Fata care isi masoara talia

Poți pierde în greutate fără să calculezi caloriile?

Am primit această întrebare de la unul din cititorii noștri drept comentariu la postarea mea “Câte calorii trebuie să ard zilnic ca să slăbesc?” și am considerat că acest subiect merită un nou articol. Este într-adevăr o întrebare foarte interesantă și sunt sigur că mulți dintre voi se întreabă același lucru.

Pentru a primi răspuns scurt și la obiect, da, e posibil să scădeți în greutate fără să calculați caloriile. Calcularea caloriilor este doar un mijloc pe care-l puteți folosi pentru o imagine mai clară privind efortul și timpul necesar pentru a pierde o anumită greutate. Doar calcularea caloriilor nu vă va ajuta deoarece sunt mulți alți factori implicați în proces.

Citiți 50 sfaturi pentru scăderea în greutate pentru a beneficia de o prezentare generală a ceea ce e nevoie pentru o scădere în greutate în mod corect. Pe parcursul acestui articol ne vom concentra mai mult pe dezbaterea privind calcularea caloriilor.

De ce calculați caloriile?

În primul rând, vom explica de ce este o idee buna să știți câte calorii e necesar să consumați pentru a pierde în greutate.

Beneficiile contorizării caloriilor

 • Veți avea o idee generală asupra timpului de care aveți nevoie ca să atingeți greutatea ideală
 • Vă puteți asigura că zilnic veți ingera mai puține calorii față de cele arse
 • Căpătați cunoștințe și descoperiți conceptele generale ale scăderii în greutate
 • Cunoașterea conținutului de calorii din alimente va poate ajuta să mâncați mai sănătos pe termen lung
 • Vă ajuta să vă stabiliți obiective inteligente privind pierderea în greutate
 • Va oferă sentimentul că efectiv faceți ceva pentru „a corecta” problema privind greutatea corporală

Dezavantajele contorizării caloriilor

 • Poate fi o sarcină dificilă și stresantă – gândul permanent la calorii deveni stresant, în special dacă țineți o dietă strictă și aveți nevoie de rezultate rapide. Veți investi timp dacă trebuie să aflați și să calculați numărul caloriilor pentru fiecare aliment sau băutură înainte de consum. Desigur, puteți întotdeauna să folosiți o aplicație ce va calcula caloriile pentru dumneavoastră pe tabletă sau pe telefonul mobil. Astfel, vă veți ușura sarcina, dar tot este un efort în plus
 • Vă poate distrage atenția de la alte lucruri importante în timpul dietei – nu numai caloriile contează, ci și grăsimile și zaharurile, valoarea nutrițională a alimentelor, gustul, varietatea și multe altele.
 • Nu este o metodă universală – nu oricine poate căpăta acest obicei. Majoritatea persoanelor au nevoie de un set de reguli de urmat (cu alte cuvinte, o dietă) plus rezultate vizibile, fără a se îngrijora în privința detaliilor.
 • Puteți fi uneori indus în eroare, în special în cazul alimentelor „complicate” sau alimente ce nu oferă informații nutriționale. De exemplu, nu cunoașteți exact conținutul caloric al unui sos tradițional italian pe care îl consumați la un restaurant. Astfel, veți fi pus în situația de a aproxima.

Cum să pierdeți în greutate, cu sau fără calcularea caloriilor?

Recomandarea noastră e de a calcula caloriile. Puteți calcula ușor rata metabolică bazală (RMB) și aportul caloric zilnic utilizând un calculator caloric, ceea ce nu va fi dificil.

Pentru a face acest lucru chiar mai ușor, puteți planifica mesele în avans. Veți cunoaște numărul caloriilor fără a le numără înainte de prânz sau cină. Evitați însă obsesia privind calcularea caloriilor. Fiți cu un pas înainte; planificați mesele pentru două săptămâni și totul va deveni mai simplu (în special atunci când obțineți rezultate). Suntem de părere că beneficiile calculării caloriilor primează în fața dezavantajelor.

Cu toate acestea, chiar dacă decideți să calculați caloriile sau să nu, există unele reguli facile pe care le puteți urma pentru a obține rezultate mai bune, mai rapide și mai sănătoase:

 1. Mâncați porții mai mici – nu așteptați ca abdomenul să se baloneze sau să goliți farfuria pentru a va opri din mâncat. Mâncați conștient, fără excese.
 2. Alegeți alimente mai sănătoase – optați pentru alimente sănătoase și băuturi sărace în calorii
 3. Informații nutriționale – învățați să citiți etichetele nutriționale ale alimentelor pe care le cumpărați și evitați alimentele bogate în calorii, în grăsimi și zahăr. În schimb, alegeți alimente sărace în calorii și în grăsimi și alimente care au indicele glicemic scăzut.
 4. Alegeți scăderea în greutate pe termen lung și nu pe termen scurt, cu rezultate temporare. Concentrați-vă pe schimbări ale stilului de viață în locul dietelor permanente.
 5. Mâncați încet și savurați alimentele – mâncatul încet vă va ajuta să mâncați mai puțin. În locul sentimentelor de vinovăție și îngrijorare în privința caloriilor ingerate, savurați fiecare îmbucătură. Consumul alimentelor este o bucurie și a ține diete înseamnă educație alimentară, în niciun caz nefericire.
 6. Nu mâncați pentru că trebuie, ci numai când vă e foame. Încercați să beți un pahar sau două de apă cu 15-20 minute înainte de masă pentru a diminua apetitul și a îmbunătăți digestia.
 7. Mâncați acasă – gătitul cu ingrediente sănătoase mult mai indicat față de modul de preparare ales restaurante sau lanțurile de tip fast food.
 8. Mâncați mai multe fructe și legume – conform principiilor unei diete echilibrate dietă noastră zilnica trebuie să conțină 5 porții de legume în fiecare zi.
 9. Optați pentru un program de fitness care să includă atât exerciții cât și activități fizice (un sport sau un hobby). Rămâneți motivați și încercați să respectați programul pe o perioadă lungă de timp.
 10. Chiar dacă decideți să nu calculați caloriile, cunoașterea ratei metabolice bazale (RMB) și a indexului de masă corporala (IMC) va poate ajuta să vă evaluați situația mai bine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *