Câte calorii sunt în jumătate de kilogram de grăsime corporală?

Știind câte calorii sunt într-o jumătate de kilogram de grăsime te poate ajuta în procesul tău de slăbire.

Astfel, dacă știi cât de multe calorii sunt într-o jumătate de kilogram de grăsime corporală și cât vrei să slăbești, îți poți stabili de la început câte calorii ar trebui să dai jos zilnic sau săptămânal.

Majoritatea nutriționiștilor afirmă că 3500 de calorii pierdute săptămânal (500 de calorii pe zi) reprezintă aproximativ o jumătate de kilogram în minus.

Sună destul de simplu, dar, din păcate, atunci când vine vorba de slăbit trebuie să luăm în considerare și alți factori.

De unde vine teoria celor 3500 de calorii?

Această teorie a doctorului Max Wishnofsky cum că 3500 de calorii reprezintă o jumătate de kilogram a survenit în anul 1958 – el estimând faptul că o jumătate de kilogram reprezintă aproximativ 454 de grame.

Însă, aici intervin factorii menționați anterior: există aproximativ 9 calorii într-un singur gram de grăsime (454 x 9 = 4086 de calorii), ceea ce înseamnă că cele 3500 de calorii nu sunt tocmai numărul ideal atunci când îți dorești să slăbești.

Nu există un număr standard de calorii, pentru că greutatea corporală conține un amestec de lichide, de celule și de anumite proteine. Acest conținut diferă de la persoană la persoană. De aceea persoanele care vor să slăbească și renunță la cele 3500 de calorii nu văd pe cântar rezultatele dietei lor (o jumătate de kilogram pierdută într-o săptămână).

De ce 3500 de calorii nu reprezintă un număr exact pentru pierderea în greutate?

Pentru a urmări cât mai bine procesul de pierdere în greutate poți să folosești aplicații dedicate în acest scop, întrucât pierderea celor 3500 de calorii poate fi înșelătoare.

Totodată, dacă urmezi această dietă, o să observi că rata metabolică (numărul de calorii pe care corpul tău le arde atunci când este în repaus) va scădea în timp.

Exercițiile cardiovasculare practicate regulat îți pot crește rata metabolismului, îmbunătățindu-ți sănătatea și ajutându-te să-ți duci la bun sfârșit procesul de pierdere în greutate.

Un alt factor important în determinarea ratei metabolice în reprezintă gena. Programul de somn îți influențează greutatea la fel și hormonii, iar baza dietei de 3500 de calorii pierdute săptămânal, nu ține cont de acești factori, care, de altfel, sunt extrem de importanți atunci când vine vorba de slăbit.

De asemenea, atunci când slăbești, pierzi de fapt lichide și grăsimi și o parte din masa musculară. Ceea ce este neapărat de reținut este faptul că densitatea calorică în greutatea apei și în masa musculară este diferită de cea a grăsimilor.

Așadar, ce ar trebui să faci în loc să estimezi cele 3500 de calorii? Cercetătorii în domeniu lucrează la realizarea unor aplicații bazate pe ecuații de pierdere în greutate pentru a determina cât mai bine numărul de calorii și greutatea propriu-zisă în funcție de factorii menționați mai sus.

De exemplu, doctorul Kevin Halland a creat un simulator de greutate corporală (BODY WEIGHT SIMULATOR), care funcționează pe baza unor ecuații matematice destinate pierderii în greutate în funcție de anumiți factori.

Un alt exemplu pentru cei care știu foarte bine cum funcționează o dietă și ce presupune consumul unui număr exact de calorii se poate găsi aici.

Așadar, ce putem face pentru a pierde în greutate?

Este de reținut că procesul de slăbire diferă de la individ la individ.

Cum, la fel de bine poți să ai un parcurs excelent la începutul dietei, iar, spre finalul acesteia să observi că nu mai slăbești ca la început, întrucât metabolismul tău poate trece prin anumite schimbări care pot influența greutatea corporală.

Astfel, chiar dacă scapi de 3500 de calorii, este posibil să nu vezi pe cântar o jumătate de kilogram în minus.

Poți să urmezi în continuare dieta bazată pe 3500 de calorii pierdute săptămânal, însă trebuie să ai în vedere că nu poate fi un proces liniar.

Totodată, cantitatea de calorii nu este singurul lucru de care trebuie ținut cont pentru a pierde în greutate – calitatea calorică este la fel de importantă, întrucât organismul tău reacționează diferit la 200 de calorii venite dintr-un măr față de 200 de calorii venite dintr-un suc acidulat.

Ține cont de densitatea nutritivă a alimentelor pe care le consumi și de dimensiunea porțiilor tale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *