Tânără strănută din cauza unei reacții alergice provocată de alimentație
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ce este dieta de eliminare și în ce context este potrivită?

Mâncarea este o necesitate pentru viață, însă doar o cantitate microscopică consumată din unele alimente poate provoca daune, deoarece anumite alimente pot fi periculoase. O alergie la un anumit aliment înseamnă că sistemul imunitar se implică atunci când un alergen din alimente este consumat. Răspunsurile alergice la alimente pot fi resimțite prin mâncărimi la nivelul gurii sau a gâtului, stomac deranjat, urticarie sau alte dermatite ale pielii, probleme de respirație sau scăderea tensiunii arteriale.

De unde știți dacă aveți vreo alergie alimentară?

Potrivit lui Clare Mills, șeful echipei de cercetare a alergiilor de la Institutul de Cercetări Alimentare, până în prezent cea mai bună modalitate de diagnosticare a alergiilor alimentare este consumul alimentar al produselor la care se suspectează o alergie și așteptarea posibilelor efecte.

Pe măsură ce numărul persoanelor cu alergii alimentare și tipurile de alimente care declanșează alergii, este în continuă creștere, testarea și identificarea corectă a alergiilor alimentare devine din ce în ce mai importantă.

Dieta de eliminare este considerată un test standard pentru alergiile alimentare, dar poate fi o dietă dificil de urmat.

În esență, dieta de eliminare elimină unul sau mai multe alimente la care ați putea avea o reacție alergică. După o anumită perioadă de timp, aceste alimente sunt reintroduse pe rând pentru a testa eventualele reacții.

Înainte de a începe o dietă de eliminare, discutați cu medicul dumneavoastră. Este întotdeauna recomandat să fiți sub îndrumarea unui dietetician sau a unui doctor specialist, în timp ce urmați o dietă de eliminare, mai ales dacă simptomele dumneavoastră sunt severe.

Ce trebuie să eliminați?

Dietele de eliminare nu sunt diete de slăbit sau detoxifiere. Acestea sunt utilizate pentru a determina ce alimente declanșează un răspuns alergic sau intoleranță și cauzează potențiale probleme de sănătate.

De unde începeți? O dietă de eliminare poate fi inițiată sub îndrumarea unui medic sau dietetician pentru a identifica ce alimente ar putea declanșa simptomele dumneavoastră.

Alimentele cu potențial alergic obișnuite, utilizate în dietele de eliminare sunt: grâu, soia, lapte, ouă, nuci, alune, crustacee sau porumb. Alte alimente pot fi folosite în funcție de experiențele dumneavoastră individuale.

Cât poate să dureze?

Dieta de eliminare poate să constea într-un proces lung, în funcție de câte alimente sunt avute în vedere. Potrivit cercetării și educației asupra alergiilor alimentare, dieta de eliminare poate dura undeva între 2 și 4 săptămâni.

În timpul dietei de eliminare, evitați anumite alimente în timp ce un medic monitorizează simptomele pe care le aveți sau lipsa acestora. Dacă ați întâmpinat efecte adverse asupra sănătății cauzate de un aliment care este eliminat, simptomele ar trebui să dispară după câteva săptămâni de la eliminarea acestuia din dieta dumneavoastră.

Produsele alimentare care au fost eliminate pot fi reintroduse, pentru a vedea dacă produc efecte secundare. Dacă apar simptome, este probabil ca alimentele pe care le-ați eliminat, și apoi le-ați reintrodus, să cauzeze o alergie alimentară.

Cu toate acestea, dacă nu se observă simptome, medicul poate recomanda o altă rundă de eliminare, pentru un alt aliment sau poate indica necesitatea repetării procesului cu privire la același aliment. Dacă se elimină mai multe alimente, poate fi reintrodus câte un aliment.

Este recomandat să reintroduceți alimentele pe rând, pentru a izola eficient ce aliment este responsabil pentru orice simptom.

Este important să urmați dieta de eliminare cu strictețe. Dacă chiar și o cantitate mică de alimente eliminate este ingerată în timpul procesului, aceasta poate distorsiona rezultatele. Unele alimente sunt mai greu de evitat decât altele, motiv pentru care în timp ce urmați o dietă de eliminare, este posibil să fie dificilă servirea mesei la restaurant.

Asigurați-vă că vorbiți cu medicul sau dieteticianul dumneavoastră înainte de a mânca un aliment, despre care nu sunteți sigur ce efecte are, în timp ce urmați o dietă de eliminare.

Când adăugați alimente înapoi în dieta dumneavoastră?

În funcție de îndrumările medicului dumneavoastră, puteți adăuga în dietă alimentele eliminate după câteva săptămâni. Cu toate acestea, atunci când faceți acest lucru, ar trebui să fiți monitorizați în caz că apar simptome.

Dacă prezentați simptome de reacție alergică sau intoleranță, medicul dumneavoastră vă va sfătui să eliminați alimentele respective pe termen lung. În acest caz, nu ar trebui să adăugați din nou alimentele în dieta dumneavoastră.

Scopul unei diete de eliminare este de a identifica sursa simptomelor neplăcute. Dacă reușiți acest lucru, eliminarea alimentelor ar trebui să vă îmbunătățească starea generală de sănătate. În acest moment, cel mai bun mod de a trata alergiile alimentare este doar să le eliminați din dietă.

Versiuni modificate ale dietei de eliminare

Intervalul de timp și cantitatea de alimente pe care le eliminați depind de factori individuali. Cu cât eliminați mai multe alimente simultan, cu atât dieta dumneavoastră poate fi mai grea. Multe alimente conțin mai multe ingrediente cu potențial alergenic.

De exemplu, dacă eliminați lactatele, porumbul și grâul, majoritatea alimentelor ambalate vor avea cel puțin unul dintre aceste ingrediente.

Ar trebui să urmați sfatul medicului și al nutriționistului dumneavoastră pentru momentul optim pentru eliminarea unui aliment și care alimente ar trebui eliminate. Poate fi posibil să eliminați câte un aliment pe rând, ceea ce poate face dieta mai ușoară, dar ar putea dura mai mult pentru a identifica cu succes alergia alimentară.

Dietele de eliminare comparativ cu testarea sângelui sau a pielii

De ce ați trece printr-o dietă de eliminare, atunci când ați putea face un test de piele sau de sânge care sunt cu siguranță mai ușoare? În mod ideal, dieta de eliminare ar trebui utilizată în combinație cu orice alte rezultate ale testelor pentru un diagnostic complet.

Analizele de sânge indică faptul că există șanse de alergii alimentare și nu prezintă simptome. Este posibil ca testele la sânge să indice rezultate pozitive, însă alergia să nu existe cu adevărat. Testele cutanate pot produce, de asemenea, rezultate fals pozitive.

Prin urmare, aceste teste evaluate împreună cu dietele de eliminare pot oferi o imagine de ansamblu completă.

Concluzie

Dietele de eliminare pot oferi o perspectivă valoroasă asupra alimentelor care declanșează simptome alergice. Alimentele sau alimentele în cauză trebuie eliminate timp de cel puțin câteva săptămâni. Apoi, alimentele testate sunt de obicei adăugate înapoi în dietă, sub îndrumarea medicului pentru a monitoriza orice posibile simptome.

Ce alimente sunt eliminate depinde de ce alimente cauzează simptomele. Alimentele cu potențial alergenic obișnuite includ: grâu, soia, lapte, ouă, nuci, alune, crustacee sau porumb.

Dietele de eliminare trebuie întotdeauna monitorizate de un medic sau de un specialist alergolog.

Dietele de eliminare nu trebuie urmate doar o zi sau două. Pentru a obține cele mai bune rezultate, urmați o dietă de eliminare timp de cel puțin câteva săptămâni sau pe o perioadă de timp recomandată de medicul dumneavoastră.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Suc natural din fructe și legume

Sucul de legume V8 este bun pentru tine?

Majoritatea oamenilor recunosc probabil importanța de a avea suficiente legume în dieta lor, deoarece legumele au un conținut ridicat de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Sticla cu ulei de arahide

Este bine să consumi ulei de arahide?

„În principal, uleiul de arahide furnizează grăsime mononesaturată, care este considerată a fi o grăsime sănătoasă pentru inimă. De asemenea, uleiul de arahide este o