Persoană ține în palmă modelul unei inimi în dimensiune naturală

Ce presupune dieta pe grupe de sânge și cât de validă este?

Dieta pe grupe de sânge dezvoltată de Dr. Peter D’Adamo susține că un consum alimentar specific adaptat în funcție de tipul de sânge poate fi benefic pentru starea generală de sănătate. El susține, de asemenea, că un aport alimentar ajustat în funcție de grupa de sânge, poate chiar să ajute la reducerea riscului pentru unele boli și poate ajuta la pierderea în greutate.

În timp ce această teorie poate părea convingătoare, majoritatea experților în sănătate nu sunt de acord cu D’Adamo cu privire la dovezile științifice privind alimentația personalizată în funcție de grupa de sânge.

Iată o analiză suplimentară a motivului pentru care dieta pe grupe de sânge poate să nu fie validă și cum puteți determina credibilitatea unei diete.

Ce presupune dieta pe grupe de sânge?

Cele patru grupe de sânge pe care le pot avea oamenii sunt: grupa A, grupa B, grupa AB și grupa O. În funcție de grupa de sânge pe care o aveți, veți determina ce dietă și program de exerciții vi s-ar potrivi cel mai bine, potrivit dr. D’Adamo.

De ce ar avea nevoie persoanele cu diferite grupe de sânge de diete diferite? Potrivit dr. D’Adamo, proteinele numite lectine se pot forma în fluxul sanguin din diferite alimente absorbite în tractul digestiv. Aceste lectine devin active în sânge și pot provoca unele reacții adverse în organism, cum ar fi energie scăzută, probleme digestive, creșterea în greutate etc.

Potrivit dietei pe grupe de sânge, evitând alimentele care produc lectine în sânge, sănătatea dumneavoastră se va îmbunătăți. Potrivit site-ului oficial al Dr. D’Adamo și The Blood Type Diet, oamenii vor înregistra beneficiile unui corp mai slab și mai „curat” și vor avea mai multă energie, atunci când urmează această dietă.

Ce puteți mânca în funcție de grupa de sânge?

Conform dietei pe grupe de sânge, iată recomandările generale cu privire la ce ar trebui să mâncați în funcție de ce grupă de sânge aveți. Informații mai specifice pot fi găsite în cartea doctorului D’Adamo „Eat Right For Your Type”.

Grupa de sânge O: aportul de alimente ar trebui să se bazeze pe consumul de proteine animale și legume, în timp ce aportul de cereale este foarte limitat. Acest tip de dietă poate fi considerată o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, similară cu o dietă de tip Atkins.

Grupa sanguină A: aportul de alimente ar trebui să se bazeze pe o dietă vegetariană.

Grupa de sânge B: aportul de alimente poate înregistra un consum mai mare de lactate.

Grupa sanguină AB: Aportul alimentar este similar cu cel al grupei sanguine B, dar se concentrează și pe ouă și pește ca sursă de proteine.

Tipul O și A ar trebui să evite în special grâul și porumbul, deoarece acestea pot fi o sursă principală pentru creșterea în greutate.

Tipul B și AB ar trebui să evite produsele pe bază de porumb și să se bazeze mai mult pe cereale spelt și alte cereale neutre, potrivit Dr. D’Adamo.

Care este știința din spatele dietei pe grupe de sânge?

Site-ul doctorului D’Adamo susține că are în desfășurare mai multe cercetări, care confirmă teoria potrivit căreia grupa sanguină este un indicator cheie pentru care alimentele provoacă inflamații, creștere în greutate și probleme digestive la oameni.

Raționamentul din spatele consumului alimentar specific destinat unei grupe de sânge provine din modul în care oamenii s-au adaptat în timp. De exemplu, sângele de tip O este considerat a fi bazat pe culegătorii și vânătorii din jurul anului 50.000 î.Hr., dar grupa sanguină B s-ar fi dezvoltat în jurul anului 10.000 î.Hr. când existau diferite alimente disponibile pentru consumul uman.

Dieta pe grupe de sânge se bazează pe momentul în care aceste tipuri de sânge au fost introduse de la strămoșii umani și aplicate în dieta actuală a oamenilor. În timp ce Dr. D’Adamo susține că a efectuat cercetări care susțin afirmațiile sale, profesioniștii din domeniul sănătății nu sunt la fel de ușor de convinși că raționamentul din spatele acestei diete este unul sănătos.

Este validă dieta pe grupe de sânge?

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Toronto, dieta pe grupe de sânge nu este validă.

Cercetătorii au analizat peste 1.400 de subiecți și au ajuns la concluzia că dieta, anumiți markeri de sănătate și grupa sanguină nu au legătură. Subiecții au fost repartizați să mănânce în funcție de grupa lor sanguină, iar cercetătorii au măsurat diferiți indicatori de sănătate, cum ar fi colesterolul din sânge, trigliceridele și nivelurile de insulină.

Cercetătorii au descoperit că subiecții din acest studiu au arătat unele îmbunătățiri ale stării de sănătate, dar erau independente de grupa sanguină a subiecților. Deci, acest lucru ar putea însemna pur și simplu să urmați o dietă mai sănătoasă, indiferent de grupa de sânge, deoarece poate îmbunătăți pozitiv starea generală de sănătate.

Nu există studii științifice care să susțină afirmațiile dietei pe grupe de sânge și teoria din spate. De fapt, un articol din 2013 a constatat că nu s-au găsit dovezi care să susțină afirmațiile dietelor pe grupe de sânge.

De unde știți dacă afirmațiile unei diete sunt valide?

Metoda științifică este o modalitate de a formula și a răspunde la întrebări legate de știință prin observații și experimente continue. Pentru ca o afirmație de sănătate să aibă valabilitate, ar trebui să înregistreze rezultate semnificative din cercetare care să susțină afirmația. Adesea sunt publicate cărți și planuri de dietă populare și deși sună uneori promițătoare, acestea nu au cercetări semnificative care să susțină afirmațiile lor.

Cum puteți știi ce informații științifice sau legate de sănătate sunt valabile? Cercetările în regim „peer review” sunt considerate un standard de aur în ceea ce privește cercetarea de calitate. Lucrările de cercetare de acest gen sunt revizuite de alți oameni de știință din domeniu și sunt verificate pentru rezultate imparțiale și etape corespunzătoare. Revistele renumite de cercetare, publică numai cercetări de acest tip.

Cantitatea și calitatea cercetării sunt, de asemenea, importante. Este necesar mai mult de un studiu pentru a confirma o ipoteză și, de preferință, diferite tipuri de studii ar trebui să susțină ipoteza. Uitați-vă la dimensiunea studiului. Dacă o dietă face o afirmație pe baza unui singur studiu care a avut o dimensiune a eșantionului mai mică de 10 persoane, care nu este un indicator puternic, studiul nu poate fi extrapolat la populația generală. Studiile de cercetare ar trebui să fie reproductibile și să aibă rezultate similare.

Mărturiile personale nu sunt un indicator real al validității! Oricine poate da o mărturie dacă a funcționat o dietă sau un supliment, dar nu are niciun merit. Chiar dacă persoana respectivă este o celebritate, mărturiile personale nu dau merit unei diete sau a unui supliment.

Dar persoanele care au slăbit sau și-au îmbunătățit starea de sănătate în urma dietei pe grupe de sânge?

Oamenii pot slăbi cu aproape orice dietă. Cu toate acestea, ceea ce este un indicator mai important al succesului este cât se menține pierderea în greutate. Dietele la modă vor produce rareori greutăți sau îmbunătățiri ale sănătății care să dureze pe termen lung.

Pot slăbi oamenii în urma dietei pe grupe de sânge? Da, dar nu este neapărat pentru că urmează dieta potrivită pentru grupa lor de sânge. Observați că prescripțiile dietetice pentru toate grupele de sânge promovează consumul de alimente întregi, neprelucrate. Acest lucru poate duce adesea la pierderea în greutate și îmbunătățirea stării de sănătate pe termen lung. Dieta pe grupe de sânge încurajează, de asemenea, exercițiile fizice, care reprezintă un element important al rezultatelor pozitive pentru sănătate.

Dacă oamenii urmează dieta grupei de sânge și cred că le îmbunătățește sănătatea, probabil că nu există niciun motiv pentru care trebuie să se oprească. Cu toate acestea, efectele lor pozitive asupra sănătății nu sunt probabil legate de faptul că dieta este potrivită pentru grupa lor sanguină; este mult mai probabil să urmeze o dietă și un stil de viață mai sănătoase decât înainte.

Nutrigenomica – Modul în care dieta are impact asupra geneticii

Deși nu există studii semnificative până în prezent care să susțină afirmațiile dietei pe grupe de sânge, sfera nutrigenomică este un domeniu în creștere rapidă. Nutrigenomica, denumită și genomică nutrițională, este un domeniu de cercetare care analizează modul în care dieta afectează expresia genetică a cuiva. Există încă multe fațete de descoperit despre modul în care alimentele pe care le consumăm influențează sănătatea noastră prin interferența cu genele.

S-ar putea ca persoanele cu un anumit tipar genetic să poată beneficia de urmarea unei diete specifice, care variază de cea a persoanelor cu un tipar genetic diferit. În viitor, dietele pot fi adaptate individual, în mare parte pe baza geneticii fiecăruia. În timp ce bazarea dietei pe genetică este diferită de dieta pe grupe sanguine, ideea este oarecum similară. Pe măsură ce cercetătorii află mai multe despre acest domeniu, ar putea avea un impact direct asupra schimbării alegerilor alimentare.

Organizația Science Based Medicine avertizează că, în prezent, nu se știu suficient de multe detalii despre nutrigenomică pentru a „diagnostica” dietele individuale pe bază de rețetă bazată la rândul ei pe genetică. Aveți grijă la companiile care pretind că oferă teste genetice pentru diete.

Concluzie

Dieta pe grupe sanguine a fost dezvoltată de Dr. D’Adamo pe baza teoriei sale despre modul în care grupele de sânge au evoluat în rasa umană de-a lungul secolelor. El susține că dacă oamenii care trăiesc în epoca actuală mănâncă similar cu strămoșii aferenți momentului în care a fost introdusă grupa de sânge pe care o au, pot avea loc îmbunătățiri ale stării generale de sănătate și pierderea în greutate. Site-ul și cartea despre dieta pe grupe de sânge sugerează ce să mâncați în funcție de grupa dumneavoastră de sânge și ce tip de exerciți fizice ar fi cele mai potrivite.

Este posibil ca unele persoane să fi înregistrat succese cu privire la scăderea în greutate sau să-și îmbunătățească starea de sănătate urmând această dietă, dar se datorează faptului că au mâncat corect pentru grupa lor de sânge? Potrivit cercetărilor de specialitate din domeniu, probabil că nu. Nu există dovezi ale validității afirmațiilor făcute cu privire la ipoteza grupei de sânge, după cum au concluzionat două studii de cercetare de mare anvergură.

Planurile de dietă, indiferent de tipul de sânge, promovează consumul de alimente integrale neprelucrate și exercițiile fizice. Acest lucru poate oferi beneficii pentru sănătate indiferent de grupa de sânge. Deși până acum nicio cercetare nu sugerează o legătură între dietă și grupa de sânge, sfera nutrigenomică este în continuă creștere. Pe viitor, recomandările privind dieta pot fi făcute pe baza geneticii cuiva. Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că cercetarea nutrigenomică nu este încă pregătită pentru extrapolare către publicul larg; sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *