masurare-ritm-cardiac
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Care este ritmul cardiac optim pentru o persoană sănătoasă?

În mod normal, pulsul unui adult poate varia între 60-100 bătăi pe minut (BPM). Dacă ritmul cardiac depășește limita superioară a acestui interval, atunci există șanse destul de mari ca starea de sănătate a individului să aibă de suferit.

Pulsul cardiac poate fi definit ca fiind frecvența bătăilor inimii într-o anumită perioadă de timp, atunci când individul se află într-o stare de repaus. Ritmul cardiac nu este static, acesta se schimbă pe parcursul zilei și poate varia în funcție de mai mulți factori.

Acesta poate crește atunci când efectuați exerciții fizice și când sunteți stresați, însă, există multe alte variabile ce pot influența creșterea ritmului cardiac. Nivelul pulsului scade atunci când individul este calm, atunci când doarme și atunci când nu face mișcare deloc.

Potrivit specialiștilor, cel mai bun indicator al stării de sănătate este pulsul. Totuși, pentru o examinare corectă a stării de sănătate ar trebui să controlăm și alți indicatori, precum tensiunea arterială, glicemia, temperatura corporală și așa mai departe.

Cu cât testăm starea de sănătate prin mai multe metode, cu atât mai mult evaluarea este mai precisă și mai veridică.

Există numeroase cercetări care dezbat legătura dintre ritmul cardiac și starea de sănătate. Rezultatele arată că dacă pulsul cardiac este scăzut, atunci riscul apariției bolilor cardiovasculare este redus, astfel scăzând numărul mortalității.

Un puls cardiac crescut poate conduce la scăderea rezistenței sportive și la apariția infarctului miocardic, crescând, așadar, numărul mortalității.

Sedentarismul este principala cauza care contribuie la scăderea pulsului cardiac mai mult decât este normal, sănătatea având de suferit.

Indivizii care fac mișcare fizică regulat au un ritm cardiac scăzut, ceea ce indică o stare de sănătate bună.

Prin urmare, medicii recomandă fiecărui individ să efectueze exerciții fizice minimum 30 de minute în fiecare zi, pentru a menține pulsul cardiac în intervale optime.

Cum variază ritmul cardiac?

O metodă clasică, cunoscută dintotdeauna, este măsurarea pulsului prin verificarea acesteia la încheietura mâinii sau la gât.

Supravegherea nivelurilor pulsului cardiac vă va ajuta să interpretați mai bine pe viitor care este starea de sănătate și în ce interval ar trebui să vă încadrați în general.

Ritmul cardiac variază pe parcursul întregii zile, nefiind niciodată constant, iar cel mai bun mod de a-l verifica este prin testarea lui la aceeași oră în fiecare zi.

Potrivit medicilor, măsurarea ritmului cardiac ar trebui efectuată dimineața, cât timp sunteți încă în pat, fără să fi băut cafea înainte și fără să fi făcut exerciții fizice.

Cum se verifică pulsul?

Cea mai ușoară și eficientă metodă de a măsura pulsul cardiac în repaus este la încheietura mâinii și la gât.

  • Degetul mijlociu trebuie pus în zona în care se simte pulsul (încheietura mâinii sau gât).
  • Mișcați degetul ușor până când simțiți pulsul.
  • Numărați bătăile pulsului timp de 15 secunde apoi înmulțiți cu 4. Puteți să urmăriți pulsul și 30 de secunde, după care să înmulțiți cu 2.
  • Cu oricare dintre aceste metode veți afla care este nivelul ritmului cardiac. Acesta se bazează pe numărul de bătăi pe minut (BPM).

Ritmul cardiac și starea de sănătate

De ce trebuie să ai mereu în vedere variațiile pulsului? Pulsul crescut poate fi asociat cu un risc crescut de deces.

Cercetătorii unui studiu din anul 2013 au analizat starea de sănătate a 2.798 de adulți de sex masculin, timp de 16 ani. Rezultatele arată că pulsul crescut poate conduce la deces, indiferent de condiția fizică a indivizilor.

Potrivit unui studiu realizat în 2010 de Harvard Health pe 129.000 de femei, pulsul menținut în parametrii normali, poate reduce riscul apariției infarctului miocardic.

De ce creșterea pulsului cardiac poate conduce la deces?

Nivelul crescut al pulsului înseamnă că inima lucrează mai mult decât este normal pentru a transmite sângele prin corp.

În timp, creșterea ritmului cardiac transmite semnale greșite inimii, accelerând circulația sangvină, lucru ce poate determina apariția unui infarct miocardic.

Ritmul cardiac și efectuarea exercițiilor fizice

Există numeroase beneficii ale sportului și exercițiilor fizice asupra sănătății, printre care se enumeră și scăderea riscului de diabet de tip 2, a diferitelor tipuri de cancer, a bolilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral și a depresiei.

De pildă, exercițiile aerobice sunt recunoscute, în mod special, pentru îmbunătățirea sănătății inimii.

Ritmul cardiac crește în timpul efectuării exercițiilor fizice, întrucât mușchii au nevoie de un flux sanguin crescut. Totuși, chiar dacă ritmul cardiac crește în timpul exercițiilor fizice, efectul se schimbă la finalul antrenamentului, plasând valorile ritmului cardiac în intervalele optime.

Care este valoarea optimă a pulsului cardiac?

Dacă v-ați întrebat ce înseamnă de fapt ritm cardiac scăzut sau ridicat, ar trebui să știți că, în general, pulsul unui adult variază între 60-100 bătăi pe minut.

Cu cât pulsul crește, cu atât mai mult starea de sănătate poate avea de suferit. Un puls cu valori de la 80 spre 100 sau mai mult de 100, poate determina chiar și decesul individului.

Un puls scăzut, între 60 – 80 bătăi pe minut (BPM), este considerat intervalul cel mai bun, fiind asociat cu o stare de sănătate bună. Totuși, intervalul optim al pulsului este diferit în funcție de fiecare persoană.

Mai mult decât atât, dacă pulsul este sub 60 BPM, atunci starea de sănătate va avea, de asemenea, de suferit. Stările întâlnite frecvent sunt de oboseală și amețeală.

De reținut este faptul că pulsul diferă în funcție de fiecare individ, iar aceste estimări sunt generale. Există oameni care dețin un puls mai crescut sau scăzut în mod natural.

Este foarte important să consultăm medicul atunci când avem nelămuriri legate de sănătate. Acesta îți va spune direct intensitatea pulsului tău și care sunt intervalele între care ar trebui să te încadrezi.

Influența stresului asupra variației ritmului cardiac

Pe lângă exercițiile fizice, medicamentele și starea de sănătate, un alt factor are influențează variația ritmului cardiac este stresul. Stresul este factorul care poate afecta foarte mult starea de sănătate, dar în special nivelul pulsului cardiac.

Starea de stres și anxietate eliberează hormonii de stres care pot declanșa numeroase afecțiuni medicale. Stresul se manifestă prin creșterea respirației, a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

De-a lungul timpului s-a dovedit că stresul poate contribui la apariția bolilor cardiovasculare.

Dacă observați schimbări la nivelul pulsului și credeți că stresul este factorul care a condus la acest lucru, atunci ar trebui să găsiți diferite activități care ajută la diminuarea factorilor de stres, precum practicarea exercițiilor fizice, o dietă sănătoasă sau un somn adecvat.

Concluzii: Relația dintre ritmul cardiac și starea de sănătate

Pulsul cardiac este unul dintre cei mai importanți indicatori ai stării de sănătate. Ritmul cardiac crescut este asociat cu un risc crescut de îmbolnăvire, ducând chiar la decesul individului.

Cea mai bună metodă de a menține pulsul în intervalele optime este prin exerciții fizice. Indivizii care practică sport tind să aibă nivelul pulsului mai scăzut.

Exercițiile fizice îmbunătățesc starea de sănătate și lucrează mușchii inimii, ceea ce determină scăderea nivelului pulsului.

Alți factori care duc la modificarea ritmului cardiac sunt: stresul, medicamentele, diferite afecțiuni medicale sau alți factori genetici.

Verifică preț smartwatch aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Terci de ovăz cu migdale și fructe confiate

Este terciul de ovăz instant sănătos?

Ovăzul are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, însă terciul de ovăz instant furnizează aceleași avantaje? Proprietăți sănătoase ale ovăzului Bogat în fibre Ovăzul este o

Imagine reprezentativă pentru dieta HCG

Dieta HCG este sigură pentru consum?

Dieta HCG este o dietă controversată care a fost populară, dar discutabilă și aproape îndoielnică din perspectiva eficacității sale și a siguranței pentru consum. HCG