Cuplu fit care face yoga pe un balcon
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

15 motive pentru care nu ai corpul pe care ți-l dorești

Piele sănătoasă, păr strălucitor, musculatură tonifiată și netedă. Da, pe toate astea ni le dorim. Din păcate, nimeni nu a inventat o aplicație pentru telefon, care să ne facă un ”corp perfect”, încă. Transformarea cere timp, determinare și antrenamente constante.

Apoi sunt toate celelalte recomandări de la nutriționiști, modul în care facem antrenamentele, timpii de lucru și mintea noastră, care au un impact asupra modului în care arată corpul nostru.

1. Nu respecți regimul alimentar convenit

Se estimează că un corp uman constă din 50-200 trilioane de celule. Aproximativ 50.000 dintre celulele tale și ale mele vor muri și vor fi înlocuite cu alte celule, în timp ce termin de scris acest paragraf. Te-ai gândit de unde vin aceste celule? Ele nu apar, dintr-o dată.

Celulele noi sunt copii ale celor existente. În principiu, din două celule se formează una nouă. Așadar, în primul rând, celula nouă nu poate fi mai bună decât originalul după care este făcută.

În al doilea rând, materialul din care este făcută noua celulă provine din alimentele pe care le-am consumat. Știi ce nutrienți sunt necesari pentru a crea celule care sunt sănătoase și arată excelent? Nu?

Atunci aceasta ar putea chiar să fie unul dintre motivele pentru care nu ai corpul pe care ți-l dorești.

2. Consumi prea multe calorii

Evident, necesarul caloric variază de la o persoană la persoană. Dacă lucrezi la birou și singurul ”exercițiu” pe care-l faci în timpul zilei este cel de dus-întors la aparatul de cafea, atunci ai nevoie de mai puține calorii, comparativ cu poștașul care distribuie scrisori și ridică pachete întreaga zi.

Alt motiv pentru care nu ai corpul pe care ți-l dorești ar putea să fie determinat de subestimarea sau supraestimarea numărului de calorii pe care crezi că l-ai consumat, comparativ cu numărul real de calorii consumate.

Caloriile se strâng foarte ușor. O linguriță de zahăr aici, o prăjiturică acolo, o porție mai mare de paste la cină și un pahar de vin.

A ține un jurnal cu mâncarea consumată reprezintă un experiment de conștientizare. Aș vrea să subliniez că nu recomand să calculezi câte calorii consumi. Totuși, aceasta ar putea să fie de ajutor pentru a conștientiza ce tipuri de mâncare și ce cantitate de energie este conținută în fiecare mâncare.

Pentru asta, poți să utilizezi aplicația noastră gratuită de calcul a caloriilor însă, din nou, nu aș dori să devii obsedat cu aceasta. Este doar pentru ca să te distrezi și să poți să știi, estimativ, numărul de calorii din mâncare, bine?

3. Consumi prea puțini nutrienți

Mâncarea care are un conținut mare în nutrienți este foarte importantă. Dacă dorești un corp sănătos și care arată bine, atunci trebuie să încetezi să te gândești la calorii și să începi să te preocupi de nutrienți (vitamine, minerale, antioxidanți, fitonutrienți, acizi grași esențiali, proteine etc).

Pentru ca să dăm doar câteva exemple: eczemele și pielea flască sunt legate de o deficiență în acizii grași esențiali. Fierul, zincul și cuprul sunt minerale care pot să-ți facă un păr sănătos.

4. Sistemele din corpul tău sunt nefuncționale

Corpul tău este în cea mai fericită stare, atunci când este în echilibru cu sistemele acestuia. Aceasta se numește homeostazie. Este ca un balansoar, dintr-un loc de joacă pentru copii, care este în echilibru. Tot ceea ce facem, mâncăm și bem pune presiune pe acest echilibru.

Așadar, deficiențele sau excesele conduc la dezechilibre. Iar dezechilibrele cronice duc la tot felul de tulburări, cum ar fi alergiile, candidoza, diabetul, hipertensiunea arterială ș.a.m.d.

5. Hormonii tăi se împotrivesc

Mai bine să nu ne gândim că forma corpului nostru ar putea fi influențată de ceva atât de imprevizibil cum sunt hormonii. În general, nivelurile hormonale aflate în dezechilibru vor afecta capacitatea organismului de a construi mușchi și de a se reface după stres.

De exemplu, o cină târzie ar putea influența secreția hormonului de creștere, din partea glandei pituitare. Hormonul de creștere este necesar pentru a arde grăsimea și pentru a construi masa musculară, în timp ce dormi.

Mesele care abundă în carbohidrați duc la eliberarea insulinei hormonale, care stochează glucoza neutilizată sub formă de grăsime.

Hormonul tiroidian scăzut este legat de dificultățile de a slăbi, iar hormonul tiroidian ridicat de problemele în îngrășare.

6. Corpul tău vrea să rețină grăsimea, pentru a te proteja

Celulele noastre grase sunt unitatea perfectă de depozitare a toxinelor. Chiar dacă avem un „stil de viață mai sănătos”, organismul nostru trebuie să elimine toxinele provenite de la medicamente, produse chimice, cosmetice, poluarea aerului sau de la conservanți și aditivi alimentari.

Dacă organele noastre de detoxifiere (piele, ficat, rinichi, colon, limfă și plămâni) sunt copleșite, toxinele rămân depozitate în celulele grase. Dacă nu poți slăbi mai mult, s-ar putea ca organismul tău pur și simplu nu vrea să deschidă aceste celule, pentru ca să te protejeze de un val de toxine.

7. Nu faci antrenamentele care trebuie

Ce obiectiv ți-ai stabilit? Ai o strategie ca să-l atingi? Vrei să ai un posterior ferm, dar nu vrei să faci genuflexiuni și fandări? Vrei să obții umeri voluminoși și bicepși mari făcând 20 de repetări cu gantere de 2 kg?

Nu încerca să copiezi ce fac alți oameni. S-ar putea să aibă obiective total diferite, față de ale tale. Cercetează ce trebuie să faci sau consultă un specialist în acest domeniu.

8. Faci câte puțin din toate

„Numele meu este consecvența. Sunt cheia succesului. Ar trebui să rămânem împreună”. Suntem ceea ce facem în mod repetat. Deci, ce faci cel mai mult timp? Stai pe scaunul de birou și tastezi la calculator sau ridici greutăți, alergi sau faci yoga?

Dacă nu te antrenezi în mod consecvent și suficient de des, atunci probabil că asta este cauza pentru care nu reușești să ai corpul pe care ți-l dorești.

9. Te antrenezi în momente nepotrivite

Studiile sugerează că exercițiile fizice făcute dimineața cresc rata metabolică în repaus și că grăsimea continuă să fie arsă încă 12 ore după antrenament.

Dacă faci exerciții fizice seara și apoi te culci, înseamnă că pierzi cea mai mare parte a efectului de ardere a grăsimii, întrucât somnul determină scăderea vitezei metabolice și a temperaturii corpului.

Așadar, poate schimbi puțin orele de antrenament și vezi dacă acest lucru îți este benefic.

10. Te obosești prea mult

Succesul antrenamentelor este compus din exercițiile fizice și din recuperare. De fiecare dată când te antrenezi, îți deteriorezi țesutul muscular și stimulezi sistemul nervos.

Permite corpului să se odihnească între antrenamente. Suprasolicitarea și lipsa alimentării corespunzătoare poate duce, de asemenea, la oboseală suprarenală.

11. Ești prea nerăbdător

Roma nu a fost construită într-o singură zi. Nici corpul tău. Cât timp ai lăsat pentru a putea să transformi tot ceea ce îți dorești? Ah, deci mănânci „mai sănătos” de 2 săptămâni și încă nu ai pielea strălucitoare?

Și încă nu poți alerga 10 kilometri fără să gâfâi, deși ai 4 săptămâni de antrenament? Așadar, renunți pentru că ți se pare că nu funcționează?

Ei bine, transformarea are nevoie de timp. De exemplu, celulele suprafeței plămânilor tale sunt înlocuite la fiecare 2-3 săptămâni. Dar celulele din interiorul plămânilor, acolo unde are loc schimbul de oxigen, sunt înlocuite aproximativ o dată pe an.

Despre piele: unele teorii sugerează că pielea este ultima în ierarhia organelor care primesc nutrienți „suplimentari”. Așadar, toate mâncărurile bune pe care le consumi ar putea fi necesare pentru unele urgențe care au mai prioritate mai mare, din interiorul corpului tău.

12. Imaginea pe care încerci să o obții nu este realistă

Știu. Ador revistele de tip „Sănătate pentru bărbați”, „Shapes” și pe toate celelalte. Ele fac parte din viața mea. Îmi plac sfaturile din acestea. Totuși, trebuie să îți amintești, atunci când admiri corpurile modelelor de pe copertă, că ele lucrează foarte mult pentru ca să arate așa.

Tot ceea ce fac este pentru a arăta bine (și asta nu înseamnă că sunt sănătoși). Apoi, mai este nevoie de un designer grafic foarte talentat, care aranjează poza în Photoshop, înainte de a ajunge pe copertă.

Da, ai voie să consideri că acelea sunt modelele tale dar, de asemenea, întreabă-te dacă este realist să arătați în acest fel, având în vedere stilul de viață actual pe care-l ai?

Ai mai mult de 5 ore în fiecare zi pentru a te pregăti, a face cumpărături și a găti sănătos, plus a face toate celelalte treburi pe care ți le aduce viața?

Pentru că un lucru este sigur: a fost nevoie de timp și de muncă asiduă și de angajament pentru ca modelele tale să-și aranjeze corpurile în acel mod.

13. Nu ești gata

Da, nu te-ar deranja să arăți ca Heidi Klum sau Tony Horton. Dar nici nu te-ar deranja să ai acea geantă, acei pantofi și nici să mănânci acea gogoașă delicioasă.

Pur și simplu, nu-ți dorești suficient de mult să ai forma aceea a corpului. Da, forma corpului tău nu este prima ta prioritate.

Odată ce ești sincer și recunoști, poți să ajungi la o înțelegere cu mintea și corpul tău și să petreci timp citind articole care contează cu adevărat pentru situația ta, cum ar fi „De ce nu ar trebui să acorzi atenție oamenilor care te judecă după aspectul tău”.

14. Te împiedică emoțiile

Emoțiile ne pot manipula dieta. Atunci când suntem stresați sau deprimați, nu există o vindecare mai bună, pe moment, decât să mâncăm alimentele preferate (care sunt, de obicei, bogate în carbohidrați).

De îndată ce simțim zahărul pe limbă, endorfinele (hormonii noștri pentru fericire) sunt eliberate, ceea ce ne face să ne simțim imediat mai bine. Te-ai întrebat ce înseamnă această conexiune între minte și trup? Înseamnă că ai înțeles.

15. Nu ești înconjurat de oameni care au aceleași obiective

Această cauză mi se pare foarte importantă. Ești înconjurat de oameni care (fără voie) îți sabotează obiectivele? Cunoști mai multe persoane care sunt foarte încântate să audă numele unei pizzerii sau cunoști mai multe persoane care ar dori să facă o drumeție, să alerge sau să circule cu bicicleta, alături de tine?

Alege-ți prietenii cu grijă sau încearcă să-i determini să aibă aceleași obiective.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *