Femeie care face yoga

6 beneficii ale yoga (bazate pe studii)

Yoga își are originile în India antică. Există diferite forme de yoga practicate în ziua de azi și yoga devine tot mai populară și în afara Indiei.

Cum stresul este boala societății actuale, yoga poate acționa ca o metodă de calmare a respirației prin mișcare sau de a liniști mintea. Unele tipuri de yoga sunt mai intense decât alte tipuri.

De secole yoga a fost asociată cu multe beneficii de sănătate mentală și fizică. Cu toate acestea, cercetările prezente au validat unele din beneficiile sugerate ale yoga.

Studiile au arătat că yoga poate fi de ajutor în scăderea stresului, a durerii cronice, la îmbunătățirea ținutei corporale, în reducerea tensiunii arteriale și poate îmbunătăți calitatea vieții pe parcursul tratamentelor ce combat cancerul.

1. Scăderea stresului

Asociația Americană de Osteopatie (osteopatie: orice boală a oaselor) (1) afirmă ca yoga poate oferi beneficii de sănătate atât mentală cât și fizică. Beneficiile mentale ale yoga ar putea include reducerea stresului care devine necesară pentru multe persoane datorită stilului de viață solicitant pe care îl trăim.

Scăderea stresului și a anxietății poate fi benefică de asemenea deoarece stresul contribuie la dezvoltarea bolilor cronice.

O analiza din 2012 (2) a studiilor asupra practicării yoga pentru reducerea stresului afirmă stres și anxietate redusă la pacienți depistați cu cancer ce practică față de același tip de pacienți care, însă, nu au practicat niciodată yoga.

Alte studii pe termen scurt privind yoga și nivelurile de stres au rezultate incerte, însă probabil subiectul nu a fost analizat îndeajuns. Cu toate acestea, autorii consideră că efectul pe care îl are yoga asupra stresului merită discuții suplimentare.

Un studiu din 2006 (3) cu 131 participanți a concluzionat că yoga a fost eficientă pentru scăderea stresului și a anxietății după o sesiune de 10 săptămâni.

2. Putere musculară crescută

Poate yoga să crească puterea musculară la fel ca ridicarea greutăților?

Efectul pe care îl are yoga asupra puterii musculare poate varia în funcție de tipul de yoga pe care-l practicați și de durata durata.

În general, yoga nu e considerată ca un exercițiu de top pentru construcția forței musculare. Totuși, comparat cu starea de sedentarism, yoga poate contribui la puterea musculară.

Conform site-ului Harvard Health (4), un studiu redus a descoperit că, atunci când indivizi sedentari au început să practice yoga timp de 8 săptămâni a câte 180 minute pe săptămâna, puterea musculară și anduranța au fost mai mari după yoga.

Cu toate acestea, un articol din 2014 (5) din The New York Times precizează ca impactul yoga asupra puterii musculare nu este concludent în toate studiile.

Față de lipsa completă de activitate, yoga poate contribui la construirea forței musculare. Totuși, alte exerciții, precum ridicarea greutăților, poate crește puterea musculară într-o măsură mai mare decât yoga.

3. Îmbunătățește postura/ținuta corpului

Multe persoane stau și privesc ecranul computerului în cea mai mare parte a zilei. Acest lucru poate duce la curbarea umerilor, împingerea capului în față sau la alte afecțiuni ale spatelui, ale gâtului sau ale umerilor.

Pentru a combate aceste tendințe ale unei ținute greșite a corpului, practicarea unor poziții de yoga poate fi de ajutor. Multe persoane care fac yoga vă pot spune că au experimentat o postură îmbunătățită deoarece se lucrează la întărirea mușchilor pentru a combate postura deficitară.

Asigurați-vă că faceți pozițiile corect și nu că acestea nu cauzează durere sau presiune în plus asupra corpului.

Puteți chiar să faceți exerciții yoga simple acasă sau la biroul de la serviciu.

Site-ul SHAPE (6) listează nouă poziții yoga pe care le puteți face oriunde pentru a combate „cocoașa de la birou”.

4. Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), circa unul din trei adulți americani au tensiune arterială ridicată. Tensiunea arterială ridicată este un factor major de risc pentru boli cardiovasculare.

Pierderea în greutate, reducerea consumului de sare, creșterea aportului de potasiu, magneziu, calciu și mai multe exerciții fizice sunt toate metode care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Unele cercetări fac cunoscut că practicarea yoga poate avea un efect suplimentar asupra reducerii tensiunii arteriale.

Un studiu din 2014 cu o durată de 12 săptămâni a împărțit voluntarii în două grupe: schimbarea stilului de viață pentru scăderea tensiunii arteriale sau modificarea stilului de viață plus yoga pentru reducerea tensiunii arteriale. La începutul studiului, nu existau diferențe semnificative între grupe.

După 12 săptămâni, tensiunea arterială a scăzut semnificativ în ambele grupe. Grupa yoga a indicat o reducere suplimentară semnificativă a tensiunii arteriale sistolice în comparație cu grupa ce nu a practicat yoga.

Acest studiu arată că yoga, adăugată la alte schimbări ale stilului de viață pentru scăderea tensiunii arteriale, poate fi benefica.

5. Calitatea vieții în timpul tratamentului pentru cancer

A înfrunta cancerul și tratamentul pentru această boală poate cauza stres și anxietate, pe lângă alte efecte secundare fizice ale tratamentului. Persoanele bolnave de cancer pot folosi forme ale medicinei complementare sau alternative pentru a gestiona boala.

Unele cercetări au demonstrat că practicarea de yoga poate fi de ajutor în combaterea oboselii, insomniei, tulburărilor de dispoziție, stresului și poate îmbunătăți calitatea vieții.

Totuși, majoritatea studiilor au fost de proporții mici și sunt necesare studii de înaltă calitate, cu un control aleatoriu.

Un studiu din 2010 a examinat efectul pe care îl are yoga asupra calității vieții la femei cu cancer de sân, supuse unui tratament cu radiații.

Femeile au fost adunate aleatoriu într-un grup yoga și un grup cu o listă de așteptare de 6 săptămâni. Cercetătorii au concluzionat că grupul yoga a avut îmbunătățiri revelatoare ale calității vieții în comparație cu grupul ce nu a practicat yoga.

Se impun mai multe cercetări privind yoga și calitatea vieții în timpul tratamentului pentru cancer. Cu toate acestea, cercetări preliminare indică faptul că yoga, alăturată tratamentului pentru cancer, poate atenua simptomele de stres asociate acestui tip de tratament.

Daca aveți întrebări specifice privind utilitatea yoga pentru dumneavoastră sau pentru o persoană dragă în timpul tratamentului pentru cancer, consultați doctorii înainte de a începe un program de exerciții.

6. Ajută la gestionarea durerii

 Durerea cronică poate avea mai multe cauze. Incorporarea de exerciții ușoare care întind și întăresc mușchii, precum yoga, poate fi benefică în combaterea durerii. Cu toate acestea, exercițiile pot fi contraindicate pentru anumite tipuri de dureri.

Unele cercetări arată că yoga poate fi benefică în combaterea durerii, dar trebuie să discutați cu echipa medicală înainte de a începe orice program de exerciții privind terapia durerii.

Un studiu din 2017 (7) a explorat experiențele pacienților privind durerea când au practicat yoga săptămânal timp de opt săptămâni.

Cercetătorii au constatat că, deși unele din aspectele senzoriale ale durerii nu s-au modificat (de exemplu, durerea nu a dispărut), yoga a ajutat participanții sa resimtă durerea ca fiind mai puțin supărătoare.

Unii subiecți au putut controla mai bine durerea care apare în viața zilnică sau au putut să atenueze situațiile dureroase.

Cercetătorii consideră că yoga poate schimba comportamente și mentalități în fața durerii.

Verifică preț saltele yoga aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *