Cantar pentru masurarea grasimii din corp.

Care este cel mai precis mod de a măsura grăsimea corporală?

O idee răspândită în mod obișnuit este că oamenii slabi au grăsime corporală scăzută, în timp ce  oamenii mai solizi au mai multă grăsime. Există o serie de concepții greșite în ceea ce privește faptul de a fi slab și câtă grăsime există într-un corp slab.

În mod similar, persoanele care urmează o dietă presupun automat că pierderea în greutate este egală cu pierderea de grăsime.

În multe feluri, greutatea corporală a devenit sinonimă cu grăsimea corporală și invers, pierderea în greutate a devenit sinonimă cu pierderea de grăsime.

Cum poți măsura grăsimea corporală și, mai ales, este acest lucru important?

Procentul de grăsime corporală

Ar trebui să te îngrijorezi în legătură cu procentul de grăsime corporală și până la urma, ce este acesta?

În primul rând, procentul de grăsime corporală este cantitatea de grăsime (ca procent) conținută în corpul tău. Ar trebui să te preocupe? Răspunsul meu preferat este: „este complicat”, adică și Da și Nu.

Practic, poți avea o greutate relativ medie aflată în cadrul limitelor de greutate ale  unei persoane normale, dar în același timp poți avea un procent ridicat de grăsime corporală. Dacă majoritatea grăsimii este plasată pe șolduri, este posibil să nu arate  bine dacă porți o anumită rochie, dar este posibil să fie relativ ok pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, dacă grăsimea este plasată pe abdomen, atunci aceasta ar putea prezenta un risc destul de ridicat, deoarece grăsimea abdominală poate crește riscul de a dezvolta anumite afecțiuni.

În același timp, nu uita că grăsimea este esențială pentru organism. Așadar, în afară de a mă gândi dacă am multă grăsime, măsurarea grăsimii corporale poate însemna și a nu avea suficientă grăsime. A nu avea suficientă grăsime poate fi la fel de periculos pentru sănătate cu a avea prea multă grăsime, dacă nu chiar mai rău în cazurile extreme.

În ceea ce privește pierderea în greutate, dacă știi cantitatea de grăsime pe care o are corpul tău, îți poți seta obiectivele în consecință.

Poți citi și: Cum să pierzi  7 kilograme de grăsime

Procentul de grăsime corporală pe categorii

 

Clasificare Femei (% grăsime) Bărbați (% grăsime)
Grăsime esențială 10-12% 2-4%
Atleți 14-20% 6-13%
Fitness 21-24% 14-17%
Acceptabilă 25-31% 18-25%
Obezi 32% plus 25% plus

Formulă de calcul

Metodele indirecte folosesc măsurători ale corpului și formule matematice pentru a calcula procentul de grăsime corporală. Metodele indirecte pot fi la fel de exacte ca metodele directe.

Ceea ce ele nu măsoară este grăsimea internă, cum ar fi cea care se ascunde în abdomen și în organe, astfel încât procentul de grăsime corporală poate fi interpretat greșit.

Cu toate acestea, la fel ar putea fi unele metode directe, deoarece acestea oferă un procent de grăsime corporală, mai degrabă decât locul unde se află grăsimea în corp.

La fel ca majoritatea formulelor indirecte, acestea permit întotdeauna un interval de „compromis”, de exemplu, dacă calculul tău este de 25%, aceasta înseamnă că este de aproximativ 25%.

Pentru formula de mai jos, există măsurători ușor diferite pentru bărbați și femei.

Pentru bărbați măsurați:

  1. Circumferința gâtului, sub mărul lui Adam.
  2. Circumferința taliei la ombilic.
  3. De asemenea, vei avea nevoie de o măsurare a înălțimii tale pentru a calcula formula sau poți utiliza ultima măsurătoare pe care ai avut-o.

Formula: 86.010 - (talie - gât) / 100 - 70.041 x (înălțimea / 100) 36.76

Doar adaugă măsurătorile în formulă și calculează. Numărul rezultat este procentul de grăsime corporală. De exemplu, dacă calculele tale sunt egale cu = 20, atunci procentul de grăsime corporală este de 20%.

Pentru femei măsurați:

  1. Circumferința gâtului, chiar sub laringe.
  2. Circumferința taliei, în punctul cel mai subțire al taliei.
  3. Circumferința șoldului, în cel mai lat punct al șoldurilor.

Formula: 163.205 - (șold talie - gât) / 100 - 97.684 x ​​(înălțimea / 100) - 78.387

Doar adaugă măsurătorile în formulă și calculează. Numărul rezultat este procentul de grăsime corporală.

Pentru a măsura circumferința, folosește un centimetru de croitorie și așează-l în jurul părții corpului pe care dorești să o măsori, de exemplu în jurul taliei. Ține centimetrul cât mai drept și fii relaxat/ă, adică menține brațele relaxate în lateralul corpului tău și nu-ți ține respirația etc.

Poate fi o idee bună să rogi pe altcineva să te măsoare, deși nu este neapărat necesar. În cele din urmă, este recomandat să te măsori dimineața la trezire, după ce ai folosit toaleta.

Pe măsură ce ziua este în desfășurare, există alte elemente care pot influența măsurătorile, cum ar fi retenția de apă în corp sau balonarea etc.

Plicometru de piele – aparat pentru măsurat grăsimea pliurilor de piele

Acesta este un dispozitiv de mână care măsoară pliurile pielii (în centimetri) în anumite părți ale corpului. Suma măsurătorilor corespunde unui procent de grăsime corporală dintr-un grafic în funcție de vârstă și sex.

Este o măsurătoare relativ mai directă decât o simplă măsurare a circumferinței  taliei, însă nu ține cont de grăsimea internă. Dacă nu ești foarte preocupat de grăsimea ta internă, este un aparat la fel de bun ca altele. Din nou vorbim despre o aproximare, dar conform studiilor, o aproximare destul de corectă.

În plus, este ușor accesibil și ieftin de utilizat, deși nu este ceva ce cumperi de la farmacia de lângă casă. Dezavantajul este că ai nevoie de cineva care știe să facă măsurătorile, deoarece este nevoie de practică pentru a te obișnui cu el. Este unul dintre acele lucruri care pare mai ușor de folosit decât este.

Nu sunt sigură dacă acest lucru este adevărat, dar presupun că aceste aparate pot fi disponibile în unele săli de sport sau centre de fitness.

Nu voi intra în detalii prea mari cu privire la modul de folosire a plicometrului, deoarece ar fi nevoie de mult spațiu. Dacă se întâmplă să ai la dispoziție un asemenea  dispozitiv, ar trebui să fie însoțit de instrucțiuni de folosire și de o hartă corporală pentru părțile care trebuie măsurate.

De asemenea, ar trebui să vină cu diagramele sumelor și cu procentul corespunzător de grăsime.

În general, zonele măsurate sunt:

  1. Partea din spate a brațului (triceps)
  2. Partea din față a brațului (biceps)
  3. Partea superioară a spatelui
  4. Talia

Impedanța bioelectrică

Această metodă necesită un aparat mic care se atașează de corp prin intermediul electrozilor. Acesta transmite un curent electric foarte scăzut prin corp și, în schimb, măsoară grăsimea corporală, conținutul de apă, etc din corp.

Este sigur și nu are niciun risc, indiferent de cum ar putea să ți se pară asta. Majoritatea aparatelor funcționează cu baterii, astfel încât îți poți imagina că curentul electric este atât de scăzut încât nici măcar nu-l simți. Este rapid și destul de ușor de utilizat.

Dezavantajul este că este scump dacă îl cumperi, și din câte știu nu există versiuni ieftine de folosit acasă ale aparatului. Dar, la fel ca și în cazul plicometrului, impedanța bioelectrică poate fi analizată într-o farmacie, sală de sport sau centru de sănătate local. Unele locuri oferă verificări generale cu măsurători ale grăsimii corporale, niveluri ale glicemiei etc.

Aici găsești cântare care îți măsoară cantitatea de grăsime corporală.

Pe lângă faptul că este o măsurătoare destul de precisă, majoritatea aparatelor oferă informații suplimentare, cum ar fi masa musculară și nivelul de hidratare.

Acestea pot oferi o imagine mai bună și mai completă a corpului tău și stării acestuia. Adesea pot exista motive suplimentare care s-ar putea adăuga problemei de greutate, cum ar fi deshidratarea.

Există mai multe alte metode care pot fi utilizate pentru a măsura grăsimea, cum ar fi Hidro-densitometria și DEXA (Osteodensitometria - investigație a densitații osoase), care se face printr-o scanare corporală. Multe dintre aceste metode sunt utilizate din motive medicale specifice sau pentru sportivi.

Ei bine, în cuvinte simple, cu excepția cazului în care are loc dintr-un motiv specializat, este puțin probabil să  vă puteți testa la clinica din vecinătate. Ele nu sunt nici ieftine, nici ușor de administrat și nici atât de necesare unei persoane obișnuite.

Verifică preț aparate masaj cu electrostimulare aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *