Salate din diferite legume
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce presupune o dietă pe bază de plante și cât de bună poate fi pentru dumneavoastră?

O dietă pe bază de plante este asociată cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv: reducerea riscului pentru unele boli cronice și scăderea riscului de obezitate, fiind și un model alimentar sustenabil din perspectiva mediului înconjurător. O dietă pe bază de plante poate fi numită o dietă vegetariană.

Dietele de tip vegetarian pot varia; veganii nu consumă produse de origine animală, în timp ce unii vegetarieni aleg să mănânce lactate, ouă, miere sau fructe de mare.

Consumul unei diete pe bază de plante care este alcătuită în principal din fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe și grăsimi sănătoase pentru inimă, furnizează organismului o sursă bogată de multe vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.

Aceste alimente sunt, de asemenea, în mod natural sărace în grăsimi nesănătoase, zaharuri adăugate și arome artificiale.

Cu toate acestea, consumul unei diete pe bază de plante, plină de alimente de tip junk-food, nu va asigura nici un fel de beneficiu pentru sănătate în plus față de o dietă tipic occidentală.

Pentru a profita cât mai mult de o dietă pe bază de plante, optați pentru alimente naturale și mâncați o varietate de alimente.

Greutate corporală

Urmarea unei diete pe bază de plante poate fi benefică pentru pierderea în greutate. Vegetarienii și veganii înregistrează rate mai mici de obezitate, în comparație cu persoanele care au o dietă tradițională.

Un articol din 2006 sugerează că pierderea în greutate la vegetarieni poate să apară independent de efectuarea de exerciții fizice, cu aproximativ 1 kilogram pe săptămână pierdut.

Un studiu din 2015 a introdus un lot de adulți supraponderali într-un program de reducere a greutății timp de 6 luni, împărțindu-i în următoarele categorii: o dietă vegană, o dietă pe bază de carne, o dietă semi vegetariană sau una în care aportul de pește este permis.

Cercetătorii au descoperit că grupul vegan a slăbit cel mai mult după 6 luni și a avut cel mai mic aport de grăsime în comparație cu celelalte grupuri.

Acest studiu sugerează, deci, că o dietă bazată pe plante, poate contribui semnificativ la pierderea în greutate.

Sănătatea inimii

Urmarea unei diete vegetariene sau vegane a fost asociată cu îmbunătățirea sănătății inimii. Un articol de recenzie din 2006 sugerează că secretul constă în concentrarea pe urmarea unei diete sănătoase, nu doar pe urmarea unei diete vegetariene pentru îmbunătățirea sănătății inimii.

Consumul unei diete pe bază de plante ar trebui să se traducă în obținerea unor niveluri ridicate de potasiu, vitamine B, vitamina C, vitamina E, magneziu și fitochimicale, împreună cu un aport ridicat de fibre dietetice.

Consumul de alimente dense în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, semințele și nucile, pot furniza aceste substanțe nutritive care pot fi benefice pentru sănătatea inimii.

Tratarea tensiunii arteriale ridicate implică creșterea aportului de potasiu, magneziu și calciu. Consumul unei diete variate pe bază de plante poate crește aportul acestor substanțe nutritive. Consumul unei diete pe bază de plante este asociat cu niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale.

Urmarea unei diete pe bază de plante, cum ar fi dieta mediteraneană, s-a dovedit, de asemenea, benefică pentru sănătatea inimii. Acest tip de tip de alimentație este bogat în alimente vegetale fibroase și se concentrează pe grăsimile sănătoase pentru inimă, cum ar fi nucile și uleiul de măsline, ca surse principale de grăsime.

Acest tip de alimentație este sărac în zahăr, carne și lactate.

Diabet

Adoptarea unei diete pe bază de plante poate contribui la scăderea riscului de obezitate și poate ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2. Unele cercetări indică faptul că persoanele care urmează o dietă pe bază de plante înregistrează aproximativ jumătate din riscul de a suferi de diabet de tip 2, comparativ cu persoanele care urmează o dietă non-vegetariană.

Cel mai mare beneficiu pentru scăderea riscului de diabet poate fi atribuit aportului mai mare de fibre și substanțe nutritive, în urma unei diete pe bază de plante.

Consumul de alimente bogate în zahăr și carbohidrați simpli nu este recomandat pentru scăderea riscului de diabet de tip 2, chiar dacă alimentele sunt vegetariene.

Preocupări privind riscul de cancer și aportul de carne

Consumul unei diete pe bază de plante poate furniza o cantitate mare de antioxidanți naturali. Acești antioxidanți din alimente precum fructele, legumele și cerealele integrale, pot ajuta la protejarea celulelor de daune și posibili agenți cancerigeni.

Experții în sănătate și nutriție recomandă limitarea consumului de carne roșie și evitarea cărnilor procesate precum crenvuști sau mezeluri.

Înlocuirea cărnii roșii și procesate cu plante poate fi benefică pentru scăderea riscului de anumite tipuri de cancer.

Preocupări nutriționale cu privire la o dietă bazată pe plante

Urmarea unei diete pe bază de plante, care se concentrează pe alimente dense în nutrienți, poate oferi aporturi recomandate de mai mulți nutrienți, inclusiv: fibre, vitamine C & E, B, acid folic, magneziu și potasiu.

Cu toate acestea, unele substanțe nutritive precum fierul, B12 și calciu pot fi mai greu accesibile, deoarece alimentele de origine animală sunt surse mai bogate de acești nutrienți.

Consumul unei varietăți de alimente și produse fortificate vă poate ajuta să atingeți nivelul recomandat al acestor substanțe nutritive mai greu de obținut.

Puteți obține aporturi adecvate din toți nutrienții esențiali urmând o dietă pe bază de plante, dar este posibil ca unele persoane să fie nevoite să suplimenteze anumite substanțe nutritive.

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru mai multe îndrumări cu privire la urmarea unei diete pe bază de plante și dacă ar trebui să fiți conștienți de orice preocupări suplimentare.

Concluzie

Adoptarea unei diete pe bază de plante a fost asociată cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea inimii, reglarea nivelului de zahăr din sânge, reducerea riscului de cancer și reducerea riscului de obezitate.

De fapt, unele cercetări sugerează cu cât urmați mai mult o dietă pe bază de plante, cu atât mai mult puteți promova pierderea în greutate.

Urmarea unei diete vegetariene sau vegane nu va garanta că va fi benefică pentru sănătatea dumneavoastră. Secretul este să mâncați în continuare tipurile potrivite de alimente și în porții moderate. Alimentele pe bază de plante pot fi în continuare bogate în zahăr și calorii goale (bomboane, chipsuri, cartofi prăjiți etc.).

Alimentele vegetale sănătoase includ: fructe, legume, cereale, leguminoase, nuci, semințe și uleiuri sănătoase pentru inimă.

Dacă vă gândiți să mâncați mai mult o dietă pe bază de plante, aceasta poate fi benefică pentru sănătatea dumneavoastră. Esențial este să consumați o varietate de alimente naturale pentru cea mai bună sursă de nutrienți.

Discutați cu medicul sau nutriționistul dumneavoastră pentru mai multe recomandări individuale cu privire la dieta și sănătatea dumneavoastră.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *