Alimente excelente pentru o dietă ketogenică
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce este dieta ketogenică și cât este de eficace?

O dietă ketogenică este foarte săracă în carbohidrați, moderată în proteine și bogată în grăsimi. O astfel de dietă conține aproximativ 50 de grame de carbohidrați pe zi, iar ghidurile generale pentru aportul de carbohidrați sunt de peste 100 de grame pe zi.

Dieta ketogenică este o dietă foarte restrictivă și necesită multă planificare și dedicare. Este ceva similar cu dieta Atkins. Dieta ketogenică există încă din anii 1920. Cu toate acestea, unii pun sub semnul întrebării siguranța dietei ketogene pe termen lung. Există anumite afecțiuni de sănătate pentru care este recomandată dieta ketogenică. Aveți în continuare o analiză detaliată a cercetărilor privind pierderea în greutate, alte afecțiuni de sănătate și dieta ketogenică.

Cum funcționează dieta ketogenică

Sistemul nervos central poate folosi doar glucoza pe post de combustibil. Prin urmare, pe o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi o dietă ketogenică, organismul trebuie să „producă” carbohidrați din altă parte, deoarece nu este suficientă cantitatea furnizată de dietă. Pentru a compensa, organismul descompune grăsimea și rearanjează legăturile sale moleculare în compuși asemănători carbohidraților pe care sistemul nervos central îi poate folosi.

Când grăsimea este rearanjată astfel, corpul produce ceva numit cetone, de unde și denumirea de dietă ketogenică. Un alt rezultat al aportului foarte scăzut de carbohidrați al dietei ketogenice este că nivelurile de insulină sunt reduse drastic. Insulina aduce glucoza din sânge în celulele corpului pentru energie și promovează, de asemenea, depozitarea grăsimilor. Prin urmare, prin scăderea drastică a producției de insulină ca urmare a aportului redus de carbohidrați, depozitarea grăsimilor scade drastic.

Combinația dintre stocarea inhibată a grăsimilor și descompunerea crescută a grăsimilor din dieta ketogenică sunt ceea ce o face să fie benefică pentru pierderea în greutate.

Efectele secundare ale dietei ketogene

Efectele secundare pe termen scurt ale dietei ketogenice pot include dureri de cap, deshidratare sau disconfort gastro-intestinal. Efectele secundare pe termen lung ar putea fi mai severe, în special la copii, conform unui articol din 2005 din Epilepsy Currents. O dietă ketogenică este adesea o opțiune de tratament pentru copiii care suferă de epilepsie, dar pot apărea unele efecte secundare.

O dietă ketogenică poate ajuta în afecțiunea de epilepsie, dar unele reacții adverse pe termen lung la copii pot include osteopenie, calculi renali, cardiomiopatie, anemie feriprivă, hiponatremie sau risc crescut pentru unele boli infecțioase.

Aceleași efecte secundare ar putea apărea și în cazul adulților sau în cazurile în care este urmată o dietă ketogenică pentru scăderea în greutate. Cu toate acestea, un studiu din 2004 din Cardiologie Experimentală și Clinică a examinat efectele pe termen lung ale unei diete ketogenice la o populație obeză.

Potrivit acestui studiu de cercetare, după 24 de săptămâni de la începerea dietei ketogenice, participanții au pierdut în greutate în mod semnificativ, au înregistrat scăderea trigliceridelor, a colesterolului, nivelul glicemiei și creșterea colesterolului bun HDL. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aderarea pe termen lung la o dietă ketogenică nu a produs efecte secundare semnificative.

Cineva poate intra în cetoacidoză diabetică dacă nu produce suficientă insulină. O cetoacidoză indusă de diabet este foarte periculoasă și diferită de urmarea unei diete ketogenice. Cetoacidoza diabetică este însoțită de un nivel al zahărului din sânge foarte ridicat, cetone ridicate în urină, confuzie, respirație cu miros fructat și vărsături. Cetoacidoza diabetică este foarte periculoasă și trebuie tratată imediat.

Pierdere în greutate

O revizuire din Jurnalul European de Nutriție Clinică a studiat utilizarea dietelor ketogenice pentru pierderea în greutate și alte afecțiuni de sănătate. Cercetătorii sugerează că o dietă ketogenică induce cu succes pierderea în greutate.

Cu toate acestea, unii cercetători sugerează că pierderea în greutate se datorează răspunsurilor metabolice ale insulinei reduse și creșterii descompunerii grăsimilor. Totuși, unii cercetători indică faptul că pierderea în greutate se datorează doar urmării unei diete cu conținut scăzut de calorii, care are sațietate ridicată.

Un studiu din British Journal of Nutrition a comparat scăderea în greutate a unei diete ketogenice și a unei diete cu conținut scăzut de grăsimi. Cercetătorii au descoperit că participanții care au urmat o dietă ketogenică au prezentat o scădere semnificativ mai mare în greutate, comparativ cu grupul cu conținut scăzut de grăsimi pe termen lung.

Epilepsie

Epilepsia este o afecțiune neurologică cu convulsii multiple. Urmarea unei diete ketogenice poate ajuta la controlul simptomelor epilepsiei, dar mecanismul exact al dietei ketogenice care ajută în cazurile de epilepsie rămâne neclar.

Ar trebui să urmați o dietă ketogenică?

Înainte de a începe o dietă ketogenică, consultați-vă medicul. Există câteva efecte secundare potențiale ale urmării unei diete ketogenice pe termen scurt și lung. Cercetările sugerează că o dietă ketogenică poate fi benefică pentru pierderea în greutate și epilepsie, dar urmarea unei astfel de diete este dificilă.

Mâncarea și situațiile sociale sunt tentante, iar respectarea strictă a aportului de carbohidrați este greu de urmat pe cont propriu. Dacă efectuați în mod regulat mișcare fizică, această dietă nu va furniza suficienți carbohidrați pentru a avea energia necesară. Dacă luați orice medicament, este de asemenea important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe o dietă ketogenică.

Concluzie

O dietă ketogenică este foarte săracă în carbohidrați; descrie un aport alimentar mai mic decât ceea ce are nevoie corpul dumneavoastră, pentru a furniza combustibil sistemului nervos central. Acest lucru determină descompunerea grăsimilor în organism, pentru a elibera cetone care pot fi transformate în carbohidrați pentru sistemul nervos. Limitează cantitatea de insulină produsă, care inhibă și depozitarea grăsimilor.

O dietă ketogenică poate fi utilă pentru scăderea în greutate și epilepsie. Cu toate acestea, există unele efecte secundare potențiale după urmarea dietei, în special în cazul copiilor. Unele studii arată că dietele ketogenice pe termen lung la adulți par a fi sigure pentru consum, dar urmarea unei diete ketogene poate fi destul de greu de realizat.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trei mere roșii

Cum vă ajută merele să slăbiți?

Poate un măr pe zi să facă mai mult decât să țină doctorul la distanță? Merele, desigur, sunt pline de elemente nutritive: fibre, vitamine, minerale

Suc natural din fructe și legume

Sucul de legume V8 este bun pentru tine?

Majoritatea oamenilor recunosc probabil importanța de a avea suficiente legume în dieta lor, deoarece legumele au un conținut ridicat de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Diverse fructe printre care kiwi, căpșuni, mango sau afine

8 trucuri alimentare pentru slăbit

Probabil că deja ați încercat diferite strategii pentru slăbit, precum consumul de multe fructe și legume, renunțarea la alimente nesănătoase și servirea salatelor la ora