Mâncarea caldă are mai multe calorii decât mâncarea rece?

Temperatura și gătitul pot afecta într-o oarecare măsură informațiile nutriționale, dar nu vor schimba drastic conținutul de calorii al unui produs alimentar.

Alimentele gătite sunt mai ușor de mestecat, mai ușor de digerat și au o valoare nutrițională mai mare. Ca exemplu, orezul sau orice alte cereale nepreparate. Dacă ar fi să le mesteci negătite, multe dintre substanțele nutritive ar lipsi, deoarece digerarea acestor alimente nepregătite nu este eficientă. Cu toate astea, atunci când sunt gătite, organismul poate absorbi energia și alți nutrienți.

După gătit unele vitamine vor fi mai puține la număr, iar pierderea altor nutrienți se face în funcție de metoda de preparare.

De exemplu, atunci când fierbi legume se reduce cantitatea de vitamina C și vitamina B.

Cu toate astea, conținutul energetic al alimentelor calde sau reci rămâne relativ același. Pot exista mici diferențe în ceea ce privește energia, în funcție de metoda de gătit, dar acestea sunt minime.

Când gătești, ceea ce se poate schimba, este cât de repede poate să descompună organismul substanțele nutritive.

De exemplu, cartofii cruzi, cartofii copți, cartofii piure sau chipsurile din cartofi pot avea o rată diferită de a fi procesate în tractul digestiv.

În general, cu cât un aliment este procesat mai mult, cu atât va fi descompus mai ușor.

Acest lucru poate influența nivelul de zahăr din sânge pentru alimente care conțin mai mulți carbohidrați. Dacă se adaugă alte ingrediente în timpul procesului de gătire, acestea pot schimba și cantitatea de calorii.

Din acest motiv, alimentele gătite sunt adesea asociate cu calorii mai multe, pentru că de obicei se adaugă și alte ingrediente.

Modul în care gătitul poate afecta conținutul de calorii

Impactul asupra conținutului de calorii va fi minim daca gătești la abur sau la microunde o ceașcă de broccoli în comparație cu un castron de broccoli crud.

Cu toate astea, corpul tău va procesa mai greu castronul de broccoli crud în comparație cu cel fiert.

Dacă sotezi sau prăjești broccoli în ulei de măsline sau în alte grăsimi cantitatea de calorii va crește.

Diferențele nutriționale dintre alimentele gătite și cele crude.

Când gătești un aliment cantitatea de vitamina C va fi redusă din cauza căldurii. Cu toate astea, un studiu din 2009, a constatat că prepararea la abur a fost singura metodă de gătit care nu a redus semnificativ conținutul de vitamină C în broccoli (1).

Încălzirea la microunde, gătitul la abur și prăjirea au păstrat cantitatea totală de carotenoizi după gătire. De fapt, un studiu din 2012 (2) a constatat că în morcovii sotați a crescut de fapt absorbția beta-carotenului în comparație cu morcovii cruzi.

Deci, în timp ce unele metode de gătit pot scădea conținutul de vitamină C în alimente, unele metode de gătit pot crește absorbția beta-carotenului, care este un antioxidant.

Un motiv pentru care sotarea poate fi asociată cu o absorbție mai mare a beta-carotenului se datorează faptului că vitaminele A (beta-caroten), D, E și K sunt solubile în grăsimi.

Prin urmare, consumul de alimente care furnizează aceste substanțe nutritive cu o sursă de grăsime naturală poate crește biodisponibilitatea.

În general, aburirea este cea mai bună metodă de gătit pentru conservarea substanțelor nutritive solubile în apă și sensibile la căldură.

De exemplu, legumele fierbinți, lasă substanțe nutritive în lichidul în care au fost fierte. Deoarece aburirea necesită o cantitate mică de lichid, aceasta reține mai multă apă și nutrienți solubili. De asemenea, gătirea la abur este rapidă.

Răcirea amidonului gătit

Când gătești cereale, structura chimică este schimbată, astfel încât produsele alimentare pot fi digerabile pentru oameni. După ce cerealele sunt gătite și apoi răcite, structura chimică se poate schimba din nou.

Răcirea amidonului din cartofi, paste sau orez poate cauza un proces care se numește: retrogradarea amidonului.

Acest proces crește cantitatea de amidon rezistent. Amidonul rezistent „rezistă” digestiei și alimentele care au amidon rezistent eliberează încet glucoză în fluxul sanguin, iar acest lucru scade răspunsul glicemic.

Când un aliment trece prin procesul de retrogradare a amidonului după gătit și răcire, conținutul de amidon rezistent crește comparativ cu momentul în care alimentele sunt doar gătite.

Un studiu din 2015 (3) a analizat diferența de amidon rezistent la orezul care a fost tocmai gătit, orez fiert și răcit timp de 10 ore la temperatura camerei și orez fiert și răcit timp de 24 de ore la rece și apoi reîncălzit.

Cercetătorii au descoperit următoarele: conținutul de amidon rezistent a fost semnificativ diferit între cele trei tipuri de orez. Orezul care a fost preparat, răcit în frigider, apoi gătit din nou, a avut cel mai mare nivel de amidon rezistent.

Prin urmare, acest lucru sugerează: consumul de alimente cu amidon gătite și răcite poate avea un efect glicemic diferit asupra corpului tău decât consumul de alimente cu amidon care tocmai au fost preparate.

Ar trebui să bei apă rece pentru a arde mai multe calorii?

Care e diferența de calorii dintre băuturile reci și cele calde? Unii oameni cred că arzi mai multe calorii atunci când bei apă rece, în comparație cu apa la temperatura camerei.

Conform unui studiu al Universității din Arkansas pentru Științe Medicale (4) atunci când bei un pahar de apă cu gheață, comparativ cu unul la temperatura camerei nu crește arderea caloriilor în mod semnificativ.

De fapt, ar putea crește doar arderea caloriilor cu doar câteva calorii. Prin urmare, consumul de apă cu gheață în loc de cel la temperatura camerei nu va determina o schimbare semnificativă a arderii calorice pe parcursul zilei.

Ce alimente calde sau reci mănânci?

Temperatura și gătitul pot afecta într-o oarecare măsură informațiile nutriționale, dar nu vor schimba drastic conținutul de calorii al unui produs alimentar.

Gătitul și variația temperaturii pot influența răspunsul glicemic mai ales dacă este vorba de alimente bogate în carbohidrați cum ar fi pastele, cartofii sau orezul.

Cu toate astea, în general, doar temperatura nu este un factor important pentru influențarea conținutului de calorii al alimentelor. De asemenea, alimentele gătite tind să fie mai bine absorbite, deoarece gătitul poate crește digestibilitatea.

Alimentele calde au tendința de a fi asociate cu alte alimente în timpul procesului de gătire, cum ar fi untul sau uleiul. Adăugarea acestor ingrediente poate duce la creșterea conținutului de calorii.

Cu toate astea, beneficiul gătitului cu unele grăsimi este că poate crește absorbția grăsimilor solubile în comparație cu consumul lor crud.

Gătirea fructelor și a legumelor poate reduce sau crește numărul antioxidanților și vitaminelor. Pentru a fi sigur de un aportul adecvat al tuturor nutrienților, consumă o varietate de produse gătite și crude.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *