Știm cu toții că exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea noastră, dar atunci când începi un program de exerciții pentru prima dată, este important să faci lucrurile bine sau riști să-ți faci mai mult rău.
Oamenii care se lansează într-un program de antrenament care este prea intens sau încep să facă exerciții fizice fără ajutor profesional, adesea se accidentează și sunt nevoiți să amâne activitatea fizică din cauza acestei experiențe negative.
Iată câteva sfaturi utile de luat în considerare atunci când începi să faci exerciții fizice pentru prima dată sau când reîncepi antrenamentul după o pauză lungă.
Conținut:
Consultă-te cu medicul tău
Când începi un nou program de exerciții, este important să iei în considerare orice probleme de sănătate sau afecțiuni pe care le ai, care ar putea fi agravate de activitatea fizică.
Acest lucru este deosebit de important dacă ești un adult mai în vârstă, dacă ai o afecțiune medicală cum ar fi diabetul, dacă ai în plus o greutate mai mare de 10 de kilograme, dacă ești sub tratament medicamentos, dacă ești fumător, dacă ești accidentat sau dacă ai orice alte simptome, cum ar fi dificultăți de respirație sau dureri în piept atunci când ești activ.
Cea mai bună modalitate de a începe un program de exerciții fizice în siguranță este să te consulți cu medicul tău, care te poate sfătui cu privire la forma ta fizică și la tipurile de exerciții care sunt cele mai potrivite și cel mai puțin riscante pentru tine.
Cere ajutorul unui antrenor
Pentru a reduce riscul de accidentare la începutul unei activități fizice este important ca indiferent de tipul de exercițiu fizic pe care îl alegi, să îl efectuezi corect. Tehnica incorectă îți poate afecta corpul și îți poate oferi mai puține beneficii decât atunci când execuți corect exercițiul propus.
Un antrenor personal acreditat la o sală de fitness te învață să folosești corect echipamentul și îți poate propune un program de antrenament care să te ajute să îți atingi obiectivele urmărite prin activitate fizică.
De asemenea, antrenorii personali pot ajusta treptat programul tău de antrenament pe măsură ce îți îmbunătățești forma fizică, adaptând antrenamentul ca să progresezi.
Alte activități, cum ar fi sporturile de echipă, înotul, alergarea și cursurile de fitness în grup în cadrul cărora un instructor te învață tehnica necesară sunt de asemenea o bună opțiune, mai ales dacă ești începător.
Începerea unui sport nou pe cont propriu poate fi copleșitoare și a învăța să-l faci în mod corespunzător primind sprijin poate face o mare diferență pentru plăcerea ta și pentru cât timp vei continua să-l practici.
Vezi de asemenea și: Care este cel mai bun exercițiu pentru tipul tău de corp?
Începe cu puțin
Nu fi tentat să intri pentru prima dată în sala de sport și să ridici greutățile cele mai mari sau să alergi distanțe uriașe. Oricât de motivat ești sau oricât de multe exerciții fac oamenii de lângă tine care au două ori vârsta ta, trebuie să-ți respecți corpul tău și să îți dai seama că el nu este încă pregătit să efectueze aceste tipuri de activități.
A începe cu prea mult este o modalitate sigură de a te accidenta și de a amâna activitatea fizică pentru totdeauna chiar, așa că pornește întotdeauna cu începutul și oferă-ți spațiu pentru a crește timpul de exercițiu, viteza sau greutatea doar atunci când corpul tău este pregătit.
Când ești la început, este o idee bună să debutezi cu exerciții fizice cu impact scăzut efectuate într-un ritm constant, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau înotul. În timp, poți mări treptat ritmul sau poți face activitatea mai mult timp atunci când forma ta fizică se îmbunătățește.
Să știi când să te oprești
Exercițiile fizice efectuate în exces nu numai că pot duce la accidentări, dar pot fi și foarte periculoase.
Simptome, cum ar fi durerile în stânga sau în mijlocul pieptului, dureri la nivelul brațului sau al gâtului, amețeli sau greață, transpirație rece, crampe, bătăi neregulate ale inimii sau dureri ascuțite în mușchi sau articulații sunt toate motive justificate pentru a opri imediat exercițiul fizic.
Este o idee bună să consulți un medic dacă prezenți oricare dintre aceste simptome.
Trebuie să te aștepți la diferite dureri musculare atunci când începi o nouă formă de activitate fizică și, dacă sunt ușoare, nu ai motive pentru a înceta activitatea.
Totuși este o idee bună să îți oferi la început câteva zile de odihnă pe săptămână și să alternezi antrenamentul cardio cu cel de rezistență, pentru a da corpului tău timp de refacere. Dacă durerea este mai intensă, consultă un fizioterapeut sau un medic.
Investește în echipament adecvat
Pentru majoritatea sporturilor, când ești la început, nu trebuie să cheltui o avere pe cel mai bun echipament disponibil pe piață, dar merită să investești în elemente de bază de bună calitate.
De exemplu, o pereche bună de pantofi este un articol care va face o mare diferență. Hainele confortabile, prin care pielea respiră bine și care nu irită, sunt de asemenea importante, sau accesorii ca ochelarii pentru înot sau o cască de protecție de bună calitate pentru ciclism.
Echipamentul potrivit reduce riscul de accidentare și va face experiența ta fizică mult mai plăcută.
Ai grijă de corpul tău
Multe persoane care încep să facă exerciții fizice pentru prima dată nu își dau seama că a se antrena înseamnă să aibă grijă de corpul lor într-un mod diferit. Atunci când faci exerciții fizice este posibil să fie necesar să crești puțin aportul alimentar ca să ai energie pentru antrenament, mai ales pe măsură ce intri în formă și alergi pe distanțe mai lungi sau desfășori o activitate fizică mai intensă.
Lichidele sunt de asemenea foarte importante pentru că exercițiul fizic efectuat în special în zonele cu temperaturi ridicate va duce la o creștere a eliminării apei, care trebuie înlocuită fie în timpul, fie după un antrenament.
Citește de asemenea și: Ar trebui să bei apă în timpul antrenamentului?
Încălzirea (Warm up) și liniștirea după efort – relaxarea (Cool down)
Stretching-ul (exercițiile de întindere și mobilitate a mușchilor care ajută la flexibilitate și prevenirea accidentărilor) și efectuarea unei încălziri și liniștiri după efort (relaxări) lente reprezintă unul dintre cele mai importante moduri de a evita accidentările și, de asemenea, de a îmbunătăți performanța în timpul antrenamentului, precum și de ajutor în recuperare.
Încearcă o varietate de tipuri de exerciții fizice.
Când începi să faci exerciții fizice pentru prima dată, nu te limita la un singur tip de activitate. O varietate de sporturi sau antrenamente diferite te pot ajuta să-ți crești capacitatea cardiovasculară, să tonifici mușchi diferiți și să-ți dezvolți flexibilitatea.
O combinație de activități precum alergarea, antrenamentul de rezistență și yoga nu numai că îți va face corpul mai echilibrat, dar te va și împiedica să te plictisești de antrenament. Încercarea de exerciții noi este, de asemenea, importantă pentru a găsi o activitate fizică de care să te bucuri cu adevărat și pe care să o continui.
Verifică preț greutăți fitness aici!