Tânără își măsoară circumferința taliei
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Este dieta 5:2 o soluție rapidă și sănătoasă?

În loc să vă restricționați în mod constant aportul de calorii pentru pierderea în greutate, dieta 5:2 recomandă să mâncați orice doriți timp de 5 zile pe săptămână, în timp ce în celelalte 2 zile ale săptămânii (non consecutive) trebuie să vă limitați aportul de calorii la 500-600 de calorii.

Potrivit dr. Luigi Fontana, profesor de medicină la Washington University School of Medicine din St. Louis, urmarea dietei 5:2 vă poate ajuta să reduceți aportul săptămânal de alimente cu 25%.

Ideea din spatele dietei 5:2 este reprezentată de faptul că nu trebuie să vă abțineți în mod continuu de la anumite alimente. Doar în zilele de post trebuie să vă concentrați asupra mâncării într-o mică măsură.

Aveți voie să mâncați orice doriți în cele 5 zile fără post, însă în cele mai multe cazuri indivizii consumă mai puțină mâncare oricum.

Alte beneficii pentru sănătate datorate restricționării caloriilor sau ale postului intermitent (IF) au fost relevate în cadrul studiilor de cercetare. Postul intermitent, la fel ca și urmarea dietei 5:2, ar putea oferi beneficii suplimentare pentru sănătate legate de sănătatea cardiovasculară, sănătatea mintală și reducerea inflamației din organism.

Această dietă este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărei diete, dieta 5:2 poate să nu fie cea mai potrivită pentru toată lumea. Vom analiza în continuare datele disponibile în acest sens, luând în considerare dacă dieta 5: 2 este rapidă și sănătoasă.

Sănătatea inimii

Postul intermitent și restricția calorică au fost studiate cel mai mult cu privire la efectele asupra sănătății la rozătoare și maimuțe, fiind dovedit că pot exercita un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular.

Factorii de risc pentru bolile de inimă sunt reduși cu ajutorul acestor tipuri de diete, inclusiv în cazurile de probleme cu tensiunea arterială și rezistența la insulină.

Studii recente au arătat că postul intermitent poate ajuta inima și celulele creierului să devină rezistente la leziuni, în cazuri precum un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Cum este acest lucru posibil?

Cercetătorii cred că postul intermitent îmbunătățește modul în care corpul reacționează la stres. Această metodă poate ajuta, de asemenea, la repararea și întinerirea organismului.

Deci, nu numai că ar putea reduce anumiți factori de risc asociați cu bolile cardiovasculare, dar ar putea ajuta și la supraviețuirea celulelor în cazul în care nu primesc suficient oxigen, cum se întâmplă, de exemplu, în timpul unui accident vascular cerebral sau al unui atac de cord.

Nivel scăzut de inflamație

Un nivel prea mare de inflamație în organism poate reprezenta un factor de risc pentru multe boli cronice. Un studiu din 2007 a concluzionat faptul că postul intermitent poate reduce markerii inflamatori în organism.

Studiul a comparat 40 de persoane care au ținut post intermitent timp de o lună, comparativ cu 28 de persoane care nu au ținut post. Probele de sânge au fost prelevate cu 1 săptămână înainte de postul intermitent, în ultima săptămână de post intermitent și la 3 săptămâni după.

În ultima săptămână a lunii de post, grupul care a urmat această metodă a înregistrat un raport redus de colesterol total HDL și un raport redus de markeri inflamatori din sânge, cum ar fi IL-6, homocisteina și proteina C reactivă.

Participanții la acest studiu au postit pentru Ramadan, adică undeva la 12 ore din zi. Această dietă este diferită de dieta 5:2, dar rezultatele inflamatorii reduse pot fi observate și urmând dieta 5: 2, așa cum au indicat alte cercetări din domeniu.

Sănătate mentală

În același mod, postul intermitent poate proteja inima sau celulele creierului împotriva daunelor cauzate de lipsa de oxigen, apărută în urma unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord. Ar putea ajuta, de asemenea, la protejarea celulelor creierului și a nervilor, de daunele cauzate de Alzheimer, demență și boala Parkinson.

Un articol de recenzie din 2006 sugerează că postul intermitent modifică modul în care neuronii pot reacționa la stres, în timp ce scade metabolismul oxigenului neuronilor.

Toate acestea se pot traduce potențial prin reducerea riscurilor pentru tulburările mentale și nervoase legate de vârstă. Este prea devreme să sugerăm faptul că postul intermitent poate preveni Alzheimer sau Parkinson, dar cercetările preliminare efectuate pe oameni indică posibilitatea de a contribui la reducerea riscurilor apariției acestor boli. În mod evident, pentru o afirmație clară sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Reprezintă o soluție rapidă pentru pierderea în greutate?

Beneficiile prezentate în cercetările de până acum privind protejarea sistemului cardiovascular, sănătatea creierului și reducerea inflamației sugerează că dietele de post intermitent, precum dieta 5:2, sunt sigure.

Cu toate acestea, cât de repede funcționează pentru pierderea în greutate?

Rezultatele cu privire la pierderea în greutate pot varia de la o persoană la alta, atunci când dieta 5:2 este urmată, deci nu există un standard fix al kilogramelor pierdute.

Dieta 5:2 sugerează ca în loc să vă concentrați asupra greutății afișate de cântar, să vă măsurați talia. Urmarea dietelor de tip post intermitent poate ajuta la pierderea grăsimii viscerale (intestinale). Prin urmare, ați putea pierde centimetri din talie, în timp ce posibil nu s-ar traduce și în kilograme pierdute pe cântar.

În cele 2 zile de post, asigurați-vă că nu consumați mai multe calorii decât este recomandat.

Băuturile, cum ar fi lactatele, sucurile etc., pot acumula rapid mai multe calorii, mai ales dacă nu sunteți atenți. Este recomandat ca femeile să consume aproximativ 500 de calorii în zilele de repaus alimentar, iar bărbații aproximativ 600 de calorii.

Când mâncați în zilele obișnuite, nu trebuie să exagerați cu consumul. Eventualele excese din zilele cu aport normal nu vor ajuta la eforturile de slăbire. Nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la aportul de calorii, doar ascultați-vă organismul.

Unii oameni au dificultăți mai mari cu autocontrolul, decât alții.

În ce cazuri dieta 5:2 poate să nu fie cea mai potrivită alegere

Dieta 5:2 este menită să genereze cele mai multe beneficii pentru sănătate și greutate, atunci când aportul alimentar din zilele fără post este unul normal.

Consumul alimentar din zilele de repaus poate fi mai mult decât „normal”, dar ar trebui evitat excesul de orice fel. Este posibil ca persoanele care au tendințe de alimentație excesivă să nu se descurce bine cu dietele de tip post intermitent, cum ar fi dieta 5:2.

Persoanele cu alte tipuri de alimentație dezordonată pot, de asemenea, să nu beneficieze de dieta 5:2.

Cercetătorii încă studiază rezultatele postului intermitent pe termen lung la oameni. Ceea ce nu este, de asemenea, bine cunoscut este efectul metabolismului bazal scăzut în zilele de post și modul în care acest lucru ar putea afecta masa musculară și rata metabolică.

Cu toate acestea, postul intermitent poate oferi alte avantaje pentru pierderea în greutate și sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Concluzie

Postul intermitent, ca și dieta 5:2, este o abordare diferită a consumului de alimente. În loc să vă concentrați asupra cantității de alimente pe care le consumați, vă concentrați asupra momentului în care mâncați. Există unele cercetări care sugerează beneficii pentru sănătate în cazul postului intermitent, care ar putea ajuta la pierderea în greutate.

Cel mai bun factor determinant pentru orice tip de dietă este ceea ce puteți și veți respecta pe termen lung. Dacă dieta 5:2 vă ajută și este sustenabilă pentru dumneavoastră, atunci o puteți menține pe termen lung.

Dacă vă confruntați cu consumul de alimente în zilele de repaus și vă simțiți slăbiți și cu glicemia scăzută în zilele de post, este posibil să fie necesară urmarea altui plan de dietă.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Felii de prosciutto pe un tocator.

Prosciutto este un aliment sănătos?

Dacă ați fost vreodată în Italia sau sunteți familiar cu bucătăria italiană, știți că prosciutto este un aliment important al bucătăriei italiene. Prosciutto este adesea considerat

Mușchi de vită

Este sănătoasă carnea de vită?

Consumul unor cantități mari de carne roșie, cum este carnea de vită, a fost asociată cu creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, unor tipuri