Tânără mănâncă o felie de pizza
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce presupune dieta schimbării caloriilor?

Schimbarea caloriilor este o tehnică regăsită în mod obișnuit într-o serie de diete și cărți populare, inclusiv „The Alternative-Day Diet” și „Crack the Fat-Loss Code: Outsmart Your Metabolism and Conquer the Diet Plateau”. Tehnica se bazează pe conceptul de confuzie indusă la nivelul metabolismului prin schimbarea cantității de calorii consumate în fiecare zi, în speranța că organismul nu se obișnuiește cu un anumit aport de calorii și astfel, dă un imbold metabolismului, pentru a funcționa mai rapid.

În ciuda popularității acestui tip de dietă, există puține dovezi științifice care să susțină acest tip de regim alimentar pentru scăderea în greutate; așadar, este oare modalitatea corectă de a mânca, pentru a scăpa de acele kilograme în plus atât de enervante?

În ce constă această dietă?

Schimbarea caloriilor poate fi aplicată teoretic oricărei diete și înseamnă, practic, că aportul zilnic de calorii va varia. Mai întâi se calculează o cantitate de calorii săptămânală care să promoveze scăderea în greutate, apoi aceasta este împărțită în cantități inegale pentru a crea un obiectiv de aport caloric pentru fiecare zi a săptămânii; de exemplu, mai degrabă decât să consumați o limită de 2000 de calorii pe zi, puteți consuma 1200 de calorii într-o zi și 2800 în următoarea.

Ideea este să vă asigurați că nu depășiți limita săptămânală și că păstrați aportul zilnic cât mai diferit posibil, de exemplu, într-o zi puteți mânca trei mese mici, iar în următoarea zi puteți adăuga între mese două gustări, pentru a vă crește aportul caloric.

Ideea din spatele schimbării caloriilor pentru pierderea în greutate

Conceptul de schimbare a caloriilor constă în efectiv schimbarea cantității de calorii consumate zilnic, la care organismul dumneavoastră va răspunde prin creșterea ratei metabolice de odihnă, ceea ce înseamnă că veți arde mai multe calorii.

Această confuzie a tehnicii de schimbare a metabolismului este frecvent utilizată de sportivi și culturisti, care folosesc tehnici similare pentru a crește masa musculară și pentru a pierde din rezervele de grăsime.

Funcționează?

Nu există dovezi științifice care să susțină o dietă de schimbare a caloriilor pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, dacă dieta este echilibrată și obține un aport caloric negativ, nu există niciun motiv pentru care nu poate fi sănătoasă și nu poate duce la pierderea în greutate.

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a sugerat că nu a existat nicio diferență între o dietă de schimbare a caloriilor și o dietă convențională de slăbit, în care se consumă zilnic aceeași cantitate de calorii, în ceea ce privește pierderea de grăsime sau rata metabolică de repaus. Acest lucru sugerează că, deși o dietă care schimbă caloriile poate să nu fie mai bună decât alte diete pentru pierderea în greutate, dacă este urmată corect, poate fi benefică pentru pierderea în greutate.

Pentru a pierde în greutate, este necesar un echilibru caloric negativ în general. Aceasta înseamnă că trebuie să ardem mai multe calorii decât consumăm. Acest lucru se poate realiza fie prin reducerea numărului de calorii pe care le consumăm, fie prin exerciții fizice pentru a crește cantitatea pe care o ardem, fie printr-o combinație a acestor două tehnici.

Dacă o dietă care schimbă caloriile are ca rezultat un echilibru global caloric negativ adecvat pentru pierderea în greutate a individului, atunci nu există niciun motiv pentru care nu ar trebui să aibă succes cu privire la pierderea în greutate. Cu toate acestea, este o modalitate complicată de a pierde în greutate dacă se pot obține aceleași rezultate consumând zilnic aceeași cantitate de calorii.

Este o dietă sănătoasă?

Acest lucru depinde foarte mult de dieta care este urmată, indiferent dacă schimbați sau nu cantitatea de calorii consumată în fiecare zi. Dacă se urmează o dietă echilibrată, cu alimente din toate grupele de alimente, bogată în fibre, proteine slabe, carbohidrați din cereale integrale și grăsimi nesaturate sănătoase, nu există niciun motiv pentru care o dietă care schimbă caloriile consumate nu ar trebui să fie una sănătoasă.

Pericolul este că în zilele cu un aport mai mic, este ușor să ratați substanțe nutritive valoroase sau să nu mâncați suficiente calorii pentru a desfășura activitățile normale, dacă aportul de calorii este prea mic. Pentru a evita acest lucru, încercați să vă bazați mesele în jurul alimentelor sănătoase întregi, mai degrabă decât în produse alternative procesate, și să consumați produse din toate grupele de alimente pentru o nutriție optimă.

Poate fi necesar să mâncați mai mult dintr-o anumită categorie alimentară în zilele cu aport caloric mai mare, pentru a compensa ceea ce ați pierdut în celelalte zile. Este important să evitați alimentele cu calorii goale, care nu furnizează elemente nutritive, ci doar calorii, mai ales atunci când vă limitați aportul caloric. Încercați să faceți fiecare masă cât mai sănătoasă posibil.

Dacă obișnuiți să efectuați antrenamente fizice, poate fi benefic să aliniați zilele cu un aport mai mare de calorii cu cele în care aveți programate antrenamentele, pentru a vă asigura că aveți energia necesară.

În aceste zile este esențial să includeți suficienți carbohidrați pentru a vă alimenta corpul și a profita la maximum de antrenamente.
Dietele care schimbă cantitatea de calorii consumată, care elimină grupe de alimente, promovează zilele cu un aport foarte scăzut (mai puțin de 1000 de calorii pe zi), se bazează pe produse dietetice sau sunt lipsite de varietate, trebuie evitate, deoarece vă expun riscurilor de deficiențe de nutrienți și malnutriție.

Avantajele unei diete de schimbare a caloriilor

Deși nu este o dietă potrivită pentru toată lumea, dacă este totuși echilibrată și variată, poate avea o serie de avantaje pentru pierderea în greutate.

Dacă aportul global are ca rezultat un echilibru caloric negativ, este posibilă pierderea în greutate.

Este o tehnică care poate fi aplicată oricărei diete, ceea ce înseamnă că este foarte flexibilă pentru nevoile individuale.

În general, conceptul nu implică eliminarea grupelor de alimente și poate fi o dietă sănătoasă și echilibrată.

Există zile în care este permis un aport mai mare, ceea ce înseamnă că aportul dumneavoastră caloric nu este restricționat în mod constant.

Dezavantajele unei diete care schimbă caloriile

O dietă care schimbă caloriile poate fi utilă pentru pierderea în greutate, dar cu siguranță nu este potrivită pentru toată lumea, având o serie de dezavantaje.

Se consideră că schimbarea caloriilor consumate zilnic nu este mai eficientă pentru pierderea în greutate decât o dietă convențională de restricție a caloriilor, adică atunci când consumați aproximativ aceeași cantitate de calorii în fiecare zi, dar este mult mai complicată.

Dieta consumă mult timp, cu calcule ale aportului necesar zilnic pentru diferite cantități de calorii, care la rândul lor trebuie să se adauge la necesarul de calorii săptămânal. Din acest motiv, poate fi dificil de urmat pe termen lung.

Pentru a înregistra succes cu acest tip de dietă, este esențial să aveți cunoștințe excelente despre conținutul de calorii din alimente sau un plan de masă pentru îndrumare.

Unele diete care schimbă caloriile pot fi excesiv de restrictive în ceea ce privește nutrienții și caloriile, în special în zilele cu aport scăzut.

Este posibil ca dieta să nu se încadreze în tiparul dumneavoastră normal de alimentație sau în stilul de viață, ceea ce ar putea să nu permită o flexibilitate atât de mare cu cât și cu ceea ce consumați.

Zilele cu aport scăzut vă pot lăsa lipsiți de energie din cauza aportului scăzut de calorii.

Nu există dovezi conform cărora acest tip de dietă îmbunătățește metabolismul sau pierderea de grăsimi.

Este potrivită pentru dumneavoastră?

O dietă care schimbă caloriile, deși nu este susținută științific pentru pierderea în greutate, poate fi adecvată pentru unii indivizi, sub îndrumarea unui dietetician sau a unui medic. Este important să vă asigurați că aportul săptămânal are ca rezultat un echilibru energetic negativ pentru a obține pierderea în greutate dorită și este, de asemenea, esențial să se îndeplinească necesarul de nutrienți și să se consume calorii adecvate pentru efectuarea activităților din viața de zi cu zi, chiar și în zilele cu aport scăzut. Din acest motiv, este recomandată consultarea unui medic.

Deoarece s-a sugerat că schimbarea caloriilor consumate zilnic nu este mai eficientă decât consumul zilnic al aceleiași cantități de calorii pentru a obține un echilibru global caloric negativ, pentru unii oameni o dietă tradițională de slăbit poate fi mai simplă și mai ușor de urmat și, prin urmare, este mai aptă în a produce rezultate pozitive.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Grup de prieteni ciocnesc un pahar de vin roșu

Este sănătos vinul roșu?

Faptul că vinul are efecte benefice asupra sănătății reprezintă o scuză obișnuită pentru a consuma frecvent din licoarea zeilor. Dar, oare, vinul roșu chiar oferă