petrecut în mașină sau în transportul public. În loc să vă uitați la televizor sau să vă aflați la computer în timpul liber, faceți plimbări, călătoriți cu bicicleta, lucrați în grădină etc.

Ce puteți face?

Dacă aveți o slujbă sedentară și stați pe scaun în cea mai mare parte a zilei, există lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul asociat sedentarismului.

Birourile în care se lucrează în picioare devin mai populare deoarece cercetările sugerează că statul în picioare arde mai multe calorii decât șederea.

Discutați cu supervisorul dumneavoastră pentru a vedea dacă modificarea spațiului la birou poate fi o opțiune pentru a evita sedentarismul. Astfel ar putea beneficia și ceilalți colegi de o existență mai sănătoasă la locul de muncă.

Ridicarea de pe scaun este o soluție ușoară. Luând o pauză la fiecare 30 de minute este ideal, chiar dacă este doar pentru câteva minute. Ridicați-vă, umblați, urcați niște trepte, faceți niște extensii, iar apoi întoarceți-vă la birou.

Poate părea impracticabilă, dar ar putea fi benefică pe termen lung. Există chiar și aplicații pentru smartphone-uri care vă reamintesc să vă ridicați și să vă deplasați. Încurajați-vă colegii să se deplaseze și ei!

Concluzie

Perioadele prelungite de ședere pot crește riscul de deces prematur, boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, unele tipuri de cancer și, eventual, chiar demență. Pe măsură ce tehnologia avansează, tot mai multe locuri de muncă forțează angajații să-și petreacă mult timp în fața unui computer, ducând un stil de viață sedentar.

Chiar și atunci când oamenii se antrenează, șederea pentru perioade lungi de timp poate crește riscul apariției bolilor cronice. Pentru a combate acest lucru, pauze regulate alocate mișcăriipot fi de folos. Practicarea activităților fizice în timpul tău liber vor scădea rata sedentarismului.

Verifică preț scaune masaj aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum să reveniți în formă

Pentru a ne menține în formă trebuie să facem în mod constant eforturi în acest sens. Această regulă se aplică chiar dacă ați fost atleți

Tânără cu o siluetă perfectă bea un pahar de apă

Te ajută apa să slăbești?

Răspunsul scurt este DA, consumul cantității recomandate de apă pe zi te poate ajuta să slăbești. Deși rolul apei este bine cunoscut de mine și