Puțin sub 50 de milioane de adulți din întreaga lume suferă de demență, cu aproximativ 7,7 milioane de cazuri noi în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Încă sunt multe aspecte care nu sunt cunoscute despre demență, iar cercetările din acest domeniu continuă să descopere cele mai bune metode de prevenire, diagnostic și tratament.
Deși există mulți factori care pot influența riscul de demență, inclusiv genetica, dieta s-a dovedit a juca un rol în riscul de demență.
În urma modelului alimentar din dieta mediteraneană – intervenția DASH pentru întârzierea neurodegenerativă (MIND) s-a dovedit că poate fi redus semnificativ riscul de demență.
În timp ce sunt necesare mai multe studii de specialitate, aceste rezultate ale cercetării din dieta MIND indică o promisiune pentru reducerea semnificativă a riscului de demență, care a entuziasmat o multitudine de experți din domeniul sănătății și al nutriției.
Dieta MIND combină dietele DASH și mediteraneană împreună. Dieta DASH a fost concepută pentru scăderea tensiunii arteriale, iar dieta mediteraneană are beneficii pentru sănătatea inimii și proprietăți antiinflamatoare asociate cu aceasta.
Ambele diete au un aport ridicat de fructe, legume, leguminoase, uleiuri sănătoase pentru inimă și proteine bogate în omega-3.
Urmarea dietei MIND este prezentată într-un mod direct, care oferă o listă de verificare a alimentelor zilnice sau săptămânale de consumat sau de evitat.
Conținut:
Care este cercetarea din spatele dietei MIND?
Dieta MIND, pe scurt, combină un aport ridicat de alimente vegetale cu un aport scăzut de zahăr și alimente de origine animală mai bogate în grăsimi saturate.
Dieta MIND se concentrează pe anumite alimente de consumat în fiecare zi, inclusiv: legume cu fructe verzi și fructe de pădure.
Dieta MIND s-a dovedit a reduce riscul de demență în urma cercetărilor efectuate la Universitatea Rush. Cercetătorii au urmat aportul de alimente timp de 4 ani, de la 900 de adulți, cu vârste cuprinse între 58 și 98 de ani. În acest timp, participanții au fost supuși testării cognitive.
Din toate aceste informații din dietă și funcția cognitivă, cercetătorii au descoperit că cei care au avut un consum alimentar cel mai apropiat de dieta MIND sau de cea mediteraneană au avut un risc redus cu 50% de demență. După fiecare dietă, riscul a scăzut moderat cu 35%.
Din păcate, urmarea dietei MIND nu garantează că nu veți dezvolta demență. Cu toate acestea, ar putea fi o modalitate puternică de a vă reduce riscul.
Cum să urmați dieta MIND
Vestea bună este că urmarea dietei MIND este destul de ușoară. De fapt, comparativ din 38 de diete, dieta MIND a fost clasată pe locul 1 ca fiind cea mai ușoară dietă de urmat, de către US News & World Report.
Dieta MIND a fost, de asemenea, clasată pe locul 2 pentru cea mai bună dietă generală. Prin urmare, indiferent dacă încercați sau nu să vă reduceți riscul de demență, este un plan general de masă sănătos și echilibrat de urmat.
Dieta MIND se concentrează pe consumul a 10 alimente sănătoase pentru creier: cereale integrale, legume cu frunze verzi, alte legume, fructe de pădure, leguminoase, nuci, pește, carne de pasăre, ulei de măsline și vin.
Dacă urmați dieta MIND, mâncați cel puțin trei porții de cereale integrale pe zi, plus o salată verde cu frunze. Planul de dietă sugerează, de asemenea, să beți o porție moderată de vin pe zi.
Singura modalitate prin care vinul poate avea beneficii pozitive pentru sănătate este servirea moderată, fără vreun fel de exces. Dacă nu obișnuiți să beți sau nu puteți servi moderat alcool, mai bine evitați.
Alte recomandări includ: consumul unei jumătăți de cană de fructe de pădure sau mai multe, cel puțin de două ori pe săptămână (în special afine), consumul de carne de păsări de curte de două ori pe săptămână și consumul de pește o dată pe săptămână, de preferință un pește bogat în omega-3.
Majoritatea zilelor săptămânii au o porție de nuci și cel puțin în fiecare zi este necesară cel puțin o jumătate de cană de leguminoase. Folosiți uleiul de măsline ca bază pentru gătit și sosuri.
Pe lângă aceste recomandări generale privind dieta MIND, completați planificarea meselor alegând în principal alimente din lista celor sănătoase pentru creier.
Ce să nu consumați în dieta MIND
Ce alimente ar trebui să limitați dacă doriți să urmați dieta MIND?
Ar trebui să vă limitați aportul de carne roșie, dulciuri, unt, carbohidrați rafinați, brânză și alimente prăjite.
Puteți mânca în continuare aceste alimente, doar că în cantități limitate. De exemplu, puteți servi unt, dar mai puțin de 1 lingură în total pe zi.
Puteți servi brânză sau mâncare prăjită o dată pe săptămână sau deloc și păstrați aportul de carne roșie la mai puțin de patru porții în total pe săptămână. Dulciurile ar trebui să fie tratate ca un tratament ocazional, o dată pe săptămână.
Cât de mult ar trebui să mâncați cu dieta MIND?
Nu există un ghid stabilit privind cantitatea de calorii pentru dieta MIND. În schimb, accentul se pune pe alegerea alimentelor dense în nutrienți, care ar putea oferi sprijin pentru protejarea creierului (și a altor celule ale corpului) de daune.
Punând accentul pe consumul de alimente bogate în fibre, ar trebui să vă simțiți mulțumiți și satisfăcuți urmând acest plan alimentar. Aspectul important al respectării acestei diete este să nu mai mâncați atunci când simțiți că sunteți plin și să nu mâncați prea mult per total.
Exercițiile fizice nu fac parte direct din dieta MIND, dar și acestea pot avea beneficii pentru minte.
Încorporarea unui plan de exerciții fizice împreună cu urmarea dietei MIND, ar putea oferi sprijin mental suplimentar.
Ar trebui să încercați dieta MIND?
Cercetătorii care au făcut parte din studiul privind dieta MIND, sugerează că cu cât urmați mai mult dieta MIND, cu atât riscul de demență este mai mic.
Ar putea oferi beneficii pentru sănătate în orice etapă a vieții, dar încorporarea acestui stil de dietă în vârsta adultă timpurie ar putea oferi cele mai multe beneficii mai târziu în viață.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica beneficiile funcției cognitive din dieta MIND, dar până în prezent nu a fost evidențiat niciun risc privind urmarea acestui model de dietă cu un risc redus de demență.
În orice caz, ar putea exista și alte beneficii pentru sănătate asociate cu dieta MIND în afara sănătății cognitive.
Dieta MIND încorporează o mulțime de alimente proaspete și are recomandări generale despre alimente fără planuri structurate de masă. Din acest motiv, este convenabilă.
Cu toate acestea, dacă sunteți în căutare de ceva mai multă structură, este posibil să aveți nevoie de îndrumări mai solide de la un profesionist din domeniul sănătății.