Tânără menține o dietă TLC

Ce presupune dieta TLC și cât de mult vă poate ajuta să slăbiți?

Un sondaj realizat de SUA News and World Report asupra dietelor sănătoase a înregistrat dieta TLC cu un scor total de 4,0 puncte din 5, la doar 0,1 puncte în spatele dietei de top DASH.

Cu toate acestea, spre deosebire de multe diete populare, la modă, nu s-a bucurat de prea multă publicitate în mediul public, ceea ce înseamnă că mulți oameni nu au auzit niciodată de această dietă și nu sunt conștienți de beneficiile pe care le poate avea pentru sănătatea lor.

Ce este dieta TLC?

Dieta TLC sau dieta „Terapeutic Lifestyle Changes” a fost dezvoltată de Programul Național de Educație pentru Colesterol, aprobat de American Heart Association și este concepută pentru a regla nivelul colesterolului din sânge prin dietă și activitate fizică.

Sondajul menționat anterior a constatat că această dietă este una dintre cele mai sănătoase diete disponibile la momentul actual, datorită faptului că este echilibrată, se bazează pe alimente considerate a avea beneficii pentru sănătate, este rezonabil de flexibilă și este ușor de urmat fără ajutor profesional.

Dieta este concepută pentru a optimiza nivelurile de colesterol HDL bun din sânge și pentru a reduce nivelurile de colesterol LDL nesănătos, rezultând într-un risc mai mic de boli de inimă. Deși dieta nu este concepută direct pentru scăderea în greutate, acesta este adesea un produs secundar al dietei și se recomandă să se realizeze o scădere în greutate de 10 kilograme pentru persoanele supraponderale, deoarece aceasta poate avea și efecte benefice asupra colesterolului din sânge.

Dieta este ușor de urmat, concentrându-se pe un aport echilibrat de grăsimi, carbohidrați, proteine și fibre. Dieta recomandă ca aportul de grăsimi saturate să fie sub 7% din aportul total de calorii pentru o zi, iar grăsimile totale să fie de aproximativ 25-35%, ceea ce înseamnă un aport relativ ridicat de grăsimi nesaturate mai sănătoase.

Aportul de colesterol din alimente este, de asemenea, limitat la sub 200 mg pe zi, iar sodiul trebuie să fie sub 2400 mg. Aportul total de calorii variază de la persoană la persoană, în funcție de ceea ce este necesar pentru ca fiecare să mențină o greutate corporală sănătoasă. Planul include, de asemenea, cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi.

Datorită conținutului său ridicat de fructe și legume, și carbohidrați din cereale integrale, dieta este bogată în fibre, despre care se crede că nu doar ajută la scăderea în greutate și la un sistem digestiv sănătos, ci și la îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge.

Care sunt beneficiile?

Dieta TLC este o dietă sănătoasă și echilibrată, care se încadrează în cunoștințele și recomandările actuale atunci când vine vorba de scăderea nivelului de colesterol din sânge și a tensiunii arteriale. Este concepută pentru a reduce riscul de boli de inimă, care reprezintă una dintre cele mai întâlnite cauze ale decesului.

Este relativ ușor de urmărit și se bazează pe alimente întregi, mai degrabă decât pe produse dietetice. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că este mai accesibilă de urmat, decât multe alte diete care necesită produse specializate și costisitoare.

Se pune accent pe educație și vă va spori cunoștințele despre concepte precum citirea etichetelor produselor alimentare și învățarea despre tipurile de grăsime pe care le consumați în dieta dumneavoastră.

Poate duce la pierderea în greutate dacă este urmată de un deficit caloric adecvat și este o modalitate excelentă de a menține o greutate sănătoasă odată ce acest lucru a fost atins.

Poate însemna că pentru unele persoane sunt necesare doze mai mici de medicamente pentru colesterol.

Nu este prea restrictivă și este o dietă bazată pe un stil de viață sănătos, mai degrabă decât pe o soluție dietetică pe termen scurt.

Pachetul educațional oferă o imagine de ansamblu completă asupra alimentelor adecvate dietei, inclusiv a alimentelor dintr-o varietate de culturi și stiluri de consum diferite. De asemenea, furnizează sfaturi cu privire la consumul alimentar efectuat în cadrul unor ocazii sociale sau la restaurant. Acest pachet cuprinzător înseamnă că dieta poate fi urmată cu ușurință, cu un aport minim din partea profesioniștilor în sănătate.

Există dezavantaje?

Dieta TLC nu este potrivită pentru toată lumea, deși datorită naturii sale echilibrate se va potrivi cu o proporție mare din populație. Unele dintre dezavantaje includ:

Nu este special concepută pentru pierderea în greutate. Aceasta înseamnă că, dacă scăderea în greutate este obiectivul principal al dietei, pot exista și alte diete care se vor potrivi mai bine cu acest scop.

Vă încurajează să vă informați despre alimentele pe care le consumați și cum să citiți etichetele diferitelor produse. Este posibil să nu se potrivească tuturor, în special celor care nu dispun de prea mult timp sau care prezintă o motivație limitată, cazuri în care cel mai probabil ar fi mai potrivită o dietă prescriptivă.

Este posibil să nu elimine complet nevoia de medicamente care scad nivelul de colesterol.

În ce cazuri este potrivită dieta TLC?

Datorită naturii sale echilibrate și ușurinței cu care poate fi urmată, dieta TLC este o opțiune sănătoasă pentru o proporție mare a populației, dar este potrivită în special pentru cei cu risc crescut de boli de inimă sau care iau în prezent medicamente pentru colesterol ridicat sau tensiune arterială.

Este posibil să nu fie potrivită pentru cei care au ca scop principal să piardă în greutate sau pentru cei care preferă să urmeze o dietă strictă. Este întotdeauna recomandabil să consultați un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe orice dietă, pentru a vă asigura că este potrivită pentru dumneavoastră și că nu va interacționa în niciun fel cu medicamentele pe care le-ați putea lua.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *