Dieta macrobiotică are mai multe variante disponibile, dar ca o idee generală este o dietă vegetariană bazată pe surse alimentare locale, fără alimente procesate sau foarte puține alimente de origine animală. Dieta este cu adevărat concentrată pe plante organice, naturale și relativ sărace în grăsimi. Dieta macrobiotică își are rădăcinile în Asia și există de secole.
La mijlocul anilor 1900, dieta macrobiotică și modul de viață asociat, au devenit mai populare în culturile occidentale.
Dieta macrobiotică este uneori asociată cu tratarea sau prevenirea cancerului, dar nu există nicio cercetare care să sugereze că o dietă macrobiotică este un tratament sau o prevenire fiabilă pentru cancer.
Cu toate acestea, urmarea unei diete macrobiotice este o sugestie obișnuită pentru îngrijirea alternativă a cancerului.
Multe cereale integrale și legume; fără alimente procesate
Cerealele integrale precum orezul brun, orz, mei, ovăz sau hrișcă sunt coloana vertebrală a dietei.
Glucidele glicemice scăzute sunt subliniate pentru a ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control.
De asemenea, sunt încurajate legumele, produsele din soia și fasolea. În cantități mai mici, fructele, fructele de mare, nucile și semințele fac, de asemenea, parte din dietă, dar nu sunt componente de bază.
Alimentele care sunt evitate includ zaharuri adăugate, lactate, carne, ouă, aditivi chimici și ingrediente procesate.
Mâncarea picantă este descurajată, precum și cofeina sau alcoolul. Dieta este destul de bogată în carbohidrați și mai scăzută în grăsimi și proteine.
Este obișnuit ca persoanele care urmează o dietă macrobiotică să aibă un aport de carbohidrați de 60-70% din calorii și un aport de grăsimi de aproximativ 20% din calorii.
Este o dietă bogată în fibre și oferă o mulțime de antioxidanți. Acesta este unul dintre motivele pentru care dieta macrobiotică poate fi asociată cu prevenirea sau tratarea unor boli: are un conținut ridicat de antioxidanți, care pot ajuta la scăderea inflamației în organism.
Alte componente ale dietei macrobiotice
Pe lângă practicile dietetice, urmarea unui „mod de viață” macrobiotic înseamnă consumul de alimente produse local și limitarea aportului de pesticide.
Dieta macrobiotică sugerează și efectuarea de exerciții fizice, precum și reducerea nivelului de stres. O asociere a stilului de viață macrobiotic este că dețineți controlul asupra etapelor active pentru prevenirea sau tratamentul bolilor, în loc să fiți beneficiar pasiv de tratamente medicale.
O altă componentă a alimentației macrobiotice este mestecarea completă a alimentelor. Se recomandă să mestecați mâncarea de cel puțin 50 de ori înainte de a o înghiți.
În loc să mâncați toată ziua, dieta macrobiotică vă sugerează să mâncați de 2-3 ori pe zi și să vă opriți atunci când simțiți că sunteți plini.
Uneori vasele de bucătărie sunt, de asemenea, încorporate în dieta macrobiotică; se recomandă utilizarea vaselor de lut. Microundele sau folosirea oalelor sau a cratițelor cu materiale sintetice pot face, de asemenea, parte din recomandarea dietei.
Dieta macrobiotică și diabetul de tip 2
Dieta macrobiotică este în mod natural mai scăzută în calorii și mai bogată în fibre. În timp ce o dietă macrobiotică nu este promovată ca fiind o dietă de slăbit, cu siguranță ați putea pierde în greutate dacă treceți la o dietă macrobiotică.
Deoarece are un conținut ridicat de antioxidanți, unele studii au sugerat că poate ajuta la un anumit risc de boală, în special diabetul de tip 2.
Un articol din 2014 privind metabolismul diabetului a constatat că utilizarea unei diete macrobiotice pentru tratamentul diabetului de tip 2 ar putea fi benefică, dar trebuie efectuate mai multe cercetări în acest sens.
Deoarece dieta macrobiotică este atât de bogată în fibre, carbohidrați complecși și săracă în zaharuri simple, ar putea fi utilă pentru reglarea glicemiei.
Cercetările din Italia au descoperit că urmarea unei diete macrobiotice pe termen scurt a avut un beneficiu de scădere a zahărului din sânge, insulinei, HbA1c, trigliceridelor și colesterolului la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Dieta macrobiotică și cancer
Conceptul dietei macrobiotice care reduce riscul de cancer poate fi plauzibil datorită cantității mari de antioxidanți, fibre și alți micronutrienți furnizați de dietă.
Cu toate acestea, nu există cercetări clinice care să asocieze consumul unei diete macrobiotice și riscul de cancer.
Când dieta macrobiotică a fost comparată cu datele din sondajul NHANES într-un studiu din 2015, dieta macrobiotică era mai bogată în numeroși nutrienți.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că există un potențial de prevenire a bolilor și au sugerat necesitatea unor studii suplimentare cu privire la dieta macrobiotică.
Dieta macrobiotică la copii
La fel ca dietele vegane, o dietă macrobiotică poate avea un conținut scăzut de vitamina D, calciu și B12. Dacă acestea nu sunt suplimentate, riscul de a nu obține suficient din acești nutrienți este crescut în urma unei diete macrobiotice.
Pentru copii, poate fi foarte nociv dacă nu obțin cantități suficiente din acești nutrienți.
Unele studii de cercetare din anii 1990 au constatat că copiii care au urmat o dietă macrobiotică, prezentau deficiențe de vitamina D, vitamina B12 și calciu.
La sugari, aceste deficiențe au afectat creșterea și dezvoltarea. Un alt studiu a constatat că copiii cu vârsta cuprinsă între 9-15 ani care urmează o dietă macrobiotică ar putea avea un risc crescut de masă osoasă mai mică.
Dacă copiii sunt hrăniți cu o dietă macrobiotică, asigurați-vă că primesc surse de vitamina D, B12 și calciu prin dietă sau suplimente.
Concluzie
Dieta macrobiotică este bogată în fibre, cereale integrale, legume și minimizează alimentele procesate, carnea, lactatele și ouăle.
Este bogată în antioxidanți și poate ajuta la scăderea riscului pentru unele boli, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Persoanele care urmează o dietă macrobiotică ar putea prezenta un risc crescut de deficiențe de vitamina D, B12 și calciu.