Nu există studii de specialitate specifice privind efectele de slăbire a dietei cu friptură și ouă. Există rapoarte anectodice de la oameni care sugerează că au slăbit cu ajutorul acestei diete, dar nu există nici o cercetare, care să sugereze că un aport alimentar bazat exclusiv pe consumul de friptură și ouă poate să determine pierderea kilogramelor în plus.
Acest tip de dietă face parte dintr-o categorie întreagă de diete, care promit pierderea în greutate pe baza consumului unui singur aliment, cum ar fi: dieta cu supă de varză, dieta cu banane etc. Orice dietă care limitează consumul alimentar la unul sau două alimente trebuie urmată doar pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece este dezechilibrată din punct de vedere nutrițional.
Dieta cu friptură și ouă constă în consumul de friptură și ouă pentru două mese pe zi, cu opțiunea de a prepara ouăle în unt. Această dietă este ca o dietă tipică cu conținut scăzut de carbohidrați, care nu ține cont de calorii, dar permite consumul unei cantități mai mari de grăsimi.
De ce ați urma o dietă care vă permite să mâncați doar friptură și ouă? Susținătorii acestei diete sugerează că poate oferi o pierdere rapidă în greutate. La fel ca alte diete cu conținut scăzut de carbohidrați, această dietă poate încuraja organismul să folosească mai multe grăsimi ca sursă primară de combustibil.
Cu toate acestea, urmarea acestei diete nu va furniza antioxidanți semnificativi, fibre și o varietate de vitamine și minerale.
Beneficiile pe termen scurt ale urmării unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați pot fi pierderea în greutate și posibile beneficii pentru sănătatea inimii. Totuși, siguranța privind urmarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați pe termen lung nu este cunoscută.
Conținut:
Ce este dieta cu friptură și ouă?
Este considerat că dieta cu friptură și ouă își are originea în lumea culturismului, mai exact fiind ideea culturistul Vince Gironda.
Ideea principală a dietei este destul de simplă: puteți mânca cam câte ouă și fripturi doriți la o masă și puteți servi această masă de două ori pe zi.
Nu există alte alimente, în afară de gătitul în unt, permise în cadrul dietei. Mâncați doar de două ori pe zi.
Fiecare a cincea zi este considerată o zi în care puteți trișa, consumul alimentar de orice fel fiind permis.
Nu trebuie să numărați calorii în cadrul acestui plan de dietă, care este similar cu alte diete cu conținut scăzut de carbohidrați.
Fripturile și ouăle conțin practic zero carbohidrați, așa că toată energia provine din grăsimi și proteine.
Spre deosebire de alte diete cu conținut scăzut de calorii, consumul de cantități mari de grăsimi și proteine poate reduce pofta de mâncare, ceea ce înseamnă că probabil nu vă va mai fi foame cât timp veți urma această dietă.
Dieta cu friptură și ouă funcționează pentru pierderea în greutate?
Nu există cercetări cu privire la efectele asupra pierderii în greutate a dietei cu friptură și ouă. Există doar anumite mărturii ale unor oameni, care susțin că au urmat această dietă și au pierdut în greutate, însă nu poate fi vorba de validitate, precum în cazul unor cercetări de specialitate.
Orice dietă ketogenică sau orice altă dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sugerează că puteți mânca alte tipuri de alimente bogate în grăsimi sau proteine, care nu se limitează doar la friptură și ouă.
Un studiu din 2014 a examinat efectele unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați (<40 grame pe zi), comparativ cu o dietă cu conținut scăzut de grăsimi (<30% calorii din grăsimi) asupra greutății corporale și a factorilor de risc cardiovascular.
Participanții la studiu au urmat dieta timp de 12 luni. Cercetătorii au descoperit că după 12 luni grupul care a ținut dieta cu conținut scăzut de carbohidrați, a înregistrat o scădere semnificativ mai mare în greutate, trigliceride mai mici și colesterol HDL mai mare.
Harvard Health sugerează că există dovezi din studiile de specialitate conform cărora urmarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați poate oferi o pierdere mai rapidă în greutate, comparativ cu o dietă mai tradițională cu conținut scăzut de grăsimi.
Cu toate acestea, în timp, pierderea în greutate generată de dietă cu conținut scăzut de carbohidrați se poate estompa.
Carne roșie și sănătate
O preocupare cu respectarea dietei cu friptură și ouă este aportul relativ ridicat de carne roșie. Carnea roșie este o sursă cunoscută de grăsimi saturate.
În timp ce cercetările recente au pus sub semnul întrebării efectul negativ pe care îl au grăsimile saturate asupra sănătății, pot exista și alte motive pentru a limita aportul de carne procesată și carne roșie.
Un articol din 2017 a analizat consumul de carne și riscul de accident vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că un aport total mai mare de carne, roșie și procesată, este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral, în timp ce un aport mai mare de carne albă a fost asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral.
Consumul unui aport ridicat de carne roșie poate crește, de asemenea, riscul de cancer colorectal. De aceea, este recomandată limitarea aportului total de carne roșie la cel mult 500 de grame pe săptămână.
Urmarea dietei cu friptură și ouă ar presupune depășirea semnificativă a cantității maxime recomandate de carne roșie. După doar o masă din cadrul dietei cu friptură și ouă, puteți ajunge să aveți un aport de carne roșie de aproximativ 1 kilogram.
Concluzie: dieta cu friptură și a ouă prezintă siguranță?
Urmarea oricărei diete care susține consumul doar a unui sau a două alimente nu ar trebui susținută pe termen lung. Chiar dacă carnea de vită și ouăle oferă mulți nutrienți, sunt lipsite de la fel de mulți nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele, antioxidanții, unele vitamine și minerale.
Așadar, urmarea unei diete cu friptură și ouă pe termen lung poate provoca un aport nutrițional inadecvat. Unii susțin că ziua a 5-a, în care este permis orice fel de consum alimentar, poate fi modalitatea de a obține mai multă varietate de nutrienți în dietă.
Cu condiția ca, în ziua respectivă, ar trebui să consumați fructe, legume și alte alimente bogate în nutrienți.
Însă, dacă aveți o predispoziție pentru mâncare nesănătoasă și veți alege să consumați alimente de tip fast-food sau junk-food în cea de-a 5a zi, dieta dumneavoastră va fi în continuare lipsită de mulți nutrienți.
Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pe termen scurt sunt în general sigure pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, înainte de a începe o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră.
Anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi problemele cu rinichii, pot să nu beneficieze de urmarea unei abordări dietetice cu conținut scăzut de carbohidrați, care este mai bogată în grăsimi și proteine. Sunt necesare mai multe cercetări pe termen lung cu privire la dietele cu conținut scăzut de carbohidrați.
În timp ce o dietă ketogenică sau cu conținut scăzut de carbohidrați poate oferi rezultate mai semnificative cu privire la scăderea în greutate, poate fi, în același timp, greu de susținut pe termen lung, mai ales dacă este extrem de restrictivă, cum ar fi dieta cu friptură și ouă.
Odată ce ajungeți să aveți din nou o dietă mai permisivă, kilogramele pierdute se pot întoarce foarte rapid, poate chiar cu câteva kilograme în plus.
Harvard Health sugerează că dietele de tip yo-yo, care au avut ca rezultat fluctuații bruște ale greutății corporale, sunt asociate cu o creștere a mortalității.
Îmbunătățirea modificărilor sustenabile ale dietei, care sunt sănătoase de menținut, cum ar fi o dietă bogată în fructe și legume, este recomandată pentru beneficii pe termen lung pentru sănătate.