Câte zile pe săptămână trebuie te antrenezi?

Vestea bună pentru cei care doresc să știe cât de multe zile pe săptămână trebuie să se antreneze este că nu există un răspuns universal. În schimb, există linii generale pentru exerciții fizice pentru adulți: 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână, întărirea fiecărui grup major de mușchi 2-3 zile pe săptămână și exerciții de flexibilitate 2-3 zile pe săptămână.

Totuși, dacă doriți să slăbiți sau aveți alte obiective legate de fitness, este necesar să creșteți numărul de exerciții față de această recomandare generală.

Pentru a determina câte zile pe săptămână este necesar să faceți exerciții, trebuie să vedeți care este numărul mediu de exerciții pe care-l puteți face și care ar fi cel care v-ar oferi un tonus muscular mai bun.

Exerciții de rezistență alternative

Creșterea rezistenței, fie acasă, fie la un centru de fitness, poate oferi multe avantaje pentru sănătate și poate contribui la creșterea masei musculare.

Modul în care vă împărțiți antrenamentele, în timpul săptămânii, poate varia. Pentru a putea să întăriți mușchii, sunt recomandate 2-3 zile pe săptămână, dar este important să aveți o zi de odihnă după zilele în care antrenați aceleași grupe musculare.

Dacă faceți un antrenament complet pentru masa musculară, este recomandat să aveți o zi de pauză între ele. Dacă vă întăriți, spre exemplu, partea de sus a corpului într-o zi, a doua zi vă puteți concentra pe cea inferioară.

Poate funcționa în oricare dintre moduri, iar modul în care veți decide exercițiile poate varia în funcție de timpul alocat, de obiectivele legate de fitness și de disponibilitate.

Cum vă formați obiceiul de a face antrenamente?

Unii profesioniști din domeniul sănătății sunt convinși că exercițiile fizice trebuie efectuate 3-6 zile pe săptămână. Beneficiul unor exerciții mai frecvente este că acestea vă pot ajuta să deveniți mai familiar cu acest stil de viață.

Cu toate acestea, dacă cineva abia începe să se antreneze, o frecvență de 2-3 zile pe săptămână este mai potrivită.

Puteți face exerciții 3 zile pe săptămână sau chiar 6-7. Stabiliți cât vă puteți antrena pe termen lung și ce nivel de exerciții este compatibil cu stilul dumneavoastră de viață. Unele persoane lucrează mai bine în 3 zile, iar alții în 5. Orice interval este acceptabil atât timp cât veți exersa de cel puțin de 2 ori pe săptămână.

Amintiți-vă că numărul exercițiilor dumneavoastră pot varia în funcție de anotimpuri. De exemplu, dacă te antrenezi pentru o cursă pe distanța lungă, antrenamentul tău ar trebui să crească, în intensitate pe tot parcursul anului astfel încât să ajungi la momentul potrivit apt pentru cursa stabilită.

Atunci când pierderea de kilograme se transformă în menținerea greutății, exercițiile fizice pot fi diferite. Lucrul pe care trebuie să ți-l amintești este să menții exercițiile ca parte a stilului tău de viață.

Care este țelul tău?

Numărul exercițiilor dintr-o săptămână poate varia în funcție de obiectivele tale. Încerci să te repui în formă? Te pregătești pentru un concurs de fitness sau o cursă? Încerci să pierzi 30 de kilograme? Toate aceste obiective vor avea diferite planuri de exerciții și specificații.

Starea fizică poate juca, de asemenea, un rol important în determinarea numărului de zile în care veți practica exerciții, pe săptămână. Dacă vă recuperați după un accident sau aveți unele probleme medicale, ar putea fi în interesul dumneavoastră să faceți exerciții de mai puține ori pe săptămână.

Dacă sunteți un atlet experimentat, este posibil să practicați exercițiile respective aproape în fiecare zi pentru a îndeplini obiectivele antrenamentului.

2, 4 sau 6 zile pe săptămână?

Un studiu din 2013 a analizat impactul efectuării unei combinații de exerciții aerobice și antrenamente de rezistență timp de 2, 4 sau 6 zile pe săptămână. Cercetătorii au împărțit un grup de femei mai în vârstă, sedentare, care aveau două ședințe de fitness pe săptămână (1 antrenament aerobic și 1 antrenament), 4 ședințe pe săptămână (2 zile aerobic și 2 zile antrenamente) sau 6 ședințe pe săptămână (3 zile aerobic și 3 zile antrenamente). Aceste femei au urmat procedura lor de antrenament timp de 4 luni.

Cercetătorii au măsurat factorii de stres, masa slabă, masa de grăsime și nivelurile de rezistență la aceste femei. Toate grupurile au avut o creștere a masei și a puterii de suprafață și nicio indicație negativă a nivelului de stres.

Cu toate acestea, ceea ce a fost diferit este faptul că grupul care face exerciții de 4 zile pe săptămână a consumat mai multă energie, aproximativ 225 de calorii pe zi. Acest lucru a fost considerat un beneficiu față susținerea exercițiilor în mod regulat. Dacă nu s-ar fi antrenat timp de 6 zile pe săptămână, persoanele din grupul respectiv ar fi consumat cu 200 de calorii pe zi mai puțin.

Aceste rezultate sugerează că antrenamentele cuprinse între 2-6 zile pe săptămână pot contribui la creșterea masei slabe, a nivelurilor de rezistență și la scăderea indicelui de grăsime. Exercițiile timp de 2-4 zile pe săptămână pot îmbunătăți nivelul de energie utilizat pentru a susține alte activități în timpul zilei.

Exercițiile de 6 zile pe săptămână vor arde mai multe calorii decât alte antrenamente, dar lenea se va instala mai ușor pe tot parcursul zilei.

În esență, indiferent  de cât de des vă antrenați, nu uitați să acordați atenție timpului petrecut în afara antrenamentului. Ești răpus de oboseală în restul zzilei sau ești gata de următorul antrenament în timpul zilei? Te simți obosit sau presat de timp sau ești plin de energie?

Concluzie

Există reguli generale pentru determinarea numărului de exerciții de fitness per săptămână, dar stabilirii numărului de antrenamente i se alocă o oarecare flexibilitate.

Practicarea antrenamentelor de 2-3 zile pe săptămână poate oferi beneficii pentru sănătate, dar antrenamentele mai dese pot oferi un tonus mai bun și o posibilă scădere în greutate.

Gândește-te la ceea ce poți susține pe termen lung, nu doar pentru câteva săptămâni. De asemenea, trebuie să ții cont de tipul de exerciții de fitness și de istoricul tău medical.

Care este obiectivul tău pentru fitness? Fitness ocazional sau ceva mai specific? Pentru mai multe sfaturi individuale, discutați cu un specialist fitness care vă poate da o mână de ajutor în stabilirea obiectivelor.

Verifică preț aparate fitness pentru slăbit aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *