Dacă efectuarea exercițiilor fizice nu este punctul tău forte sau ești o persoană sedentară, dar vrei totodată să fii sănătos, atunci principalul obiectiv pe care ar trebui să ți-l setezi este să mergi 5.000 de pași (aproximativ 4 km) în fiecare zi.
Astfel, după îndeplinirea primului obiectiv, poți continua cu 7.500 de pași (aprox. 6 km), după care 10.000 de pași pe zi (aprox. 8 km).
Pentru a se observa o schimbare semnificativă în ceea ce privește starea de sănătate, medicii recomandă realizarea exercițiilor timp de 2 ore și 30 min în fiecare zi. Exercițiile care antrenează grupele musculare principale trebuie efectuate de cel puțin 2 ori pe săptămână.
Exercițiile fizice realizate în mod regulat contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate, scăzând riscul apariției bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2 și creșterii în greutate. Cu toate acestea, sunt foarte mulți indivizi sedentari. De pildă, 80% dintre adulții americani nu efectuează exerciții fizice.
Orice tip de mișcare fizică poate oferi beneficii pentru sănătate. Mersul pe jos este promovat de către specialiștii din domeniul sportiv, întrucât nu costă nimic, nu necesită echipamente speciale sau aptitudini speciale.
Numeroase studii demonstrează faptul că indivizii ar trebui să meargă 10.000 de pași zilnic, adică circa 8 km. Există o asociere pozitivă între mersul pe jos și starea de sănătate, cu cât numărul de pași crește, cu atât mai mult starea de sănătate se îmbunătățește.
Potrivit unui studiu realizat de TIME în anul 2017, 15.000 de pași (12 km) efectuați în mod regulat au un efect imediat asupra sănătății.
Totuși, câți pași sunt necesari zilnic? Experții în medicină și sport recomandă efectuarea a 10.000 de pași pe zi. Introducerea acestui număr de pași în rutina zilnică reprezintă un lucru relativ nou pentru indivizii americani, însă, studiile arată că japonezii practică această activitate de mai bine de 30 de ani.
Mersul pe jos aproximativ 8 km (10.000 de pași) are un impact pozitiv asupra stării de sănătate, diminuând astfel riscul apariției bolilor cronice, reglând totodată greutatea corporală.
Mersul pe jos și sănătatea
Sedentarismul poate fi principala cauză care neutralizează motivația individului, scăzându-i nivelul rezistenței, acesta neputând atinge pragul recomandat de 10.000 de pași.
Există persoane care pot atinge cu ușurință pragul de 10.000 de pași, datorită job-ului activ pe care îl au, cum ar fi poștașii.
În schimb, indivizii care lucrează mai mult la calculator sau dețin diferite job-uri care nu presupun neapărat mișcare fizică, întâmpină dificultăți în realizarea obiectivului de 5.000 de pași.
Cu toate acestea, medicii recomandă efectuarea zilnică a exercițiilor fizice, minimum 30 de minute. Mai mult decât atât, există indivizi care nu pot realiza anumite antrenamente din cauza diverselor afecțiuni medicale, iar pentru aceștia este ideal mersul pe jos.
Orice tip de mișcare fizică are efecte pozitive asupra stării de sănătate.
Numărarea pașilor
Pașii pot fi numărați cu ajutorul unui pedometru sau diferite aplicații pe telefon, ori ceasuri speciale pentru acest lucru.
Cât înseamnă 10.000 de pași? Aproximativ 8 km. Dacă pedometrul nu este la îndemână și nu aveți cum să măsurați altfel pașii, atunci alegeți o rută de 8 km.
Un kilometru este format din aproximativ 1300 de pași. Astfel, pentru 8 km trebuie să mergeți 10.000 de pași. Prin urmare, pentru a reduce riscul aparițiilor anumitor boli, medicii recomandă parcurgerea a cel puțin 8 km de mers pe jos.
Potrivit medicilor, tot ceea ce contează pentru sănătate este să ne mișcăm fizicul cât de des putem, indiferent că mergem mai mult sau mai puțin de 8 km pe zi, foarte importantă fiind limitarea timpului în care stăm jos.
Câți km parcurși te mențin sănătos?
Dacă petreceți mai mult timp stând jos, decât făcând mișcare fizică, atunci un prim obiectiv ar fi să atingeți pragul de 5.000 de pași pe zi, adică aproximativ 4 km.
În aceste condiții, este de reținut faptul că dacă săriți de această etapă și mergeți direct 10.000 de pași, atunci s-ar putea ca organismul să perceapă acest lucru ca fiind un salt destul de mare.
Când obiectivul de 5.000 de pași e atins, puteți continua cu 7.500 de pași pe zi, apoi cu 10.000. Consultați-vă cu medicul înainte de a începe orice fel de program sportiv.
De asemenea, 10.000 de pași pe zi nu sunt recomandați tuturor indivizilor. De pildă, persoanele în vârstă sau cele cu anumite probleme de sănătate nu pot efectua acest număr de pași, în timp ce altele pot mai mult de 10.000.
Un studiu realizat în anul 2017 a analizat efectele mersului pe jos asupra stării de sănătate. Indivizii au mers zilnic timp de 15.000 de pași, iar rezultatele arată că starea de sănătate a acestora s-a schimbat semnificativ. Prin urmare, numărul de pași recomandat zilnic diferă în funcție de aptitudinile fiecărui individ.
Pentru a stabili un antrenament individual adecvat trebuie luați în considerare mai mulți factori, precum sănătatea, aptitudinile și rezistența la efort.
Concluzie
Orice tip de exercițiu aduce un plus stării de sănătate. Mersul pe jos este adesea concentrat pe alegerea individului, întrucât poate fi efectuat oriunde, nu este nevoie de aptitudini speciale, de echipament sau de alte costuri.
Pe lângă beneficiile pe care le are mersul pe jos asupra sănătății, acesta poate fi, de asemenea, o modalitate bună de a vă bucura de natură și de mediul înconjurător.
Mersul pe jos este considerat un exercițiu de intensitate medie și activează mai multe grupe musculare, chiar dacă acest lucru nu se vede la exterior, spre deosebire de alte tipuri de exerciții.
Indivizii care nu efectuează exerciții fizice intens și nici nu practică un anumit sport, se pot bucura de o stare de sănătate mai bună prin intermediul mersului pe jos.
Există studii care susțin faptul că 10.000 de pași (8 km) executați zilnic reprezintă pragul ideal pe care indivizii ar trebui să-l atingă. Totuși, alte studii contrazic acest lucru și susțin, la rândul lor, că pragul optim este de 15.000 de pași (12 km).
Dacă petreceți majoritatea timpului stând jos, atunci recomandat ar fi să creșteți numărul pașilor treptat și nu să porniți direct cu 8 km, întrucât organismul poate avea de suferit.
Prin urmare, dacă sunteți sedentari puteți începe cu un număr de 5.000 de pași, apoi puteți crește numărul de pași treptat. Pentru a face mersul pe jos mai dinamic decât este deja, puteți să grăbiți ritmul din când în când, acest lucru având beneficii asupra inimii.
Verifică preț ceas Step Counter aici!