Silueta uneri persoane la marginea unui oras seara.

Beneficiile surprinzătoare ale exercițiilor pe timp de noapte

Orice exercițiu este benefic, indiferent de ora la care e făcut. Exercițiile de dimineață sunt populare, deoarece multor oameni le place să le facă la prima oră astfel încât să nu fie nevoiți să își facă griji în privința lor mai târziu.

Cu toate acestea, unora nu le place să se trezească de dimineață și nu beneficiază atât de mult de pe urma exercițiilor de dimineață.

Dacă și tu faci parte din această categorie, nu-ți face griji: există beneficii ale exercițiilor pe timp de noapte. Iată o analiză mai atentă asupra unora dintre beneficiile surprinzătoare ale exercițiilor susținute noaptea.

Forță musculară mai mare

Un studiu din 2013 a analizat diferențele în performanța musculară între exercițiile de dimineață și exercițiile de seară la bărbații tineri. Cercetătorii au descoperit că exerciții de test făcute seara au avut un timp semnificativ mai mare până la epuizare si capacitate anaerobă mai mare, comparativ cu cele făcute dimineața.

Aceste rezultate sugerează că practicarea exercițiilor fizice nocturne poate însemna că aveți de fapt o putere musculară mai bună comparativ cu cei care se antrenează dimineața.

Capacitatea anaerobă mai mare observată în acest studiu denotă faptul că veți putea lucra la o intensitate ridicată mai mult timp decât dacă făceați asta dimineața. Acest lucru poate fi important dacă lucrați anumite intervale de viteză în cadrul exercițiilor alocate unor zile.

Mai multă energie

Împreună cu o mai bună forță musculară, sportul practicat noaptea poate însemna mai multă energie decât în ​​timpul zilei. Sportul la prima ora dimineața funcționează foarte bine pentru unii oameni, dar dacă încă vă mai simțiți somnoros în timpul antrenamentului de dimineața, probabil că nu veți obține cele mai multe beneficii în urma exercițiului.

Indiferent de ora din zi, după ce ați terminat exercițiul, vă simțiți, de obicei, mai energici. Cu toate acestea, dacă începeți antrenamentul cu un nivel mai ridicat de energie, cum ar fi noaptea, este posibil să vă faceți o favoare și să aveți un antrenament mai productiv.

Mai puțini oameni în sală

Dacă rutina dumneavoastră de antrenament constă în utilizarea unei săli de sport, știți cât de greu poate fi să accesați echipamentul dorit când sala este aglomerată. Orele obișnuite de vârf  sunt de obicei dimineața, la pranz și chiar după muncă. Antrenamentul în afara programului, cum ar fi noaptea, poate însemna că aveți un acces mai ușor la echipamentul dorit.

Unele săli de sport au o regulă ca aparatul cardio să se folosească doar timp de 30 de minute atunci când alți oameni așteaptă. Dacă te duci noaptea, este mult mai probabil să poți folosi orice echipament de exerciții fără să fii deranjat, ceea ce înseamnă că poți să faci un antrenament complet.

Poate ajuta unele persoane să doarmă mai bine

Unii consideră ce exercițiile susținute noaptea pot afecta capacitatea de a adormi. Deși acest lucru se aplică doar în cazuri izolate, există alte persoane pentru care acest tip de exerciții stimulează somnul. Exercițiile aerobice te pot ajuta să dormi mai bine noaptea și se pare că exercițiile de rezistență pot avea un efect similar.

Un studiu din 2015 a concluzionat că exercițiul de rezistență în orice moment al zilei poate îmbunătăți calitatea somnului. Dacă aveți probleme cu somnul, încercați să ridicați câteva greutăți pentru rutina de seară; acesta vă poate ajuta, de fapt, să adormiți la timp. Ridicarea greutăților se poate face oriunde și poate fi un obicei dobândit ușor.

Eliberarea stresului din timpul zilei

Sportul reprezintă una dintre cele mai sănătoase metode de eliberare a stresului. Dacă sunteți stresat după o zi lungă, exercițiile de noapte pot fi o modalitate excelentă de a vă relaxa. Dacă sunteți predispus să mâncați sau doar să stați și să vă uitați la televizor pe timp de noapte, încercați să înlocuiți această rutină cu efectuarea exercițiilor.

Endorfinele eliberate din exercițiu vă pot face să vă simțiți mai bine și vă pot pune într-o dispoziție mai bună atunci când ați terminat antrenamentul.

Poate fi benefic  pentru metabolismul dumneavoastră

Sportul seara sau noaptea poate avea, de fapt, un avantaj metabolic, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Chicago. Cercetătorii au descoperit că bărbații care au făcut sport seara sau noaptea au avut diferite adaptări metabolice față de bărbații care au făcut sport mai devreme, în cursul zilei.

Cei care fac exerciții fizice noaptea au avut un nivel mai scăzut al glicemiei decât cei care fac dimineața. Cercetătorii au concluzionat că acest lucru poate se explică prin faptul că persoanele care se antrenează noaptea pot avea o adaptare metabolică favorabilă față de cea a persoanelor care se antrenează dimineața.

Concluzie

Studiile recente au constatat că antrenamentul de noapte poate avea anumite avantaje specifice. În primul rând, s-ar putea ca metabolismul să aibă de câștigat de pe urma exercițiilor nocturne, deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a se stabili concret această ipoteză.

Un alt beneficiu al exercițiilor pe timpul nopții este faptul că mușchii dumneavoastră pot fi capabili să lucreze mai mult și mai intens pe timp de noapte decât dimineața.

Sportul de seară poate asigura mai multă energie și poate fi folosit drept eliberator de stres la sfârșitul zilei. Cea mai importantă componentă pentru orice program de exerciții fizice este ceea ce puteți practica pe termen lung, indiferent că este vorba de noapte, în timpul zilei sau chiar de mai multe ori durata unei zile!

Verifică preț haltere și gantere aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *