Barbat cu durere la genunchi.
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

10 semne că te antrenezi prea mult

Exercițiul fizic este o modalitate excelentă de a te menține sănătos, de a fi în formă și de a avea o greutate corporală sănătoasă. Te poate ajuta să te simți grozav, să elimini stresul și să-ți crești forța. Cu toate acestea, atunci când este dus la extreme, exercițiul fizic poate avea efecte negative asupra organismului și asupra sănătății.

Suprasolicitarea fizică poate fi rezultatul efectuării exercițiului fizic pentru prea mult timp sau la o intensitate foarte mare și prea des, provocând organismului efort excesiv și lăsând o amprentă nedorită asupra sănătății și performanței tale. Recuperarea este o parte esențială a fitnessului și trebuie să-ți acorzi timp pentru a te recupera între antrenamente sau nu vei mai obține recompensele oferite de  exercițiul fizic.

Atunci când facem exerciții fizice, în special antrenamente de forță sau antrenamente de intensitate foarte mare, mușchii sunt afectați și durează cel puțin 48 de ore pentru ca fibrele musculare să se repare și să se recupereze complet.

(Vezi de asemenea și: Cele mai bune alimente și băuturi pentru recuperarea mușchilor)

Așa se construiesc mușchii noi, dar numai dacă îți acorzi acest timp de recuperare, altfel riști să îți deteriorezi excesiv mușchii.

1. Te simți epuizat

Deloc surprinzător, dacă te antrenezi prea mult fără a oferi corpului tău timp să se recupereze după exercițiul fizic e posibil să te simți epuizat în mod constant. Mulți oameni își simt picioarele „grele” și le este greu să găsească energia necesară pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice.

Pentru a evita acest lucru, oferă corpului tău timp pentru a se recupera între antrenamente și limitează antrenamentele de intensitate foarte mare la un maxim de trei ori pe săptămână cu cel puțin o zi de recuperare între ele.

2. Simți dureri în mod constant

Când oasele, articulațiile și mușchii te dor după un antrenament și ai dificultăți în mers, probabil că te-ai antrenat prea mult timp sau la o intensitate prea mare. Acest lucru este deosebit de frecvent la sportivii de performanță. Trebuie remarcat faptul că acest tip de durere poate fi cauzat și de o tehnică slabă, de aceea și aceasta trebuie evaluată.

3. Ai o frecvență cardiacă crescută

Când te antrenezi, ritmul cardiac crește și se exercită mai multă tensiune asupra mușchiului cardiac. Un ritm cardiac crescut (mai mare decât cel normal pentru tine), în repaus sau în timpul exercițiului fizic, poate fi un semn al suprasolicitării.

Un timp mai îndelungat pentru ca ritmul tău cardiac să revină la normal după antrenament poate fi și un semn că te antrenezi prea mult.

4. Sistemul tău imunitar este scăzut

Atunci când corpul tău este supus efortului din cauza activității fizice excesive, aceasta poate influența alte răspunsuri din corp, precum sistemul imunitar. Persoanele care se suprasolicită sunt adesea foarte susceptibile la boli și poate dura mult timp pentru a depăși condiții mai puțin grave, cum ar fi o răceală sau gripa.

5. Ești urâcios sau iritabil

Prea multe exerciții fizice și timp de odihnă insuficient pot duce la fluctuații uriașe ale nivelului hormonal, lăsându-te iritabil, cu o stare de spirit schimbătoare și chiar incapabil să te concentrezi.

6. Nu poți dormi sau pare că ai nevoie de mai mult somn decât de obicei

Deși o cantitate moderată de exerciții fizice poate fi bună pentru somn, exercițiul fizic în exces poate avea exact efectul opus. Dacă te antrenezi mult, s-ar putea să constați că corpul tău nu se poate relaxa și se află într-o stare de tensiune permanentă și ești hiperactiv, adică nu poți dormi.

Acest lucru este frecvent întâlnit în special la alergătorii de sprinturi și la sportivii care ridică greutăți și înseamnă că organismul nu are suficient timp pentru recuperare, deoarece lipsește oportunitatea primordială de a face acest lucru.

Totuși, cei care se suprasolicită pot obține un rezultat contrar, în cazul în care corpul are nevoie să doarmă pentru a-și da posibilitatea să se recupereze și, prin urmare, aceștia pot dormi mult mai mult decât în ​​mod normal și să aibă o senzație de tipul „aș putea dormi toată ziua”.

7. Nu poți finaliza un antrenament normal sau ai o performanță scăzută.

Efortul crescut din cauza antrenamentului excesiv poate duce la antrenamente care odată erau ușoare și au devenit mult mai dificile de finalizat sau de făcut la nivelul la care le puteai face anterior.

Multe persoane care se suprasolicită observă de asemenea o reducere a performanței, ceea ce este vizibil în următoarele moduri: timpi crescuți în curse și lipsa de progres, chiar dacă persoana dedică antrenamentului mai mult timp sau efort.

8. Te îngrași, în ciuda faptului că te antrenezi mai mult

Suprasolicitarea poate avea uneori efecte opuse față de cele pe care dorești să le atingi. Deși s-ar putea să arzi mai multe calorii ca niciodată, s-ar putea să te îngrași  sau să nu slăbești din cauza răspunsurilor hormonale induse de prea mult exercițiu fizic.

Creșterea nivelului cortizolului datorită antrenamentului în exces poate duce la o tendință de depozitare a grăsimii în jurul abdomenului și la sensibilitate redusă la insulină. De asemenea, poate duce la arderea mușchiului ca sursă de energie și nu la arderea grăsimii.

(Vezi și: Te antrenezi, dar te îngrași)

9. Pierderea poftei de mâncare

Antrenamentul, precum și epuizarea fizică și stresul care pot rezulta din suprasolicitare determină eliberarea hormonilor epinefrină (adrenalina) și norepinefrină (noradrenalina), ambele diminuând pofta de mâncare.

În timp ce acest lucru poate fi de dorit pentru pierderea în greutate, dacă te antrenezi  foarte mult, trebuie să te hrănești pentru a beneficia de recuperarea corectă și pentru a evita accidentările.

10. Perturbarea menstruației la femei

În mod similar consumului de prea puține calorii, exercițiul fizic în exces poate provoca perturbări în ciclul menstrual la femei. Aceasta poate provoca ciclu neregulat sau lipsa completă a menstruației.

Verifică preț produse recuperare sportivă aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fructe de rambutan

Este bun Rambutanul pentru tine?

Rambutanul face parte din aceeași familie cu licii. Ambele fructe au o pulpă albă, cu o sămânță necomestibilă la mijloc. Gustul rambutanului este similar cu

Carne macră de porc

Este sănătoasă carnea de porc?

Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume, dar este ea, oare, sănătoasă? Nu există un răspuns simplu la această întrebare. Răspunsul poate

Friptură apetisantă de vită

Este bine să mănânci carne zilnic?

Există unele controverse în privința recomandărilor legate de consumul zilnic de carne. Multe organizații din domeniul sănătății recomandă limitarea consumului de carne, pentru a reduce