Tânără gătește alături de iubitul său
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cum puteți da aromă mâncării fără să adăugați calorii

„Nu este surprinzător faptul că mâncărurile preferate de mulți oameni sunt cele nesănătoase, bogate în grăsimi, zahăr, sare sau alte arome artificiale. Fast food-ul și produsele alimentare procesate sunt o parte obișnuită a dietei alimentare a celor mai mulți dintre noi, fiind accesibile și foarte gustoase.

De asemenea, nu este surprinzător faptul că preparatele pe care le găsim disponibile în restaurante, unde accentul este pus mai degrabă pe gust decât pe efectul asupra greutății corporale a clienților, tind să fie bogate în grăsimi, zahăr, sare sau o combinație a celor trei.

Pentru cei care obișnuiesc să gătească acasă, prepararea alimentelor care să aibă un gust la fel de bun ca cel cu care sunt obișnuiți din alte surse, înseamnă de multe ori adăugarea de mai multe grăsimi, sare sau condimente, ceea ce mai departe se traduce într-o aromă mai intensă, dar și un număr mai mare de calorii.

Dar poate fi totuși posibil să preparați mâncăruri care să aibă un conținut scăzut de calorii, un gust bun și să fie și nutritive?

Da, este posibil. De aceea, v-am pregătit o listă cu câteva modalități pe care le puteți folosi pentru a da aromă preparatelor, fără nici un fel de adaos caloric.

Folosiți ierburi și condimente

Ierburile și condimentele nu adaugă calorii și grăsimi, în timp ce dau foarte multă aromă. Prin urmare, sunt o modalitate excelentă de a evita excesul de sare în mâncare, iar în plus pot da gust preparatelor cu conținut scăzut de grăsimi care, în mod normal, pot părea fade. Există o mare varietate de ierburi și condimente disponibile, așa că experimentați condimente neobișnuite din diferite culturi sau diverse combinații, în încercarea de a crea gusturi noi.

Ierburile proaspete sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a da puțină viață unei mese, așa că o mică investiție în câteva plante poate fi o soluție la îndemână în orice moment.

Alegeți ingrediente de calitate superioară

Când gătiți, este întotdeauna important să alegeți ingrediente de cea mai bună calitate, ținând cont de bugetul dumneavoastră, deoarece acest lucru are adesea un impact semnificativ asupra gustului final al mâncării. Amintiți-vă că cele mai bune ingrediente nu sunt întotdeauna și cele mai scumpe, așadar căutați producători și fermieri locali, care produc alimente excelente la costuri mai mici decât supermarketurile. Și în plus, susțineți comunitatea locală în acest proces.

Cultivarea și prepararea propriilor alimente primare

Atunci când este posibil, cultivarea și prepararea propriilor alimente primare este, de asemenea, o modalitate excelentă de a economisi bani și de a asigura calitate și aromă. Legumele și fructele au întotdeauna un gust mai bun când vin din propria grădină și au nevoie de puține îmbunătățiri, în timp ce prepararea propriilor alimente primare precum pâine, paste, sosuri și condimente vă permite un control deplin cu privire la ingredientele pe care le folosiți și consumați.

De asemenea, puteți reduce conținutul de grăsimi, sare și zahăr și puteți experimenta diferite moduri de a adăuga aromă.

Folosiți sosuri marinate

Sosurile marinate sunt o altă modalitate de a adăuga aromă înainte de prepararea propriu-zisă, ceea ce poate face o mare diferență în ceea ce privește gustul produsului final. Folosirea ierburilor și a condimentelor proaspete sau uscate, a oțetului, iaurtului și a grăsimilor sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, va oferi diferitelor tipuri de carne, pește sau legume, o aromă plăcută înainte de gătit, iar îndepărtarea sosului marinat înainte de prepararea termică va limita numărul de calorii.

Alegeți produse de sezon

Fructele, legumele, fructele de mare și chiar carnea pot avea un sezon ideal când au o aromă net superioară decât în alte perioade ale anului. Obișnuința de a cumpăra de la supermarket, ne asigură orice tip de produs alimentar dorit pe tot parcursul anului, însă, cu toate acestea, o mare parte din aceste alimente sunt expediate din alte țări sau cultivate în medii artificiale, pentru a menține aprovizionarea continuă chiar și când sunt în afara sezonului, ceea ce duce la produse adesea lipsite de gust.

Prin urmare, puteți merge la o piață locală unde există doar produse sezoniere, cultivate local, care vor avea o aromă mult mai intensă. Dacă această opțiune nu este viabilă pentru dumneavoastră, puteți totuși face o diferență prin a ține cont de momentul din an în care diferite produse sunt în plin sezon și prin a încerca pe cât posibil să cumpărați produse locale.

Utilizați tehnici de gătit care adaugă aromă

Tehnicile de gătit cu conținut scăzut de grăsimi și calorii adaugă adesea mai puțină aromă decât alternativele mai puțin sănătoase, cum ar fi prăjirea. Cu toate acestea, există o mulțime de moduri de a găti cu un conținut mai mic de grăsimi, în timp ce aroma preparatelor este păstrată. Prepararea la grătar, de exemplu, poate furniza aromă diferitelor produse alimentare, precum carne și legume, fără calorii în plus.

Lăsați grăsimea din alimente să se scurgă în timpul preparării la grătar, pentru un număr mai mic de calorii. Fierberea alimentelor, cum ar fi orezul sau cușcușul, în apă cu puțină sare, este o altă modalitate de a adăuga aromă, fără calorii în plus. Rotisarea preparatelor, precum peștele, cu puțin ulei și o mulțime de ierburi sau condimente, într-un pachet de folie de aluminiu bine împachetat, va asigura menținerea aromei.

Obișnuiți-vă să apreciați mâncarea cu un conținut mai mic de sare

Există atât de multă sare prezentă în dieta majorității adulților, încât alimentele cu un conținut redus de sare sau care nu au fost condimentate, tind să aibă un gust fad și neplăcut. De-a lungul timpului ne-am obișnuit cu conținutul de sare din produsele alimentare pe care le consumăm, și, prin urmare, trebuie să adăugăm din ce în ce mai multă sare pentru a obține efectele dorite.

Nu numai că sarea este prezentă în produsele alimentare evidente, cum ar fi sunt snacks-urile sărate sau alimentele la conservă, dar este adăugată și în procesul de gătit și apoi din nou la masă. Nu este un ingredient care se găsește în mod obișnuit în alimentele sărate, ci este adăugată și la deserturile dulci pentru a spori aroma.

Pentru a aprecia gustul alimentelor fără sare, este necesar să vă ajustați gustul până când nu mai aveți nevoie de sare pentru a spori aroma. Cel mai probabil o să fie un proces treptat, care poate începe cu evitarea adăugării de sare suplimentară la masă, apoi reducerea cantității puse în timpul procesului de preparare. În același timp, puteți încerca pe cât posibil să optați pentru alimente proaspete, în locul celor conservate sau procesate.

Deși mâncarea poate părea fără gust la început, în curând vă veți obișnui cu lipsa de sare și veți aprecia mai mult aroma mâncării în sine.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *