Multe fructe pot face parte din dieta FODMAP
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce este dieta FODMAP și când este indicată?

FODMAP este un acronim pentru carbohidrații care sunt considerați a fi fermentabili, precum oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli. Aceștia pot fi regăsiți în diferite produse alimentare, iar atunci când intră în intestinul gros, sunt fermentați de bacteriile intestinale. Exemplele acestor tipuri de carbohidrați includ: fructoză, lactoză, fructani, galactani și alcooli de zahăr. Acești carbohidrați se găsesc în diverse fructe, lactate, cereale, leguminoase și legume.

O dietă FODMAP este recomandată pentru anumite tulburări digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil.

Această dietă poate ajuta cu această afecțiune, deoarece poate contribui la ameliorarea și prevenirea balonării și a altor simptome asociate cu sindromul colonului iritabil.

Consumul de alimente cu FODMAP nu este problematic pentru majoritatea oamenilor. De fapt, alimentele care se încadrează în categoria FODMAP pot oferi multe beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, o dietă FODMAP este potrivită pentru afecțiuni precum sindromul colonului iritabil.

Totuși, această dietă este recomandată doar pentru perioade mai scurte de timp.

Prin urmare, înlocuiți-vă dieta cu o dietă FODMAP numai sub supravegherea medicului sau nutriționistului dumneavoastră.

Alimente cu FODMAP

Tipurile de carbohidrați care sunt fermentabili, precum oligozaharide, dizaharide, monozaharide și/sau polioli, pot atrage apă în tractul digestiv, ceea ce poate provoca balonare și distensie.

Odată ce acești carbohidrați trec prin intestinul subțire, acționează ca hrană pentru bacteriile din intestinul gros.

Aceste substanțe alimentare sunt denumite prebiotice. Consumul de alimente prebiotice poate ajuta la promovarea creșterii bacteriilor probiotice benefice.

Există multe alimente care conțin aceste tipuri diferite de carbohidrați, astfel încât urmarea unei diete FODMAP necesită supraveghere din partea unei echipe medicale.

Exemple de alimente care conțin FODMAP includ:

-Fructele care au cantități mai mari de fructoză, fructani sau polioli, cum ar fi: mere, smochine, mango, fructe cu sâmburi, pere, pepene verde, fructe uscate, suc de fructe.

-Legume precum anghinare, sparanghel, usturoi, ceapă, praz, conopidă și mazăre de zăpadă.

-Produse lactate cu lactoză precum: produse lactate, diferite creme, înghețată și brânzeturi moi.

-Cereale precum grâul, secara și orzul.

-Leguminoase precum năutul, fasolea și linte.

-Îndulcitori precum siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, miere și alcooli de zahăr, găsiți în unele diete sau alimente fără zahăr, cum ar fi xilitol, manitol și sorbitol.

Carbohidrați FODMAP și sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune care afectează unul din șapte adulți.

Simptomele acestei afecțiuni pot include: crampe, balonare, distensie stomacală, gaze, diaree și/sau constipație.

Există multe aspecte pe care cercetătorii și experții în sănătate nu le înțeleg încă despre sindromul colonului iritabil.

Ceea ce poate declanșa un episod de simptome poate varia de la caz la caz, iar dieta poate juca un rol important în gestionarea simptomelor.

Ingerarea alimentelor care conțin FODMAP nu provoacă sindromul colonului iritabil, însă poate exacerba simptomele.

Prin urmare, urmarea unei diete FODMAP poate ajuta la prevenirea apariției simptomelor acestei afecțiuni.

Cu toate acestea, este important să nu vă diagnosticați singuri simptomele.

Simptomele legate de sindromul colonului iritabil ar putea fi, de asemenea, provenite din alte afecțiuni digestive, care ar putea necesita asistență medicală suplimentară.

Dacă bănuiți că este posibil să suferiți de sindromul colonului iritabil, consultați un medic specialist înainte de a trece la o dietă FODMAP.

De asemenea, sub îndrumarea unui dietetician, puteți determina ce alimente sunt importante pentru dumneavoastră, pentru a le limita sau a le păstra în cadrul dietei.

O dietă FODMAP este potrivită pentru persoanele fără probleme digestive?

Dacă nu suferiți de sindromul colonului iritabil, nu este necesar să urmați o dietă FODMAP.

În loc să vă limitați alegerile alimentare, adulților sănătoși și copiilor le este recomandat să mănânce o mare varietate de alimente.

Majoritatea alimentelor care conțin FODMAP sunt, de asemenea, bogate în mulți alți nutrienți, cum ar fi: antioxidanți, fibre, vitamine și minerale.

Prin urmare, eliminarea acestor alimente FODMAP din dieta dumneavoastră nu este necesară, dacă nu aveți probleme gastrice din cauza lor.

Aceste alimente acționează și ca un promotor al creșterii benefice a bacteriilor din intestinul gros. Promovarea creșterii acestor probiotice în intestinul gros poate avea multe efecte benefice asupra sănătății.

Urmarea unei diete FODMAP și efectul pe care îl are asupra creșterii benefice a bacteriilor din intestinul gros nu este cunoscut în prezent.

Cât timp trebuie să urmați o dietă FODMAP?

Dacă încercați să urmați o dietă FODMAP, ar trebui să vă aflați sub supravegherea și îndrumarea unui medic sau nutriționist.

Durata de timp în care puteți urma o dietă FODMAP poate varia.

Specialiștii în sănătate sugerează urmarea unei diete FODMAP timp de cel puțin 7 zile, pentru a vedea dacă apare ameliorarea simptomelor gastrice și maxim până la 4 săptămâni.

Nu este recomandată urmarea unei diete FODMAP pe un interval mai mare de timp, deoarece poate avea un impact negativ asupra bacteriilor intestinale.

După 2-4 săptămâni, un dietetician vă poate ajuta să începeți să reintroduceți treptat anumite alimente înapoi în dietă.

Este posibil să fiți mai sensibili la anumite alimente decât la altele.

Colaborarea cu profesioniștii din domeniul sănătății, vă poate ajuta să vă adaptați dieta de întreținere, pentru a include unele alimente FODMAP într-un interval acceptabil.

Limitele unei diete FODMAP

În timp ce urmați o dietă FODMAP, este important să consumați în continuare o dietă echilibrată, chiar dacă există multe alimente pe care le eliminați pe o perioadă limitată de timp.

De exemplu, multe fructe și legume sunt eliminate în cadrul unei diete FODMAP.

Cu toate acestea, alimentele cum ar fi căpșunile, bananele, afinele, verdețurile cu frunze, morcovii și roșiile sunt permise într-o dietă FODMAP.

Alte alimente permise pot fi carnea, uleiurile, nucile, brânza cu conținut scăzut de lactoză și cerealele fără grâu.

Consumul unei varietăți echilibrate de alimente permise în cadrul unei diete FODMAP, vă poate ajuta să vă asigurați că obțineți aporturi adecvate de substanțe nutritive esențiale.

Concluzie: urmați sfatul medicului

Dacă aveți simptome precum balonare, crampe, gaze, distensie stomacală, diaree și/sau constipație, solicitați sfatul medicului înainte de a vă diagnostica singuri sau înainte de urmarea unei diete FODMAP.

Aceste simptome pot fi generate și de alte afecțiuni grave, în afară de sindromul colonului iritabil, care pot necesita îngrijiri medicale, nu doar modificări ale dietei.

Dacă nu suferiți de sindromul colonului iritabil, atunci nu este recomandat să urmați o dietă FODMAP, deoarece alimentele care sunt restricționate pe perioada cât dieta este urmată, sunt o sursă de prebiotice care încurajează creșterea probioticelor din intestinul gros.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *