Femeie tânără dansând la bară pentru a se menține în formă

Ai putea fi în formă dansând la bară?

Dansul la bară este mai cunoscut ca un instrument al industriei „sexului” folosit pentru a obține bani de la bărbați. Fără îndoială, tradițional a fost folosit în exploatarea sexuală și, în unele cazuri, și-a atras o reputație proastă.

Cu toate acestea, în ultimii ani a câștigat popularitate ca formă de exercițiu fizic și fitness, detașându-se de elementele „sexuale” și încercând să obțină credibilitate în lumea dansului și a fitness-ului.

Cu lecții oferite în studiouri și săli de fitness, ne punem întrebarea dacă are vreo valoare în câștigarea acelui corp perfect pentru a purta bikini pe care majoritatea oamenilor și-l doresc.

Ce este și de unde a venit?

Fitness pentru bărbați și femei

Dansul la bară face parte din categoria artelor spectacolului. Acesta presupune efectuarea de mișcări, rotiri și elemente acrobatice cu utilizarea unui bare verticale (pole – stâlp).

Întrucât se desfășoară  în industria fitness, are o mulțime de asemănări cu gimnastica și acrobația. Spre surprinderea multora, ca sport / artă a spectacolului și ca program de fitness este practicat atât de bărbați, cât și de femei.

Originile dansului la bară sunt neclare, dar mai degrabă interesante. Unii îi găsesc similitudini cu dansul tribal din Africa, în care femeile dansează în jurul unui stâlp vertical în fața viitorilor lor soți.

Alții îl asociază cu dansul Maypole (stâlp de lemn în jurul căruia oamenii dansează dansuri populare pentru a marca începutul primăverii în culturile germanice) în secolul al XII-lea, iar o a treia categorie de oameni cu Mallastambha, un sport indian vechi pentru bărbați care ar efectua răsuciri, rotiri și trucuri acrobatice pe un stâlp de fier.

Într-o formă mai modernă, dansul la bară este văzut pe scena burlescă din anii 1950 și de acolo a decolat și a evoluat de-a lungul anilor în forma sa actuală.

Dansul la bară ca program de fitness

Dansul la bară în fitness poate fi destul de diferit de dansul la bară oferit în cluburile din industria  sexului. Acesta implică o serie de elemente și mișcări acrobatice și nu este neapărat efectuat într-un context erotic, ci mai degrabă ca un spectacol de îndemânare.

El combină forța, flexibilitatea, agilitatea, echilibrul, coordonarea și capacitatea aerobă. În cuvinte simple, oferă un antrenament pentru tot corpul și toate provocările de fitness.

Nivelul de începător

La ce să vă așteptați: pentru cei care sunt noi în sport, dansul la bară implică în principal învățarea de a stăpâni învârtirea în jurul barei verticale și dezvoltarea diferitelor tehnici. Acesta va dezvolta în principal forța corpului superior și capacitatea aerobă.

Este posibil să observați o anumită flexibilitate și, de asemenea, forța mușchilor trunchiului care trebuie adăugată. La nivel de începător, va trebui să stabiliți baza pe care veți construi pe diferite mișcări.

De exemplu, poate fi necesar să înveți cum să pivotezi în jurul barei înainte de a efectua prima ta rotire reală, sau de a dezvolta forța brațului inferior și a încheieturii mâinii înainte ca ele să susțină greutatea corpului în timp ce te rotești.

Primele câteva lecții pot părea ușor plictisitoare, deoarece s-ar putea să constatați că nu ați făcut nici măcar o singură rotire și totul este mult mai greu decât ați crezut. Cu toate acestea, după ce ai perseverat timp de câteva lecții și ai stăpânit elementele de bază, totul va căpăta sens în ansamblu.

Zone lucrate: Există diferite tipuri de prize ale mâinii și de tehnici, dar, în general, principiul este să vă mențineți corpul învârtindu-se în jurul unei bare verticale cu ambele mâini pentru început și la un nivel mai avansat cu o singură mână.

Așteptați-vă să vă lucrați brațele, respectiv bicepsul și tricepsul, umărul și mușchii spatelui superior. Este una dintre puținele forme de exercițiu fizic care va face ca aripioarele care vă atârnă pe brațe (zona flască de sub brațe) să dispară.

De asemenea, vă veți lucra pieptul – pectoralii, ceea ce pentru femei poate ajuta la fermitatea sânilor și face ca aceștia să nu se lase.

Ținând picioarele îndoite (sau în alte moduri) în timpul învârtirii în jurul barei vă veți consolida mușchii abdominali și ai trunchiului.

Acest lucru poate fi lucrat în profunzime dacă lecțiile implică exerciții la podea (floor work) și învățarea mișcărilor de dans, cum ar fi valurile făcute cu corpul (body waves) sau mișcările de târâre efectuate pe podea (floor drags).

Nivel mediu și avansat

Cum progresați va depinde și de modul în care sunt structurate lecțiile. Unele studiouri pot oferi aerobic la bară, care sunt în principal ședințe de exerciții cu utilizarea unei bare verticale și încorporând unele mișcări care se execută la bară. Altele se vor concentra pe predarea mișcărilor și a dansului.

La ce să vă așteptați: Încet-încet, ar trebui să începeți să efectuați rotiri cu priză pe o singură mână și să treceți la rotiri mai complicate și la elemente acrobatice.

Un alt aspect care trebuie dezvoltat este să legați mișcările de rotire între ele și să înveți să execuți o răsturnare (să stai cu capul în jos și cu picioarele în sus – invert) pe bară.

Atârnarea cu capul în jos poate să nu pară foarte atrăgătoare la început, dar odată ce stăpâniți rotirea (spin) veți fi dornici să faceți și acest tip de ridicare (răsturnarea).

Cu toate acestea, vorbim aici de partea cea mai complicată și va trebui să vă dezvoltați forța întregului corp pentru a ajunge în acest punct fără accidentări grave.

Zone lucrate: Creșteți în continuare forța corpului superior, dar treceți mai mult la forța mușchilor trunchiului, cum ar fi mușchii abdominali și ai spatelui. Cu cât efectuați mai multe rotiri legate, cu atât veți lucra la capacitatea dvs. aerobă.

Coordonarea, agilitatea și flexibilitatea sunt câteva elemente pe care le veți vedea îmbunătățindu-se destul de mult doar practicând rotiri, exerciții pe podea și mișcări de dans.

Învățarea învârtirilor mai complexe și a trucurilor acrobatice, precum și răsturnarea cu capul în jos pe bară vor oferi și corpului tău inferior (picioare și fund) un antrenament foarte bun.

Unele rotiri implică menținerea picioarelor la un anumit unghi (ridicat de la podea), ceea ce va necesita să-ți tonifiezi fesele sau să îți lucrezi coapsele.

Menținerea corpului pe bară în timp ce execuți o răsturnare va necesita mușchi aductori ai picioarelor (în interiorul piciorului) puternici.

Unele spații/locații vor încorpora serii de exerciții de forță, cum ar fi genuflexiunile și săriturile care fac parte din lecții, pe lângă mișcările care trebuie învățate pentru dansul la bară din fitness.

Care sunt pericolele?

Este un antrenament intens, deși poate să nu pară așa la început. Fii pregătit să te doară, mai ales brațele și corpul superior după primul antrenament. Un alt lucru la care să te aștepți sunt vânătăile.

Cele obișnuite sunt în genunchi în timp ce înveți cum să îți aduci picioarele la bară și să te rotești, apoi la încheieturi (mai degrabă ca arsurile, din cauza bării) de la rotire.

Pe măsură ce înveți să execuți răsturnarea și să faci trucuri acrobatice mai complicate, vei descoperi vânătăi sub brațe, în interiorul piciorului, pe parte dorsală a labei piciorului (partea superioară a labei piciorului) și pe zona abdominală (pentru că te sprijini de bară când execuți răsturnarea).

Ca și în cazul tuturor celorlalte antrenamente, dacă aveți leziuni sau accidentări anterioare, ceva ce te deranjează / afecțiuni medicale consultați un doctor sau un profesionist în fitness înainte de a te apuca de orice tip de exercițiu fizic.

De asemenea, pentru că vă veți învârti și vă veți întoarce cu capul în jos, este posibil să nu fie potrivit pentru cei care au afecțiuni ale urechii (pot afecta echilibrul) și vertij (amețeală).

În cele din urmă, dansul la bară din fitness poate implica învățarea diferitelor elemente acrobatice. Răsturnarea cu capul în jos, întoarcerea sau atârnarea de bară pot fi periculoase dacă nu sunt executate corect.

Nu fiți tentat să învățați de pe un DVD sau să săriți peste exercițiile indicate de un profesor calificat corespunzător, deoarece puteți suferi accidentări foarte grave.

Dansul la bară este distractiv și eficient

Dansul la bară din fitness poate oferi un antrenament al întregului corp. Poate fi distractiv și într-un context non-sexual.

Pentru cei sceptici, trebuie să recunosc că, în toată experiența mea personală cu lecțiile de dans la bară nu am fost niciodată într-un grup care a fost „sexualizat”, ci dansul la bară din fitness a fost întotdeauna privit ca orice alt antrenament intens.

Așteptați să vă îmbunătățiți flexibilitatea, forța și echilibrul. Principalele zone în care veți vedea îmbunătățiri majore sunt brațele și partea superioară a corpului, urmate de mușchii abdominali.

Ca orice alt antrenament, depinde de cât de mult veți investi în el, de cât de dese și de cât de intense vor fi lecțiile.

Nu trebuie să fie totul serios și nu trebuie să urci și să cobori permanent. Poate fi un antrenament la fel de bun chiar dacă te joci și te distrezi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *