Coaste de porc la cuptor

Este dieta Paleo potrivită pentru dumneavoastră?

Dieta Paleo se bazează pe premisa că strămoșii umani s-au adaptat la o dietă mult diferită de dieta tipică modernității, occidentală, plină de alimente procesate. Dieta Paleo se bazează pe modul în care arăta dieta anterioară a vânătorilor și culegătorilor, fiind mult mai bogată în proteine, cu un indice glicemic mai scăzut, redusă în carbohidrați, cu un aport mai mare de fibre și potasiu și un aport moderat de grăsimi.

Dieta Paleo se bazează pe carne, fructe de mare, fructe, legume, uleiuri sănătoase (măsline, macadamia, semințe de in, nuc, avocado și nucă de cocos) și ouă. Dieta Paleo elimină cerealele, lactatele, leguminoasele, cartofii, uleiurile procesate, alimentele procesate și carbohidrații rafinați.

Dieta Paleo pledează pentru un aport de proteine în jur de 19-35% din totalul caloriilor, în timp ce o dietă tipic occidentală oferă aproximativ 15% din calorii din proteine. Dieta Paleo susține ca aportul a 35-45% din caloriile totale să fie reprezentate de carbohidrați. Carbohidrații sunt fructele și legumele fără amidon, fără cereale. Aportul de grăsimi se concentrează pe grăsimile mononesaturate, omega-3 și limitează grăsimile trans și acizii grași omega-6.

Beneficii pentru sănătate

O dietă bogată în fructe și legume, așa cum recomandă dieta Paleo, are multe beneficii pentru sănătate. Consumul de multe fructe și legume va furniza cantități mari de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți care pot lipsi dintr-o dietă tipic occidentală. O dietă Paleo este bogată și în omega-3, ceea ce poate ajuta la scăderea inflamației din organism.

Cel mai mare beneficiu pentru sănătate promovat de dieta Paleo este eliminarea alimentelor procesate. Alimentele procesate sunt deseori bogate în carbohidrați rafinați, exces de zahăr, sodiu, conservanți și ingrediente artificiale. Prin eliminarea acestor alimente, oricine poate avea o dietă mai sănătoasă.

Consumul de alimente întregi, neprelucrate și o cantitate mare de fructe și legume ar putea fi considerat un aport alimentar sănătos pentru absolut oricine. Latura proteică a dietei Paleo poate fi puțin dificilă, însă. Urmarea cu strictețe a unei diete Paleo se traduce într-un consum proteic în principal din carne de vânat sălbatic sau animale crescute pe pășuni și hrănite exclusiv cu iarbă, fiind evitate orice alte tipuri de carne, cum sunt cele provenite de la animale crescute în loturi furajere.

Carnea de vânat crescut cu iarbă sau de vânat sălbatic este mai bogată în omega-3 și are, în general, un conținut de grăsimi mai sănătoase, în comparație cu animalele hrănite cu porumb. Prin eliminarea majorității alimentelor procesate, veți reduce, de asemenea, în mod natural aportul de omega-6. Majoritatea dietelor occidentale sunt prea bogate în acizi grași omega-6. Omega-6 este un acid gras esențial necesar pentru creșterea inflamației. Acest lucru este vital pentru viață, dar adesea aportul de omega-6 este mai mare decât aportul de omega-3, ceea ce poate crește riscul de boli inflamatorii cronice.

Pierdere în greutate

Consumul unei diete bogate în fructe, legume, proteine și un consum moderat de grăsimi poate fi favorabil pentru promovarea pierderii în greutate. Unii profesioniști din domeniul sănătății pun la îndoială necesitatea eliminării tuturor cerealelor și a produselor lactate, așa cum susține dieta Paleo. Deoarece dieta Paleo este acum foarte populară, există multe variații față de dieta originală. Unele diete inspirate sau similare cu Paleo includ încă unele cereale integrale și lactate, dar limitează totuși alimentele procesate.

Eliminarea alimentelor procesate și a excesului de zahăr și concentrarea asupra consumului de alimente reale ar putea ajuta la pierderea în greutate. Acest lucru poate să însemne că deși nu veți respecta la maximum toate recomandările și regulile dietei Paleo, pierderea în greutate tot va fi posibilă. Rețineți, totuși, că oamenii pot pierde în greutate prin multe alte „filozofii” dietetice, cum ar fi o dietă vegetariană sau mediteraneană.

Ce nu este dieta Paleo

Uneori oamenii pot spune că urmează o dietă Paleo, deoarece mănâncă doar carne și grăsimi. Aceasta nu este într-adevăr o dietă Paleo, ci mai degrabă o dietă săracă în carbohidrați. Dieta Paleo promovează un aport ridicat de fructe și legume fără amidon. 35% până la 45% din calorii provin din carbohidrați, iar o dietă Paleo are un conținut ridicat de fibre.

O dietă Paleo nu înseamnă doar un aport ridicat de carne. Dieta Paleo pledează pentru un aport ridicat de grăsimi mononesaturate și omega-3, care sunt mai ridicate în carnea provenită de la animale crescute pe pășuni și hrănite cu iarbă sau de la vânat. Carnea animalelor crescute în loturi furajere va fi mai bogată în omega-6 și mai scăzută în omega-3.

Ar trebui să adoptați o dietă Paleo?

Dieta Paleo are câteva componente sănătoase; este bogată în fitonutrienți, antioxidanți, fibre și omega-3. Elimină alimentele procesate, ceea ce poate fi benefic pentru sănătate. Cu toate acestea, dieta Paleo elimină și toate cerealele, leguminoasele și lactatele. În acest context, unele studii de specialitate au demonstrat existența unui beneficiu pentru sănătate din consumul acestor alimente.

Amintiți-vă că nu există o singură dietă care să se potrivească tuturor, iar oamenii pot pierde în greutate cu diferite diete cu compoziție de macronutrienți. Unii oameni se descurcă mai bine cu un consum redus de alimente de origine animală, cum ar fi o dietă vegetariană sau una mediteraneană. Ambele tipuri de diete au studii de specialitate în spate, care concluzionează beneficii clare pentru sănătate. Concluzia din dieta Paleo și din alte mesaje de promovare a sănătății este creșterea consumului de alimente întregi, naturale, neprelucrate.

Mulți oameni urmează o abordare modificată a dietei Paleo și elimină alimentele procesate, dar mănâncă și unele tipuri de cereale, lactate și leguminoase. Un alt aspect negativ al dietei Paleo este că presupune o muncă intensă și nu este întotdeauna propice pentru a servi masa în oraș, deși există restaurante care au introdus în meniu opțiuni alimentare care respectă principiile acestei diete.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *