Femeie care tine un cantar in mana.

Ciclarea numărului de calorii contribuie la pierderea în greutate sau este un alt mit?

Majoritatea dietelor acționează prin menținerea consumului alimentar la același nivel până când se va obține pierderea în greutate dorită. Menținerea consumului alimentar sub necesarul organismului este obiectivul programelor de pierdere în greutate.

Ciclarea numărului de calorii reprezintă o abordare diferită prin modificarea aportului caloric zilnic. În unele zile se recomanda efectiv să consumați mai multe calorii decât are nevoie corpul.

Logica din spatele ciclului caloric este aceea că organismul se poate plafona prin păstrarea aceluiași aport caloric pe durata regimului. Menținerea aportului caloric la un nivel scăzut poate, de asemenea, să scadă rata metabolică, ceea ce poate să facă mai și dificilă pierderea în greutate.

Ciclarea numărului de calorii contribuie la varierea aportului caloric pentru a menține nivelurile metabolismului ridicate și poate susține arderea grăsimilor în locul slăbirii masei musculare.

Ciclarea numărului de calorii se concentrează pe eliminarea carbohidraților, a grăsimilor și a unei alimentații de tip paleo. Simplificând puțin, totul ce concentrează în ideea de a manca alimente sănătoase, integrale și de a varia cantitatea de hrană ingerată.

Ciclarea numărului de calorii chiar funcționează?

Datorită unor cercetări se constată că persoanele care folosesc o dietă ce are la bază ciclarea numărului de calorii pot reuși să piardă în greutate. Totuși, sunt necesare unele cercetări suplimentare.

Ciclarea numărului de calorii poate fi similară ca structură cu cea a unei diete bazate pe post intermitent și poate avea rezultate similare privind scăderea în greutate.

În timp ce unele persoanele pot avea succes cu ciclarea numărului de calorii sau cu diete cu post intermitent, acest lucru nu este recomandat pentru toate persoanele.

Discutați cu doctorul înainte de a începe ciclarea numărului de calorii.

Cum arată ciclarea numărului de calorii?

Încercarea de a pierde în greutate înseamnă, de obicei, eliminarea zahărului, a caloriilor dăunătoare organismului și a alimentelor procesate. Limitarea acestor alimente e întotdeauna recomandata pentru sănătatea generală.

Aplicând ciclarea numărului de calorii, restricțiile alimentare nu vor fi atât de drastice în comparație cu alte programe de scădere în greutate.

Totuși, se recomandă să eliminați zaharul și caloriile nefolositoare. Cu toate acestea, alte alimente bogate în carbohidrați simpli, precum pâinea și cerealele, pot fi permise în ciclarea numărului de calorii.

În loc de a elimina carbohidrații, ciclarea numărului de calorii se poate concentra pe carbohidrați cu absorbție lentă sau rapidă. Etapele ciclării numărului de calorii pot varia, dar, de exemplu, planul de ciclu Body Fuel (Combustibil pentru corp) susține să consumați carbohidrați cu absorbție rapidă când va treziți sau imediat după exerciții.

Schimbarea cantității de carbohidrați cu absorbție rapidă pe durata ciclării numărului de calorii este o parte importantă a programului. Câteva exemple de carbohidrați cu absorbție rapidă sunt cartofii, pâinea, orezul sau cerealele.

Conform autorului programului Body Fuel (Combustibil pentru corp), fostul operator al Forțelor Speciale din SUA, Mark Lauren, ciclarea numărului de calorii este importantă în furnizarea bagajelor de energie ale corpului, dar și pentru exerciții fizice. Scopul nu este de a reduce caloriile pe cât de mult posibil, ci de a asigura alimentația potrivită performanței.

Cat de mult veți varia aportul caloric pe parcursul acestui program?

Exista decalaje, dar, în general, aportul de energie va varia cu în jur de 400 de calorii. De exemplu, dacă obiectivul este de 2000 calorii, consumul poate varia intre 1600 calorii și 2400 calorii în zile diferite.

Este important să nu faceți exces de alimente nesănătoase în zilele bogate în calorii, dar un răsfăț gastronomic ocazional ar putea fi inclus ca parte a planului.

Contribuie modificarea aportului caloric la scăderea în greutate?

Mark Lauren a observat că, atunci când a modificat planul de antrenament și meniul pentru Forțele Aeriene Americane (US Air Force), schimbările au condus la scăderea în greutate.

Lauren nu a intenționat ca echipa sa de la Forțele Aeriene să piardă grăsimi, doar că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unui plan de antrenament bazat pe modificarea aportului caloric descris în cartea sa, „Body Fuel”.

Exista vreo diferența în cantitatea de grăsimi pierdută prin ciclarea numărului de calorii și alte diete ce au același scop?

Un studiu din 2014 (3) a analizat 74 subiecți ce au aplicat dieta restrictivă în calorii sau dieta bazată pe ciclarea numărului de calorii timp de 6 săptămâni. Ambele grupe au pierdut cantități de grăsime, dar grupul cu a aplicat ciclarea numărului de calorii a avut o scădere mai mare a nivelurilor de glucoză și colesterol din plasmă.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că persoanele ce au respectat dieta axată pe ciclarea numărului de calorii au avut fost mult mai mulțumiți de aceasta. Cercetătorii au concluzionat ca sunt necesare mai multe studii, cu un număr mai mare de subiecți și pe o durată mai mare de timp pentru a determina eficiența și consecințele pe termen lung aferente acestei diete.

Un alt studiu din 2014 (4) a analizat efectul consumului de cafeina asupra adepților dietei bazate pe ciclarea numărului de calorii.

Subiecții au ținut o astfel de dietă timp de 6 săptămâni cu sau fără cafeină (5mg/kg greutate corporală) urmată de o dieta de monitorizare de 4 săptămâni.

După 4 săptămâni, ambele grupe au pierdut o cantitate importanta de grăsime. Ambele grupe au avut rezultate pozitive privind nivelurile de colesterol, trigliceride și glucoză din sânge. Ambele grupuri, de asemenea, nu au avut nicio schimbare semnificativa privind rata metabolică în repaus în timpul dietei.

Grupul care a consumat cafeină a avut a avut o stare generală mai bună în perioada săptămânii cu numărul 7. În consecința, cercetătorii au concluzionat ca o combinație între ciclarea numărului de calorii și consumul de cafeină ar putea fi benefică pentru unele persoane privind arderea grăsimilor, fără a reduce rata metabolica în repaus.

Concluzie: ciclarea numărului de calorii și pierderea în greutate

Unele studii consideră că ciclarea numărului de calorii poate ajuta la pierderea de grăsime în timp ce menține aceeași rată metabolică în repaus. Consecința unei diete tradiționale săracă în calorii poate fi scăderea ratei metabolice.

Ciclarea numărului de calorii poate fi o modalitate alternativă de a scădea în greutate fără a compromite rata metabolică.

Ciclarea numărului de calorii poate avea un efect benefic asupra altor indici de sănătate, precum nivelurile de glucoză, colesterol și trigliceride din sânge. Ciclarea numărului de calorii poate fi folosită împreuna cu un program de exerciții, așa cum a demonstrat Mark Lauren pentru Forțele Aeriene ale S.U.A.

De asemenea, un studiu a constatat că ciclarea numărului de calorii în combinație cu consum de cafeina poate oferi un grad de satisfacție mai mare.

E important să amintim că ciclarea numărului de calorii trebuie respectată alături de un plan de alimentație sănătoasă, bazat, în principal, pe alimente naturale, neprocesate. Înainte de a începe un plan de dietă, discutați cu medicul pentru a stabili care dintre acestea s-ar potrivi cel mai bine metabolismului dumneavoastră.

Sunt necesare mai multe cercetări privind eficiența și gradul de risc al dietelor bazate pe ciclarea numărului de calorii pe termen lung, dar, până în prezent, se pare că rezultatele pe termen scurt conduc la scăderea în greutate.

Exista multe modalități prin care puteți pierde în greutate urmând o dietă sănătoasă, bogată în nutrienți. Este important, de asemenea, să urmați un program ce va avea efect și pe termen mai îndelungat.

Oamenii pot învinge în lupta cu kilogramele în plus prin diete diferite: diete vegetariene, sărace în grăsimi, sărace în carbohidrați, mediteraneene, paleo, cu post intermitent sau bazate pe ciclarea numărului de calorii.

Verifică preț brățări monitorizare calorii aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *