Dieta sălbatică provine de la Abel James, care s-a inspirat din dieta paleo și care promite rezultate excelente cu privire la pierderea în greutate. În cadrul cărții sale, „The Wild Diet”, James susține că dieta sa poate crește arderea grăsimilor, reduce pofta de mâncare și vă poate ajuta să scăpați de 20 de kilograme în doar 40 de zile.
Unele aspecte ale dietei sălbatice sunt similare cu dieta paleo, deoarece ambele diete pledează pentru un consum alimentar mai apropiat de ceea ce mâncau strămoșii noștri, în locul unui aport bazat pe alimente ambalate și procesate.
În cartea The Wild Diet, James sugerează evitarea alimentelor de bază precum cereale, pâine, paste sau alte produse cu amidon.
În schimb, acestea ar trebui tratate ca niște alimente ocazionale și consumate în cantități moderate, preferabil în zilele în care sunt efectuate antrenamente fizice.
Accentul acestei diete este pus pe alimentele proaspete și naturale, cum ar fi legumele, carnea provenită de la animale hrănite cu iarbă și chiar alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi untul și lactatele cu conținut ridicat de grăsimi.
Nucile, semințele și fructele sunt considerate alimente ocazionale.
Dieta încurajează consumul intuitiv și nu promovează numărarea caloriilor. Planul sugerează, în general, efectuarea de exerciții fizice, deși este axat în principal pe dieta alimentară.
Puteți să fiți sănătoși și să slăbiți în urma acestui plan alimentar? Răspunsul este da. Cu toate acestea, nu există cercetări care să expună efectele pe care dieta sălbatică le poate exercita asupra stării generale de sănătate.
Eliminarea din dietă a alimentelor procesate poate fi benefică pentru toată lumea, însă limitarea fructelor, cerealelor integrale, nucilor și semințelor poate să nu fie indicată pentru toată lumea.
Contextul dietei sălbatice
Abel James a scris cartea The Wild Diet și a slăbit 20 de kilograme în 40 de zile în timp ce urma această dietă. De asemenea, el a apărut la televizor, ajutându-i pe alții să slăbească prin abordarea dietei sălbatice.
Unele dintre principiile sale de bază ale urmării acestei diete includ:
Dacă doriți să pierdeți grăsime, trebuie să vă concentrați asupra aportului alimentar. Exercițiile fizice sunt importante pentru starea generală de sănătate, dar pierderea reală în greutate vine din concentrarea asupra dietei.
Vă puteți bucura în continuare de mâncărurile preferate, precum: friptură, bacon, unt, înghețată și prăjituri. Această dietă nu se concentrează pe reducerea aportului de grăsimi sau reglarea aportului de calorii.
Dieta se concentrează pe alimentele naturale din plante și animale sănătoase, în timp ce elimină alimentele din procesate, ambalate și pline de zaharuri adăugate și ingrediente artificiale.
Zahărul, carbohidrații rafinați, porumbul și soia sunt eliminate. Dieta sălbatică se concentrează pe fibre, proteine, carbohidrați și grăsimi complexe.
Fără numărarea caloriilor.
Mâncați când vă este foame și vă opriți atunci când simțiți că sunteți plini.
Bucurați-vă de mâncare și bucurați-vă de mâncare împreună cu alți oameni.
Farfuria ideală din dieta sălbatică ar trebui să conțină: 1/2 legume, aproximativ 1/4 proteine, carne sau ouă, în timp ce cealaltă 1/4 din farfurie ar trebui să fie compusă din fructe, grăsimi și amidon.
Este dieta sălbatică la fel ca dieta paleo?
Atât dieta paleo, cât și dieta sălbatică se concentrează pe consumul de alimente naturale și pe evitarea alimentelor procesate.
Ambele subliniază importanța consumului de carne provenită de la animale care sunt crescute pe pășuni și hrănite cu iarbă, nu impun numărarea caloriilor și recomandă un consum ridicat de legume, limitând în același timp aportul de cereale.
Dieta sălbatică este mai permisivă cu privire la aportul de cereale; cerealele integrale pot fi consumate ocazional. Produsele lactate cu conținut complet de grăsimi sunt, de asemenea, încorporate în dieta sălbatică, dar nu și în dieta paleo.
Aspecte sănătoase ale dietei sălbatice
Eliminarea alimentelor procesate poate fi o schimbare sănătoasă în cadrul unei diete. Alimentele procesate pot fi deseori bogate în zahăr și sodiu, în timp ce sunt lipsite de vitamine, minerale și fibre.
Introducerea mai multor legume și fructe în locul alimentelor procesate, așa cum sugerează dieta sălbatică, poate fi o schimbare sănătoasă.
Limitarea aportului de carbohidrați simpli poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și insulină, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate.
Dieta sălbatică sugerează la o masă consumul unei fafurii pe jumătate plină cu legume, recomandare similară cu indicațiile nutriționiștilor și ale experților în sănătate.
O dietă bogată într-o varietate de legume poate oferi multe beneficii pentru sănătate, deoarece legumele sunt o sursă bună de fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.
Dieta sălbatică recomandă consumul alimentar atunci când apare senzația de foame și continuarea lui până când se instalează senzația de sațietate, fără a exagera totuși. Prin urmare, acesta poate fi un mod sănătos de abordare a alimentației generale.
Indiferent de stilul de dietă pe care îl urmați, este recomandat să vă opriți mereu din mâncat atunci când simțiți că sunteți plini. Dacă mâncați atunci când vă e foame, în loc să vă bazați pe anumite limite calorice, vă poate ajuta să vă ghidați alimentația în funcție de nevoile organismului dumneavoastră.
Posibile părți negative ale dietei sălbatice
Dieta sălbatică recomandă să consumați multe legume, dar recomandă și consumul de carne și unt în ce cantități doriți.
În timp ce cercetările recente au sugerat că asocierea dintre grăsimile saturate și sănătatea inimii nu este atât de negativă pe cât se credea odinioară, înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate se dovedește a fi benefică pentru sănătatea inimii.
Prin urmare, se recomandă în principal alegerea surselor de grăsime care sunt mai bogate în grăsimi mono și poli-nesaturate.
Dieta sălbatică poate fi considerată o dietă mai scăzută în carbohidrați. Este restrictivă în ceea ce privește aportul de cereale, cu un accent mai mic și pe consumul de fructe.
Dieta sălbatică este similară cu dieta paleo. Cercetările cu privire la beneficiile pentru sănătate pe termen lung ale urmării unei diete paleo nu există momentan.
Prin urmare, beneficiile pe termen lung ale restricționării fructelor și cerealelor integrale, în timp ce se consumă o cantitate mai mare de grăsimi saturate, nu sunt cunoscute în mod clar.
Este posibil să nu fie benefic să consumați câtă carne roșie doriți. Mai multe organizații din domeniul sănătății recomandă limitarea cărnii roșii, în special a cărnii roșii procesate.
Concluzie
Dieta sălbatică poate reprezenta un ghid sănătos de alimentație, însă nu este singurul disponibil. Anumite părți ale dietei sălbatice sunt foarte sănătoase, cum ar fi: consumul unui aport ridicat de legume și urmarea unei alimentații intuitive.
Cu toate acestea, limitarea aportului de cereale integrale și limitarea fructelor ar putea să nu fie benefice pentru toată lumea.
Urmarea dietelor inspirate din dieta paleo, nu beneficiază până în prezent de dovezi empirice cu privire la beneficiile pe termen lung asupra stării generale de sănătate.
Totuși, limitarea alimentelor procesate în timp ce consumați mai multe fructe și legume, așa cum sugerează dieta sălbatică, poate fi o recomandare sănătoasă indiferent de caz.