Femeie si barbat care se antreneaza cu greutati.

Exercițiile cu greutăți ard grăsimea mai repede decât exercițiile cardio?

Mulți oameni au auzit că antrenamentul de rezistență, inclusiv ridicarea greutăților, poate fi benefic pentru sănătatea dumneavoastră și poate contribui la scăderea în greutate. Cu toate acestea, nu putem spune cu exactitate cum influențează ridicarea greutăților metabolismul și cum aceasta ar putea provoca arderea grăsimilor. Ar trebui să înlocuim antrenamentele cardio cu cele cu greutăți pentru a obține cele mai bune rezultate?

Cum ne ajută antrenamentele de rezistență și cele de tip cardio să ardem grăsimile?

Ambele tipuri de activități ard calorii, deși activitatea cardio sau aerobică este mai eficientă decât antrenamentul de rezistență, astfel încât, în aceeași perioadă de timp, veți arde mai multe calorii făcând activitate cardio decât prin ridicarea greutăților.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că numărul de calorii arse în timpul exercițiului cardio este în mare măsură dependent de intensitatea antrenamentului.

În orice caz, antrenamentul de rezistență va crește masa musculară, mai activă metabolic în repaus Prin urmare, numărul de calorii arse în repaus va fi superior. Totodată, cantitatea de calorii arse în repaus datorită metabolismului este de multe ori supraestimată, ceea ce înseamnă că nu poate avea un efect asupra pierderii în greutate, așa cum este adesea declarat.

De asemenea, musculatura cântărește mai mult decât grăsimea, deci, dacă faceți un antrenament de rezistență, este posibil să nu observați nici o diferență pe cântar.

Dovezi

Deși a fost declarat pe scară largă în mass-media că antrenamentul de rezistență este esențial pentru pierderea de grăsime și poate fi chiar mai eficient decât antrenamentul  cardio, dovezile științifice sugerează altceva.

O meta-analiză din 2011 a studiilor care a investigat efectele exercițiilor cardio comparativ cu cele ale exercițiilor de rezistență  în vederea pierderea grăsimii la adulți obezi și supraponderali a concluzionat că exercițiul aerobic a fost factorul cheie în realizarea pierderii de grăsime.

În același timp s-a concluzionat că sunt necesare mai multe cercetări asupra combinării celor două tipuri de exerciții, aerobic și de rezistență.

Un studiu ulterior din 2012 a comparat pierderea în greutate, pierderea de grăsime și fitness-ul cardiovascular la participanți supraponderali și obezi, într-un program de rezistență, aerobic sau într-o combinație de exerciții fizice.  Ei au descoperit că abordarea combinată a exercițiilor a avut ca rezultat beneficii mai mari pentru pierderea în greutate, pierderea de grăsimi și creșterea forme fizice.

Un alt studiu din 2012, de asemenea, a comparat efectele antrenamentului de rezistență, antrenamentului aerobic sau o combinație a celor două. Totuși, în acest caz, au constatat că antrenamentul de aerobic a fost mai eficient în reducerea grăsimilor decât celelalte metode.

După cum vedeți, rezultatele sunt departe de a fi concludente și se poate spune că atât pregătirea aerobică, cât și cea de rezistență au avantajele lor. Cu toate acestea, se pare că, deși nu este clar dacă antrenamentul de rezistență în combinație cu exercițiile aerobice este mai mult sau mai puțin eficient decât exercițiile aerobice singure în ceea ce privește reducerea grăsimilor, se pare că exercițiile aerobice sunt mai benefice decât antrenamentul de rezistență solitar.

Citește și: 10 sfaturi pentru îmbunătățirea antrenamentului cardio.

Care sunt beneficiile antrenamentului cu greutăți?

Antrenamentul cu greutăți  este considerat a avea efecte semnificative asupra densității osoase, reducând riscul de osteoporoză și fracturi.  De asemenea, contribuie la beneficiile pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea rezistenței la insulină, metabolizarea glucozei, tensiunea arterială și chiar timpul de tranzit gastrointestinal, care pot reduce apariția bolilor de inimă, diabetului și a unor forme de cancer.

Antrenamentul cu greutăți, de asemenea, crește puterea, care poate fi un lucru important în viața de zi cu zi, mai ales în rândul persoanelor în vârstă, și poate ajuta la tonifierea și sculptarea corpului ceea ce vă va face să arătați mai bine.

Vezi și: Beneficiile antrenamentului de putere pentru femei.

Care este cel mai bun mod de a pierde grăsime?

Din cercetările disponibile în prezent, se pare că exercițiul cardiovascular este cel mai eficient mod de a reduce grăsimea. Cu toate acestea, nu este clar dacă adăugarea antrenamentului de rezistență va aduce mai multe beneficii în ceea ce privește pierderea de grăsime. Beneficiile suplimentare asupra sănătății asociate cu acest tip de exercițiu susțin adăugarea acestuia în rutina dumneavoastră de exerciții fizice.

O combinație de antrenament cardio și de rezistență oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate și nu numai că va duce la pierderea de grăsime, ci și va tonifia, și vă va întări corpul.

Trebuie remarcat faptul că orice regim de exerciții destinat pierderii de grăsimi nu își va atinge scopul decât dacă este însoțit de o dietă sănătoasă. Pentru pierderea de grăsime este nevoie de o dietă săracă în calorii pentru a se obține un deficit caloric. Aceasta este cea mai eficientă metodă de ardere a grăsimilor.

Indiferent cât de mult exercițiu faceți pentru a arde calorii, dacă mâncați prea mult și nu consumați îndeajuns de multă energie, nu veți ajunge la greutatea pe care o doriți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *