Postul intermitent sau dieta 5:2 este una dintre cele mai recente diete la modă, tot mai mulți indivizi din lumea întreagă încercând să o adopte pentru pierderea în greutate. Acest plan destul de simplu sugerează să mâncați normal timp de cinci zile din săptămână, dar să țineți post în celelalte două zile din săptămână.
Susținătorii dietei afirmă că nu numai că poate fi o modalitate reușită de a scăpa de kilogramele nedorite; de asemenea, poate crește durata de viață, poate proteja împotriva bolilor cognitive, cum ar fi Alzheimer, în timp ce oferă protecție împotriva altor boli asociate cu stilul de viață.
Dar este aceasta o dietă minune, de mult așteptată, sau doar un alt trend alimentar, lipsit de dovezi științifice care să îl susțină?
Ce presupune dieta?
Dieta se bazează pe un concept destul de simplu; pur și simplu consumul alimentar poate să fie obișnuit timp de cinci zile din săptămână, dar limitat timp de două zile.
Dieta recomandă ca, în zilele de post, aportul să fie de aproximativ 500 de calorii pentru femei și 600 pentru bărbați.
De exemplu, acest aport caloric ar putea consta dintr-o felie de șuncă și două ouă la micul dejun, pește și legume la grătar pentru masa de seară și nimic altceva în afară de lichide cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi apa, cafeaua neagră și ceaiul verde.
Dovezile științifice
Dovezile conform cărora acest tip de dietă poate oferi beneficii în prevenirea bolilor și creșterea duratei de viață nu sunt puternice, majoritatea studiilor fiind efectuate pe animale.
Deși s-au înregistrat unele rezultate promițătoare la șoareci, nu există nicio dovadă că acest lucru va fi valabil și la oameni. Subiectul postului intermitent nu are multe studii de specialitate în spate, deci este corect să spunem în acest moment că nu este clar ce efecte ar putea avea și ce factori pot crește sau scădea eficacitatea unei astfel de diete.
Un studiu efectuat la femeile cu risc de boli de inimă a înregistrat rezultate satisfăcătoare, atunci când a fost utilizat un model alternativ de post de zi, în ceea ce privește pierderea în greutate; cu toate acestea, acest studiu a alternat o dietă hipocalorică timp de șase zile pe săptămână cu o singură zi de post pe săptămână, care este o un plan mult mai strict decât dieta 5:2.
De asemenea, a existat o motivație crescută pentru aceste femei de a pierde în greutate, deoarece a fost menționat faptul că riscul lor de boli de inimă s-ar reduce odată cu pierderea în greutate.
Avantajele
Nu este prea restrictivă
Spre deosebire de alte diete care dictează și limitează ceea ce mâncați în fiecare zi a săptămânii, dieta 5:2 are avantajul de a permite un consum alimentar liber majoritatea timpului. Acest lucru poate face ca respectarea dietei să fie mult mai ușoară, comparativ cu alte diete mult mai restrictive, care implică mai multe zile de post sau eliminarea grupelor de alimente.
Există potențialul de a obține toți nutrienții de care aveți nevoie
Dacă mâncați o dietă sănătoasă echilibrată în zilele fără post, există o mulțime de oportunități de a obține toți nutrienții de care aveți nevoie.
Chiar și în zilele de post, dacă se aleg alimente nutritive cu conținut scăzut de calorii, un aport de 600 de calorii oferă ocazia obținerii unui anumit nivel de nutriție, spre deosebire de posturile tradiționale, unde poate fi interzis orice fel de aport alimentar.
Poate ajuta la scăderea în greutate
Dacă urmați o dietă sănătoasă, o dietă echilibrată care nu este prea bogată în calorii în zilele fără post, deficitul de calorii indus din cauza postului poate ajuta la declanșarea procesului de slăbire.
Pentru a pierde în greutate, caloriile consumate trebuie să fie mai puține decât caloriile arse, deci prin reducerea aportului de calorii pe parcursul săptămânii există șanse mari să slăbiți.
Dezavantajele
Nu există dovezi clare care să susțină utilizarea acestui tip de dietă pentru pierderea în greutate sau prevenirea diferitelor boli.
Deoarece există foarte puține studii care investighează efectele la oameni ale acestui tip de dietă, nu sunt cunoscute consecințele pe termen lung.
De asemenea, nu există dovezi care să ofere o idee despre cât de ușoară este menținerea dietei pe termen lung și dacă există probleme specifice cu dieta.
Postul poate fi dăunător sănătății
Deși există puține cercetări privind efectele acestei abordări mai relaxate a postului, dietele cu conținut scăzut de calorii și de post au potențialul de a provoca efecte secundare negative, cum ar fi dificultăți de somn, respirație urât mirositoare, anxietate, oboseală și iritabilitate.
De asemenea, este posibil ca postul să vă afecteze capacitatea de a face mișcare și o astfel de dietă nu este potrivită pentru femeile însărcinate sau care alăptează, și nici pentru persoanele cu antecedente de tulburări alimentare sau diabetici.
Poate încuraja consumul excesiv
Permisiunea dietei de a consuma orice în zilele fără post poate face ca dieta să fie mai flexibilă, dar oferă, de asemenea, posibilitatea unui consum excesiv. Dacă zilele fără post sunt văzute ca un moment în care orice cantitate de calorii din orice tip de mâncare poate fi consumată înainte de zilele de post, adepții pot ajunge să mănânce mai multe calorii pe parcursul săptămânii decât o făceau înainte.
Este esențial să urmați o dietă sănătoasă, echilibrată, care să ofere de cele mai multe ori cantități adecvate, dar nu prea multe calorii, pentru a obține un nivel satisfăcător de nutrienți și pentru a preveni deficiențele, precum și pentru a pierde în greutate.
Este posibil să nu aibă niciun efect asupra greutății
În funcție de ceea ce mâncați în zilele fără post, poate să apară sau nu pierderea în greutate. Dacă consumați calorii suplimentare în zilele fără post, pentru a le compensa pe cele pe care le ratați în zilele de post, este puțin probabil să slăbiți.
Poate fi un plan alimentar relativ antisocial
Zilele de post pot fi dificil de respectat atunci când este necesară interacțiunea socială care implică mâncarea. Mesele cu prietenii sau cele în interes de serviciu sunt aproape imposibil de servit în timp ce încercați să respectați aportul caloric desemnat în zilele de post.
Într-o notă pozitivă, deoarece zilele de post pot fi schimbate, cu o bună organizare, acest lucru poate fi evitat. Cu toate acestea, aranjamentele alimentare spontane nu sunt cu adevărat posibile în aceste zile.
Este posibil să nu poată fi menținută pe termen lung
Există puține dovezi cu privire la ușurința cu care această dietă poate fi urmată pe termen lung. Deși, aceasta poate fi o modalitate bună de a genera pierderea în greutate, poate fi benefic să mențineți o dietă sănătoasă și echilibrată, fără post, pe termen lung, pentru menținerea greutății.
Este aceasta dieta potrivită pentru dumneavoastră?
Sub îndrumarea unui profesionist din domeniul sănătății, aceasta poate fi o dietă utilă pentru unii oameni în ceea ce privește pierderea în greutate. Este esențial să discutați această dietă cu un dietetician sau cu un medic, pentru a verifica dacă dieta este potrivită pentru dumneavoastră și pentru a vă asigura că toate cerințele nutritive sunt îndeplinite de o dietă sănătoasă în zilele fără post.
La fel ca în cazul oricărei diete, este puțin probabil să aibă succes în toate cazurile și este posibil să nu poată fi menținută pe termen lung. Cu toate acestea, dacă sunteți capabili să urmați o dietă sănătoasă în cele cinci zile normale, fără post, fără să mâncați în exces și constatați că postul se poate potrivi în viața dumneavoastră de zi cu zi, poate fi un plan alimentar bun pentru pierderea în greutate.