Tânără bea un fresh de portocale

Ce presupune dieta cu suc și cât este de eficientă pentru pierderea în greutate?

Cum funcționează dieta cu suc?

Dieta cu suc implică consumul de suc și fără alimente solide pentru perioade diferite de timp de la câteva zile și până la câteva luni, în cazuri extreme. Practic implică aruncarea unei grămezi de legume și fructe în blender sau storcător la fiecare masă, acest preparat fiind singurul produs alimentar permis. Sucurile produse comercial nu sunt indicate, deoarece doar sucurile proaspete nepasteurizate sunt considerate adecvate în cadrul acestei diete.

Ideea din spatele dietei este că un aport bazat exclusiv doar pe suc, va detoxifica corpul, contribuind la eliminarea toxinelor nocive care s-au acumulat în timp în organism, fiind depozitate în grăsimi. Este, de asemenea, promovată ca o dietă rapidă și eficientă, foarte scăzută în calorii, despre care oamenii presupun că este sănătoasă, deoarece se bazează pe fructe și legume.
Mulți oameni îndepărtează, de asemenea, pulpa din sucuri, îndepărtând astfel toată fibra și lăsând pentru consum o băutură care este puțin mai mult decât apă, zahăr și unii nutrienți.

Există și afirmații mai extreme, cum ar fi faptul că o dietă cu suc poate vindeca cancerul.

Va determina pierderea în greutate?

O dietă cu suc este foarte scăzută în calorii și, ca atare, poate cauza pierderea în greutate destul de rapid, cel puțin în fază inițială. Cu toate acestea, este posibil ca această reducere a kilogramelor să fie în principal reprezentată de eliminarea apei din organism. Dacă este urmată pe termen lung, pierderea în greutate va rezulta probabil; totuși, din cauza conținutului redus de energie al dietei, aceasta poate fi de fapt o pierdere musculară, deoarece corpul pur și simplu nu are suficientă energie sau proteine pentru a construi masă musculară.

Reducerea masei musculare are ca efect încetinirea metabolismului, la fel ca și reducerea aportului de calorii la un nivel foarte scăzut.

Atunci corpul este mai probabil să stocheze energie decât să o ardă, deoarece se simte într-o stare de post, ceea ce înseamnă că atunci când începeți să mâncați din nou mâncare normală, este probabil să recâștigați rapid toată greutatea pierdută, de cele mai multe ori chiar cu câteva kilograme în plus.

Acest tip de dietă are un efect similar cu dieta yo-yo, atunci când se pierde în greutate, iar apoi se revine imediat la greutatea inițială după ce dieta a luat sfârșit.

Există dovezi empirice?

Nu există studii științifice care să investigheze efectele dietelor cu suc asupra pierderii în greutate și sănătății generale. Mulți adepți ai dietelor cu suc raportează o scădere mare în greutate și un sentiment general de sănătate; totuși este probabil ca mare parte din kilogramele pierdute să fie de fapt apa care este eliminată din organism.

Nu există dovezi care să sugereze că dietele de acest tip sunt necesare pentru organism, care este bine echipat cu propriile sale sisteme, ficatul, rinichii și sistemul digestiv, pentru eliminarea substanțelor nocive din organism.

Experții în sănătate au declarat că nu există dovezi care să susțină utilizarea dietelor de post pentru a trata cancerul. De fapt, lipsa de proteine este probabil să fie în detrimentul celor supuși tratamentelor împotriva cancerului, care necesită adesea diete cu un aport caloric mai mare și cu multe proteine, pentru a-i ajuta să își mențină greutatea corporală și să combată boala.

Singurul beneficiu care poate proveni dintr-o dietă cu suc este creșterea aportului de fructe și legume, oferind vitamine și minerale valoroase, care pot să nu fie consumate zilnic în mod normal.

Este sigură pentru consum?

O detoxifiere de o zi sau chiar una care continuă câteva zile probabil nu va fi dăunătoare pentru majoritatea oamenilor sănătoși. Cu toate acestea, există încă probabil efecte secundare nedorite, cum ar fi lipsa de energie, dureri de cap, foamea și excursii frecvente la baie.
O dietă cu suc nu are proteine și adesea conține foarte puține fibre, așa că totul tinde să treacă rapid prin sistemul digestiv, ceea ce generează senzația de foame. Dacă fibrele sub formă de pulpă sunt îndepărtate, atunci fructoza din fructe poate duce la creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge, deoarece fructul este digerat mult mai rapid.

Dacă este urmată pe o perioadă mai lungă de timp, dieta cu suc poate fi de fapt nocivă pentru starea generală de sănătate. Dietele hipocalorice pe termen lung pot duce la dezechilibre ale electroliților care, în cazuri grave, pot duce la palpitații cardiace sau evenimente cardiace chiar mai grave.

Există, de asemenea, un risc de deficit de nutrienți din cauza lipsei de varietate în dietă. Deși fructele și legumele conțin o gamă largă de vitamine și minerale, este necesară o dietă completă cu toate grupele de alimente, pentru a obține toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect.

Lipsa de proteine poate duce la pierderea mușchilor și la o senzație generală de slăbiciune, în timp ce lipsa de fibre (dacă pulpa din suc este îndepărtată), poate duce la constipație și sănătate intestinală precară.

Procesul de fabricare a sucurilor elimină adesea părți din fructe și legume, care conțin substanțe nutritive valoroase, cum ar fi pielea și miezul, ceea ce înseamnă că este mult mai hrănitor consumul de fructe întregi, mai degrabă decât sucul.

Există un loc pentru suc într-o dietă sănătoasă?

Deși nu este recomandată o dietă de tip post, bazată doar pe suc, există un loc pentru consumul de suc proaspăt într-o dietă sănătoasă, cu condiția să fie efectuat cu măsură. Sucul poate avea un conținut ridicat de calorii, deoarece conține cantități mari de fructe și legume, așa că atunci când este combinat cu alte alimente ar trebui să fie moderat pentru a controla aportul de calorii.

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că sucul este o modalitate excelentă de a obține din când în când mai multe fructe și legume în dietă. Un pahar de suc cu mai multe fructe și legume în plus față de o masă ușoară sau chiar pentru a înlocui o masă ocazional nu va fi în detrimentul sănătății, cu condiția să fie însoțit de o dietă sănătoasă și echilibrată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *