Dieta BRAT este necesară de urmat atunci când se face trecerea de la produse lichide la alimente solide. Acest lucru are loc, de obicei, în timpul unui episod de diaree sau probleme gastrice. Dieta BRAT se traduce în banane, orez, sos de mere și pâine toast. De ce sunt utile aceste alimente atunci când sistemul digestiv este afectat? Sunt relativ ușor de digerat, cu un conținut scăzut de fibre, și pot ajuta, de fapt, la întărirea scaunului.
Această dietă este menită a fi o soluție temporară, deoarece sistemul digestiv continuă să se vindece după boală.
Dieta BRAT ar trebui să fie ținută doar o zi sau două. Dacă sistemul dumneavoastră digestiv este în continuare afectat după două zile, este posibil să fie necesar să discutați cu medicul dumneavoastră.
Dacă nu puteți menține alimentele în stomac din cauza vărsăturilor, evitați alimentele solide, chiar dacă sunt înscrise în cadrul dietei BRAT. Dieta BRAT poate fi urmată doar atunci când puteți menține lichide și cantități mici de alimente ușor de digerat.
Conținut:
Ce altceva ar trebui să mâncați sau să nu mâncați în cadrul dietei BRAT?
Bananele sunt un aliment ușor de digerat și oferă, de asemenea, o sursă de electroliți. Când aveți un episod de vărsături sau diaree, corpul dumneavoastră pierde electroliți care ajută la echilibrarea fluidelor, semnalizarea musculară și nervoasă.
Înlocuirea acestor electroliți este importantă atunci când sunteți bolnav. Dacă sunteți capabil să mențineți alimentele solide în stomac, bananele pot fi o modalitate de a restabili nivelul de electroliți.
Sosul de mere este o sursă de pectină care poate menține lucrurile solidificate în tractul digestiv. În dieta BRAT, evitați să mâncați alte fructe, deoarece acestea pot fi mai dificile pentru tractul digestiv și sunt mai bogate în fibre.
Alimentele albe, cu carbohidrați simpli, cum ar fi orezul alb, pâinea albă, biscuiții sărați sau cerealele cu conținut scăzut de fibre pot face parte din dieta BRAT.
Evitați cerealele bogate în fibre. În mod normal, este o recomandare bună să consumați cereale integrale, care sunt surse bogate în carbohidrați.
Cu toate acestea, atunci când sistemul digestiv nu funcționează normal, fibrele îl pot irita și mai mult, ceea ce poate agrava simptomele.
Uneori ouăle sunt încorporate ca parte a dietei BRAT. Ouăle nu conțin fibre și pot fi, de asemenea, un aliment mai ușor de digerat.
Optați pentru prepararea ouălor simplă, fără grăsimi adăugate.
Evitați produsele lactate, alimentele grase și carnea, atunci când urmați dieta BRAT. De asemenea, evitați cofeina, alcoolul și zahărul.
Este important să obțineți multe lichide în timp ce urmați dieta BRAT. În funcție de simptomele dumneavoastră și de severitatea bolii, este recomandat să serviți apă, ceai, băuturi electrolitice sau alte lichide limpezi pe tot parcursul zilei.
Dacă sunteți grav deshidratat, discutați cu medicul dumneavoastră despre cea mai bună modalitate de a vă rehidrata.
Când trebuie să urmați dieta BRAT?
Dacă aveți simptome digestive precum vărsături și diaree, așteptați până când puteți menține lichidele limpezi în stomac.
Asigurați-vă că sistemul digestiv are suficient timp pentru a se odihni de la ultimul episod de vărsături sau diaree. Dacă lichidele rămân în stomac, ați putea încerca să treceți la dieta BRAT.
Adăugați alimentele treptat și încet. O sugestie este să începeți cu un singur aliment din dieta BRAT și să așteptați câteva ore înainte de a mânca altceva. Ascultați-vă corpul în timp ce continuați să vă reveniți după episodul de probleme digestive.
Dacă aveți dureri de stomac sau alte probleme digestive, urmarea dietei BRAT poate fi de ajutor. Rețineți că dieta BRAT este menită să fie temporară, nu o soluție pe termen lung.
Cât timp ar trebui să urmați dieta BRAT?
Urmarea dietei BRAT în urma unei afecțiuni gastrice ar trebui să dureze doar 24-48 de ore.
După această perioadă de timp, ar trebui să puteți începe să consumați alte alimente solide.
Dacă vă simțiți rău după 24-48 de ore după dieta BRAT, discutați cu medicul dumneavoastră.
Dacă aveți alte simptome, cum ar fi febră, scădere în greutate, amețeli sau sânge în scaun, discutați cu medicul dumneavoastră.
Dieta BRAT nu trebuie să fie o soluție pe termen lung, deoarece este săracă în mulți nutrienți și săracă în proteine.
Urmarea acestei diete pe termen lung nu va oferi o nutriție adecvată.
Este dieta BRAT sigură pentru copii?
Dieta BRAT a fost adesea recomandată copiilor de către pediatri. Cu toate acestea, dieta BRAT poate să nu fie cea mai bună alegere pentru copii.
În schimb, recomandarea este să lăsați copiii să mănânce alimente solide la aproximativ 24 de ore după ce au fost bolnavi. Dieta BRAT este săracă în proteine și nu oferă unele vitamine și minerale.
Recomandările sugerează să lăsați copiii să mănânce un amestec de fructe, iaurt, legume, carbohidrați complecși sau carne, dacă se pot descurca cu alimente solide.
Obținerea de o cantitate adecvată de lichide din categoria lichidelor limpezi este vitală pentru copii și adulți, dacă aceștia se recuperează după ce au fost bolnavi.
Dacă episodul de diaree durează mai mult de câteva zile, se înregistrează o temperatură corporală ridicată, un nivel scăzut de urină, absența lacrimilor la plâns sau obraji scufundați, contactați imediat medicul dumneavoastră. Acestea pot fi semne de deshidratare severă.
Concluzie: dieta BRAT
Dieta BRAT conține practic alimente sărace în fibre și reziduuri. Acest lucru este recomandat atunci când vă reveniți după ce ați fost bolnav de gripă și/sau diaree.
Ar trebui să mâncați aceste alimente numai atunci când sunteți capabil să mențineți lichidele în stomac și să începeți treptat să consumați alimente BRAT.
Recomandarea cu privire la dieta BRAT în cazulor copiilor s-a schimbat.
Medicii pediatri obișnuiau să recomande dieta BRAT pentru copii, dar acum este sugerat ca copiii să mănânce o dietă variată de alimente solide după ce au fost bolnavi.
Dieta BRAT este săracă în unele substanțe nutritive esențiale, deci este concepută pentru a fi o dietă pe termen scurt. Dacă simptomele durează mai mult de 24-48 de ore, solicitați asistență medicală.
De asemenea, trebuie să vă asigurați că obțineți un aport adecvat de lichide, în timp ce vă reveniți după ce ați fost bolnav.