Somon file cu legume

Este Dieta Dukan potrivită pentru dumneavoastră?

Industria dietelor și a pierderii în greutate este din ce în ce mai extinsă și profitabilă. Cu multe opțiuni de diete diferite disponibile pe piață, poate fi dificil să știți ce opțiuni alimentare și ce dietă ar fi cele mai potrivite pentru dumneavoastră.

S-ar putea să considerați dieta Dukan ca fiind una dintre alegerile dumneavoastră viabile pentru pierderea în greutate, dar ar trebui să o și urmați? Este cu adevărat potrivită pentru dumneavoastră sau este doar un alt program de dietă care este doar un trend?

Iată câteva informații de bază despre dieta Dukan și ce părere au experții în sănătate despre acest plan alimentar.

Ce este dieta Dukan?

Dieta Dukan a fost începută în anul 2000 de către medicul generalist și nutriționist francez Pierre Dukan. Dieta Dukan conține o listă de alimente acceptabile, care sunt în general toate cu conținut scăzut de carbohidrați. Există o mulțime de reguli care conturează acest plan, ceea ce poate genera o ușoară stare de confuzie.

Dieta este împărțită în 4 faze. Prima fază este cea de atac, care susține că puteți scăpa 10 kilograme în 10 zile; este o fază în care puteți consuma o mulțime de proteine slabe, între 1-2 linguri de tărâțe de ovăz și cel puțin 6 căni de apă.

După această fază urmează faza de croazieră, care poate dura câteva luni, în funcție de obiectivul de slăbire. În această fază aveți în continuare baza proteinelor slabe, doar că acum adăugați legume fără amidon o dată la fiecare două zile și creșteți puțin cantitatea de tărâțe de ovăz.

După faza de croazieră vine faza de consolidare, care durează 5 zile pentru fiecare kilogram pierdut.

În această fază, puteți consuma legume în fiecare zi, până la 1 bucată de fruct și 2 porții de cereale integrale și o bucată de brânză.

Faza finală este considerată faza de întreținere în care puteți mânca după bunul plac, cu excepția unei zile pe săptămână, care va fi conformă cu planul de dietă al fazei inițiale de atac.

De asemenea, ar trebui să creșteți ușor cantitatea de tărâțe de ovăz în fiecare zi, împreună cu 20 de minute de exerciții fizice.

Funcționează Dieta Dukan?

La fel ca multe alte diete, da, oamenii pot pierde în greutate cu ajutorul dietei Dukan. Fazele inițiale ale dietei au un conținut scăzut de energie, deci este probabil că veți avea un deficit caloric pentru pierderea în greutate.

Cu toate acestea, nu există studii clinice care să evalueze eficacitatea dietei Dukan sau să o compare cu alte diete de slăbit.

Trebuie să eliminați fructele și legumele și să creșteți drastic consumul de proteine, așa cum sugerează dieta Dukan, pentru ca pierderea în greutate să fie posibilă? Majoritatea experților în sănătate ar spune că nu.

Este posibil ca primele două etape ale acestei diete să genereze pierderea în greutate, dar cea mai importantă întrebare este dacă greutatea se va depune la loc. Această dietă este foarte structurată și rigidă, ceea ce este perfect pentru anumiți oameni, dar în alte cazuri poate fi foarte dificil de urmat și respectat.

US News & World Report clasifică dietele în fiecare an și le clasifică în funcție de siguranță, eficacitate și alți factori de sănătate. Raportul sugerează că beneficiile asupra sănătății cardiovasculare sau diabetului în urma adoptării acestei diete nu sunt clare.

De asemenea, beneficiile pe termen lung pentru sănătate ale unei diete bogate în proteine sunt, de asemenea, neclare.

Dieta Dukan este nepotrivită pentru dumneavoastră?

Potrivit Asociației Dietetice Britanice (BDA), dieta Dukan este una care ar trebui evitată.

Raționamentul este că nu există o validitate științifică pentru dieta Dukan, ceea ce este întotdeauna un semn de îngrijorare.

De asemenea, eliminarea grupurilor întregi de alimente nu este de obicei recomandată pentru pierderea în greutate sănătoasă. Efectele secundare ale urmării acestei diete pot include: energie scăzută, respirație urât mirositoare, gură uscată și constipație. Aceste reacții adverse sunt frecvente în dietele care sunt considerate sărace în carbohidrați.

Urmarea unei diete bogate în proteine poate fi letală în cazul persoanelor cu o tulburare genetică numită deficit de ornitină transcarbamilază (OTC).

În acest caz, consumul de cantități mari de proteine provoacă o acumulare de amoniac în organism, care poate provoca daune grave. Acesta a fost cazul unui bărbat care aproape a murit după ce a consumat faza inițială bogată în proteine a dietei Dukan. Alte condiții de sănătate ar putea fi agravate de aportul ridicat de proteine, cum ar fi bolile hepatice.

Concluzie

În general, dieta Dukan este o abordare dezechilibrată a pierderii în greutate, plină de faze cu diferite reguli alimentare rigide. Indivizii pot pierde în greutate, dar nu înseamnă că pierderea în greutate va fi sustenabilă.

Nu există cercetări valabile care să susțină dieta Dukan și nu există studii clinice care să analizeze eficacitatea sau siguranța pe termen lung a dietei Dukan.

Dieta Dukan recomandă limitarea aportului de grupe de alimente, cum ar fi fructele și legumele, dar acest lucru nu este, în general, recunoscut ca fiind o bună practică pentru pierderea în greutate de la experții în sănătate.

Fondatorul dietei Dukan, Pierre Dukan, a fost, de asemenea, examinat de Colegiul francez al medicilor pentru încălcarea granițelor medicale pentru comentariile pe care le-a făcut.

Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate pot înregistra, de asemenea, daune grave din cauza schimbării aportului alimentar cu o cantitate mare de proteine. Efectele pe termen lung ale urmării unei diete bogate în proteine sunt, de asemenea, neclare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *