Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) recomandă ca adulții să facă cel puțin de 150 minute exerciții moderate sau 75 minute de exerciții intensse și să practice exerciții de forță cel puțin de două ori pe săptămână. Această recomandare este doar pentru beneficii ale sănătății generale, dar eforturile de pierdere în greutate pot impune mai multe exerciții decât cele deja menționate.
Din păcate, cei mai mulți români nu practica programul de exerciții recomandat pe săptămână. De fapt, circa 80% din români nu fac suficiente exerciții săptămânal.
Oricine poate găsi multe scuze pentru faptul că nu face suficiente exerciții; avem programe încărcate, zile lungi de lucru, suntem prea obosiți, etc.
Exercițiile sunt benefice în orice moment al zilei. Cu toate acestea, a face exerciții dimineața poate fi o metodă ușoară și ușor de implementat. De asemenea, acest lucru vă oferă mai multa energie pentru ziua respectivă și vă determină să faceți alegeri mai sănătoase pe tot parcursul zilei.
Un studiu din 2014 (1) a concluzionat că oamenii care fac exerciții dimineața au mai multe șanse să respecte acest program decât persoanele care intenționează să facă exerciții după amiaza sau seara.
Chiar daca nu vă considerați o persoană matinală, nu mai găsiți scuze spre a nu face exerciții dacă știți deja beneficiile exercițiilor practicate dimineața.
Necesită timp și implicare să începeți practicarea exercițiilor dimineața, dar avantajele nu vor întârzia să apară.
Conținut:
1. Schimbați ora de culcare
Poate fi greu să începeți exercițiile dimineața dacă mergeți la culcare târziu. Oricare ar fi motivul pentru care vă culcați târziu, dacă doriți să fiți serioși privind exercițiile în timpul dimineții, stabiliți ora de culcare mai devreme.
Mersul la culcare mai devreme vă va ușura trezitul din somn mai devreme, ceea ce va corespunde rutinei exercițiilor.
Trezitul din somn devreme pentru exerciții este un sacrificiu, dar poate fi cel mai practic mod de a fi în formă în timpul zilei.
În plus, a dormi mai mult e benefic deoarece ar putea ajuta la reglarea greutății și la concentrarea mentală de-a lungul zilei.
Pe lângă aceste aspecte, un studiu din 2015 (2) a constatat asocierea între persoane care merg la culcare târziu și dorm mai puțin cu gândirea negativă repetitivă.
Acest lucru indică faptul că persoanele care merg la culcare mai târziu și dorm mai puțin sunt probabil mai predispuse la modele de gândire negativă. A merge la culcare devreme și a face exerciții dimineața poate reduce gândirea negativă repetitivă.
2. Nu apăsați butonul de amânare (snooze)
Odată ce alarma sună, sunteți tentați să apăsați pe butonul de amânare ca să dormiți mai mult. Cu toate acestea, cu cât vă alocați mai mult timp ca să stați în pat, cu atât vă convingeți ca nu e nevoie să vă sculați și să faceți exerciții.
În loc să apăsați butonul de snooze, săriți din pat când alarma se oprește. Asta vă ajută să vă sculați înainte de a hotărî să mai leneviți în pat.
Dați-vă jos din pat înainte ca creierul să vă convingă să continuați somnul.
3. Să aveți un partener de antrenament
Daca încercați să vă treziți pentru a face exerciții dimineața, puteți găsi ușor scuze să nu faceti acest lucru daca practicați exercițiile de unul singur. Nimeni altcineva nu va ști că ați sărit peste exerciții.
Totuși, dacă vă întâlniți cu un prieten, un coleg de serviciu, un antrenor personal etc., trezitul din somn și urmarea programului de exerciții pot fi mai ușoare.
De asemenea, dacă vă întâlniți cu cineva, acest lucru poate da motivație pentru urmarea planului de antrenament.
4. Faceți exercițiile care vă plac
Veți găsi ușor scuze de a nu face exerciții dimineața dacă încercați să vă treziți ca să faceți un antrenament care vă displace.
Există multe variante de exerciții și trebuie ca antrenamentul să vă placă.
Nu trebuie să mergeți la sala de gimnastică sau sa faceți jogging. Găsiți ceva care vă încântă.
Fie că e vorba de dans, ora de aerobic sau înot, fiți creativi. De asemenea, încercați să variați antrenamentele pentru a evita plictiseala.
Nici măcar atleților de top nu le face plăcere să se antreneze mereu. Vor fi zile în care nu aveți chef de exerciții, dar oricum trebuie să vă treziți din somn.
Dacă faceți ceva ce vă face plăcere, va fi mai ușor să vă dați jos din pat.
Cu toate astea, nu uitați, în unele zile trebuie să vă dați jos din pat indiferent de felul în care vă simțiți.
5. Setați obiective
Când vă treziți din somn, vă puteți întreba de ce faceți acest lucru. De ce e nevoie să vă sculați din somn acum? Ca orice schimbare de comportament, e important să vă amintiți de ce schimbați rutina. Ce încercați să realizați? Încercați să slăbiți, sa fiți mai sănătoși sau să fiți capabili să alergați un maraton?
Scrieți obiectivele astfel încât să le vedeți în fiecare dimineață. Vă va aminti de ce trebuie să vă faceți timp în cursul dimineții pentru exerciții.
Asta ar trebui să vă ajute să evitați scuzele.
Concluzie
Orice schimbare a rutinei poate fi dificilă și scuzele pot veni ușor când încercați anumite modificări. Cei mai mulți români nu fac planul de exerciții recomandat și lipsa de timp din programul zilnic poate fi un motiv puternic care explică de ce oamenii nu fac exerciții suficiente.
A practica exerciții dimineața poate fi o modalitate ușoară de a le face înainte de a deveni foarte ocupat în cursul zilei.
Ca să evitați scuzele pentru un somn mai lung, schimbați în primul rând ora de culcare. Dacă stați până târziu, acest lucru face mai dificil trezitul devreme pentru exercițiile fizice înainte de a începe ziua de lucru.
De asemenea, când se oprește alarma, nu apăsați butonul de amânare. Sculați-vă înainte de a decide să vă continuați somnul.
Dacă vă întâlniți cu cineva pentru antrenament, vă va motiva mai mult să susțineți exercițiile în compania acestuia/acesteia decât de unul singur. Găsiți pe cineva cu care să vă întâlniți pentru a face exerciții împreuna astfel încât va fi mai puțin probabil să găsiți o scuză pentru a nu merge la antrenament.
A face ceva ce vă face plăcere e important; dacă încercați să faceți exerciții care nu vă plac, veți avea mai multe șanse să găsiți scuze.
În ultimul rând, amintiți-vă motivul pentru care vă treziți din somn ca să faceți exerciții. Considerați obiectivele ca pe un memento zilnic pentru angajamentul vostru de a vă atinge obiectivele.
Verifică preț gantere și haltere aici!