Femeie care ridica o haltera

Ce ar trebui să faci la sală la început: Antrenament Cardio sau cu Greutăți?

Nu există un răspuns simplu la această întrebare, deoarece depinde foarte mult de ceea ce dorești să obții prin antrenamentul tău, de preferințele personale și chiar de timpul pe care îl ai la dispoziție.

Pentru cea mai mare parte a populației reprezintă o provocare să includă în programul propriu ambele, exerciții cardio și exerciții de forță, iar efectuarea lor într-o ordine specifică poate fi chiar și mai dificilă.

Cu toate acestea, dacă ai obiective specifice în ceea ce privește forma ta fizică, regimul de exerciții și pierderea în greutate, poate exista un avantaj în a efectua diferite părți ale antrenamentului într-o anumită ordine.

Dacă dorești o sănătate generală mai bună

Principalul lucru de reținut este faptul că sănătatea ta va beneficia în special dacă faci exerciții fizice alcătuite atât din componente de antrenament cardio, cât și din antrenament cu greutăți.

Ambele, antrenamentul cardio și antrenamentul cu greutăți, joacă un rol major în pierderea sau menținerea unei greutăți corporale sănătoase, precum și în reducerea riscului de boli generate de stilul de viață, precum diabetul sau bolile de inimă.

Din acest motiv, cel mai important lucru este să mergi la sală și să îți faci antrenamentul, iar ordinea nu contează prea mult, poate fi ajustată în funcție de preferințele personale.

S-ar putea să constați că antrenamentul cardio și cel cu greutăți efectuate în zile diferite reprezintă o opțiune bună, deoarece procedând așa previi oboseala, un exercițiu nu este urmat de altul din altă categorie, și astfel nu îți este afectat antrenamentul.

De exemplu, dacă faci cardio mai întâi, tehnica ta poate suferi în timpul antrenamentului cu greutăți din cauza oboselii și, în mod similar, ridicarea greutăților efectuată mai întâi poate să te obosească, ceea ce înseamnă că nu poți finaliza o serie de cardio intensă. Tehnica este deosebit de importantă în ridicarea de greutăți pentru că ajută la evitarea accidentărilor.

O altă opțiune este să alegi o metodă de antrenament, cum ar fi antrenamentul pe intervale sau circuite, care oferă o combinație de exerciții cardio și de forță intercalate alternativ pe tot parcursul antrenamentului.

Dacă vrei să arzi grăsime

Dacă dorești să arzi cât mai multe calorii posibile pentru a pierde grăsime, este mai bine să faci antrenament cardio mai întâi. Deși antrenamentul cu greutăți ajută la pierderea de grăsimi, cardio arde mai multe calorii decât antrenamentul de rezistență, pentru că îl poți face pentru o perioadă mai lungă de timp.

Dacă ridici greutăți mai întâi, este posibil să nu poți finaliza o ședința cardio lungă din cauza oboselii, așa că poate ar fi mai bine să lași ridicarea de greutăți după cardio sau pentru altă zi.

De asemenea, este esențial să reții că, în timp ce atât cardio, cât și antrenamentul cu greutăți te ajută la pierderea grăsimilor, trebuie să urmezi de asemenea și o dietă sănătoasă pentru a obține rezultate optime.

Dacă dorești să crești forța și masa musculară

Dacă creșterea masei musculare este obiectivul tău principal, atunci este evident faptul că ridicarea greutăților este cel mai bun mod de a realiza acest lucru.

Contracția musculară are nevoie de glicogen, o formă de energie stocată ușor disponibilă și, dacă aceasta se epuizează făcând antrenament cardio mai întâi, antrenamentul cu greutăți poate fi mai puțin eficient.

Deși unele exerciții cardio sunt bune pentru sănătatea ta generală, multe dintre acestea pot face dificilă creșterea masei musculare, deoarece unii mușchi pot fi afectați de folosirea lor ca sursă de combustibil pentru activitățile cardio, dacă nu este disponibilă imediat suficientă energie.

Din acest motiv, dacă creșterea masei musculare este obiectivul tău, efectuează un antrenament cardio moderat până la un nivel la care simți beneficiile exercițiului fizic, dar nu arzi energie în exces.

Vezi de asemenea și: Top 10 alimente pentru creșterea masei musculare

Dacă dorești să-ți îmbunătățești starea de sănătate cardiovasculară

Dacă îmbunătățirea formei tale fizice este obiectivul tău, are sens să faci partea cardio a antrenamentului mai întâi, când ești proaspăt și ai energie maximă pentru a lucra rezistență.

Indiferent dacă obiectivul tău este să alergi un maraton sau pur și simplu să crești distanța pe care ești capabil să alergi, nu este recomandat să faci exerciții cu greutăți la început, deoarece acest lucru poate provoca accidentări din cauza oboselii.

Un studiu din Noua Zeelandă a sugerat că funcționarea alergatului a fost diminuată pe o perioadă de timp de până la opt ore după un antrenament de rezistență efectuat pe o durată scurtă, dar de intensitate mare.

Acest lucru poate fi în mod special important pentru cei care se antrenează pentru un eveniment de rezistență, cum ar fi o alergare pe distanță lungă, când pregătirea poate fi mai puțin eficientă dacă antrenamentul de rezistență este efectuat inițial.

Pentru cele mai bune rezultate, adaugă activități de forță sau zile diferite pentru antrenamentele cardio, sau cel puțin începe cu exercițiile cardio înainte de antrenamentul de rezistență.

Consecvența și durata sunt cheia beneficiilor maxime

Nu uita de cheia de care ai nevoie pentru a obține beneficiile maxime din antrenamentul tău, și anume să fii consecvent și să continui antrenamentul pe termen lung. Din acest motiv, este necesar să faci antrenamentul cât mai ușor și mai plăcut posibil pentru a duce până la capăt programul de pregătire.

Unii preferă să facă tipuri diferite de exerciții fizice în momente diferite ale zilei, de exemplu, o alergare de dimineață, așa că dacă ai aceste preferințe, încercă să le transformi în obicei si să continui cu ele, deoarece îți va fi mai ușor să le menții pe termen lung.

Dacă nu prea îti place o parte din rutina ta, încercă să te alături unei clase de grup pentru a-ți crește motivația, cum ar fi o clasă de spinning în grup (clasă de bicicletă fixă, cu diferite intensități, pe muzică) pentru exercițiile cardio sau Pilates sau antrenament de forță în grup, dacă antrenamentul cu greutăți nu este plăcerea ta maximă.

Nu este necesar să ridici greutăți mari pentru a obține rezultate în ceea ce privește starea de sănătate și pierderea în greutate, deci include în rutina ta benzile elastice de rezistență și exercițiile cu propria greutate corporală pentru un pic de varietate.

Vezi de asemenea și: Cum poți pierde grăsime corporală fără a pierde mușchi

Verifică preț accesorii fitness aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *