Frigărui pe grătar

Este dieta Paleo sănătoasă?

Dieta Paleo, cunoscută și sub denumirea de dieta Omul de Neanderthal, Paleolitic, Epoca de piatră sau dieta Războinicilor, este încă un alt regim alimentar considerat de creatorii și adepții săi înfocați drept cea mai „sănătoasă” dietă. Cu toate acestea, este cu adevărat nevoie să ne întoarcem la modul în care ființele umane mâncau cu mii de ani în urmă, pentru a fi sănătoși?

Care este ideea din spatele dietei Paleo?

Dieta Paleo se bazează pe ideea de a mânca alimente similare cu cele consumate (în mod presupus), de către omul peșterii cu mai bine de 10.000 de ani în urmă. Planul de dietă se bazează pe alimente care teoretic pot fi vânate sau culese, lăsând pe dinafară alimentele dezvoltate după ce agricultura modernă a luat naștere.

Teoria din spatele acestui fapt este că dieta noastră modernă este motivul pentru care dezvoltăm boli asociate cu stilul de viață, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială. Revenind la trecut din punct de vedere alimentar, putem eradica aceste tipuri de probleme de sănătate, precum putem obține și performanțe atletice mai bune și menține o greutate sănătoasă.

Potrivit susținătorilor dietei, suntem programați genetic să mâncăm în același mod ca strămoșii noștri, iar corpurile noastre nu s-au adaptat la dieta noastră modernă, ceea ce înseamnă că aceste alimente pot provoca inflamații celulare. Prin urmare, stilul Paleo de a mânca este cea mai adecvată dietă biologică pentru noi.

Ce puteți mânca?

Orice lucru care poate fi vânat sau cules. Evident, în această epocă, vânătoarea nu este neapărat cel mai ușor sau cel mai potrivit mod de a-ți obține hrana; totuși, chiar dacă o cumpărați de la un supermarket, dacă a fost ușor obținută în perioada paleolitică, este încurajat să mâncați. Prin urmare, sunt incluse: carne, pește, crustacee, ouă, nuci de copac, legume, rădăcinoase, fructe și fructe de pădure, miere crudă și zahăr din nucă de cocos.

Produsele lactate, cartofii, uleiurile procesate, cerealele, leguminoasele și zaharurile sunt toate eliminate, împreună cu sare și orice fel de băuturi care nu sunt apă, apă de cocos sau ceai verde. Dieta, desigur, elimină orice alimente procesate și gata ambalate și nu conține gluten, în principal datorită eliminării cerealelor.

Există câteva variații între planuri, dar se sugerează, în general, ca produsele organice să fie consumate, întrucât sunt cele mai apropiate din punct de vedere nutrițional față de ceea ce era consumat de omul peșterii. Planul recomandă, de asemenea, ca adepții să fie activi fizic zilnic, deși nu în măsura în care erau strămoșii noștri, care erau nevoiți să își vâneze mâncarea și să își construiască adăpost. Creatorul dietei a sugerat că urmarea dietei chiar și 80% din timp este suficientă pentru a profita de beneficii.

Există dovezi care să susțină această dietă?

Deși există cu siguranță o serie de studii care indică rezultate bune în markerii de risc pentru afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă, precum și pentru pierderea în greutate, aceste studii se bazează în principal pe eșantioane foarte mici și sunt desfășurate pe o perioadă scurtă de timp de timp.

Sunt necesare studii suplimentare pe grupe mai mari de eșantioane, care au loc pe o perioadă mult mai lungă de timp, pentru a oferi o indicație clară asupra dilemei cu privire la posibilele beneficii promovate ale acestei diete și dacă acestea pot fi susținute de dovezi empirice sau nu.

Există o mulțime de dovezi care susțin că o dietă mai bogată în proteine poate contribui la pierderea în greutate și la reducerea riscului de boli asociate cu stilul de viață; cu toate acestea, acest lucru nu susține excluderea alimentelor bogate în proteine, cum ar fi produsele lactate și leguminoasele.

În mod similar, există, de asemenea, numeroase studii care sugerează că cerealele integrale, leguminoasele și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, ocupă un loc valid într-o dietă sănătoasă, de unde includerea lor în actualele ghiduri dietetice americane, pe baza cercetărilor disponibile, considerate a avea suficientă putere pentru a fi considerate de încredere.

De asemenea, trebuie amintit faptul că pierderea în greutate va îmbunătăți starea generală de sănătate și de multe ori va îmbunătăți markerii pentru bolile stilului de viață. Prin urmare, o dietă care elimină un număr mare de alimente și, prin urmare, este probabil să aibă un conținut scăzut de calorii, cum ar fi dieta Paleo, poate genera pierderea în greutate, producând efecte favorabile asupra acestor markeri.

Avantajele dietei Paleo

Dieta Paleo are unele avantaje, deoarece este o dietă bazată în întregime pe alimente integrale, este bogată în fructe și legume și conține niveluri mai mici de zahăr, sodiu și alimente procesate, comparativ cu dieta tipic occidentală.

Nu există nicio îndoială că aceste alimente au un loc într-o dietă sănătoasă echilibrată și furnizează vitaminele și mineralele necesare organismului. Prin eliminarea alimentelor procesate, care sunt deseori bogate în grăsimi, precum și a multor alte alimente, adepții vor consuma mai puține calorii și, prin urmare, vor pierde în greutate.

Dezavantajele dietei Paleo

La fel ca în cazul oricărei diete restrictive care elimină întregi grupe de alimente, există întotdeauna riscul de deficiențe nutritive. Dieta Paleo elimină produsele lactate, ceea ce ne supune riscului de deficiențe de calciu și vitamina D și cerealele, care ne pot lăsa lipsiți de vitamine B și fibre. Acești nutrienți sunt importanți în organism pentru rezistența oaselor, metabolismul energetic, sistemul nervos și un tract digestiv sănătos.

Există un număr imens de cercetări științifice, care arată beneficiile unei diete bogate în fibre, care conține cereale integrale, leguminoase și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pentru promovarea unei stări generale de sănătate și un risc redus de anumite boli asociate cu stilul de viață.

Scopul oricărui plan de alimentație sănătoasă nu este doar de a genera pierderea în greutate pe termen scurt și pentru îmbunătățirea temporară a stării de sănătate; trebuie să fie apt pentru menținerea sa pe termen lung, pentru a beneficia cu adevărat de orice avantaj aparent al dietei.

Deoarece dieta Paleo se concentrează pe produsele organice și prezintă o mulțime de produse mai scumpe, cum ar fi carnea și peștele, costul financiar poate fi, de asemenea, o problemă pentru cei care urmează dieta, făcând-o nesustenabilă pe termen lung. În plus, lipsa varietății și eliminarea anumitor grupe cheie de alimente pot face dificilă adoptarea dietei Paleo pe o perioadă extinsă de timp.

Este dieta Paleo potrivită pentru dumneavoastră?

Deși există cu siguranță beneficii pentru consumul de alimente mai puțin procesate și mai naturale, există multe dezavantaje, în special riscul de deficiențe de nutrienți, atunci când vine vorba de urmarea acestui tip de dietă pe termen lung.

Dacă doriți să urmați dieta Paleo, consultați un dietetician cu privire la cea mai bună modalitate de abordare a dietei și pentru a afla dacă este necesară suplimentarea cu vitamine, pentru a evita eventualele deficiențe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *