Femeie care doarme intr-o lenjerie de pat alba.

Câte calorii arzi în timp ce dormi?

Corpul arde în medie circa 0,4 calorii/oră de somn pentru jumătate de kilogram din greutate corporală în timpul somnului. Ca urmare, o persoană care cântărește aproximativ 70 kilograme și doarme 8 ore pe noapte arde circa 400 calorii în timpul somnului.

Reglarea greutății corporale nu înseamnă doar o alimentație sănătoasă și exerciții fizice.  Genetica, stresul și somnul pot afecta, de asemenea, controlul greutății corporale. Pe lângă alimentație și exerciții, calitatea somnului joacă un rol decisiv în vederea obținerii greutății optime.

Cât de mult dormiți în timpul nopții poate influența reglarea greutății pe termen lung. Unele cercetări sugerează că, dacă faceți o noapte albă, ardeți mai multe calorii decât atunci când dormiți, dar, dacă optați pentru asta pe termen lung, poate avea efect invers și poate mări riscul de creștere în greutate.

Când vă privați de somn, arderile caloriilor, apetitul și metabolizarea se pot destabiliza față de parametrii obținuți în urma odihnei.

În comparație cu efortul depus pe parcursul zilei, arderea de calorii pe timp de noapte este mai mică, dar este la fel de importantă.

Cea mai mare parte a energiei necesare în timpul somnului este destinată creierului. Corpul folosește somnul pentru a repara celulele, pentru a elibera hormoni, dar și pentru alte procese ale organismului

Doar pentru că organismul arde unele calorii în timpul somnului asta nu înseamnă că somnul în exces vă va face să ardeți si mai multe calorii.

Somnul este o componentă importantă pentru sănătatea generală. Trebuie să dormiți noaptea și să țineți minte că organismul nu are nevoie nici de exces, nici de deficit al odihnei.

Ce se întâmplă în timpul somnului?

Conform John Hopkins Medicine, somnul reprezintă o pătrime până la o treime din durata vieții omului. De ce este somnul atât de important? Somnul este vital pentru funcționarea creierului. Iată de ce vă simțiți apatici sau epuizați mental atunci când nu dormiți suficient.

În timpul somnului, creierul procesează ceea ce informațiile din timpul zilei. De asemenea, somnul permite curăță celulele creierului. În timpul somnului corpul reînnoiește atât celulele cât și sistemul imunitar.

Când dormiți, corpul folosește energie pentru a îndeplini aceste sarcini. Astfel, chiar dacă stați relativ nemișcați, corpul folosește energia pentru a reînnoi celulele și pentru funcționarea creierului.

De ce este  atât de important pentru corpul tău să dormi suficient?

 A nu avea parte de un somn de calitate poate influența sănătatea în multe feluri. Durata de somn necesară pentru buna funcționare a corpului poate varia, dar, în general, cei mai mulți adulți trebuie să doarmă între 7-9 ore în fiecare noapte.

Efectele asupra sănătății pe termen scurt ale lipsei de somn pot include: agilitate mentală afectată, probleme ale memoriei, deficit de procesarea al informațiilor, dispoziție oscilantă și o dorință redusă de face mișcare în timpul zilei. Efectele asupra sănătății pe termen lung ar putea include riscul apariției tensiunii arteriale ridicate, a diabetului sau a bolilor cardiace.

Arderea caloriilor în timpul somnului

 Numărul caloriilor consumate în timpul somnului poate varia, dar o estimare generală în rândul adulților  indică circa 0,4 calorii la de jumătate de kilogram din greutatea corporală pe oră.

Prin urmare, o persoană care cântărește aproximativ 70 kilograme și doarme 8 ore pe noapte arde circa 400 calorii în timpul somnului.

Aceasta arată câtă energie folosește corpul pentru a îndeplini toate sarcinile de care are nevoie în timpul somnului. Dacă persoana se foiește mai mult în timpul somnului, numărul caloriilor consumate devine mai mare.

De asemenea rata metabolica poate varia; unele persoane pot arde mai mult sau mai puțin față de medie. Rețineți că circa jumătate de kilogram de grăsime înseamnă 3500 calorii.

Câte calorii arzi pe parcursul unei nopți albe?

 Cercetătorii de la University of Colorado at Boulder au studiat câte calorii ardeți dacă stați treji toată noaptea.

Cercetătorii au avut ca participanți la studiu tineri și adulți care au petrecut trei zile în camera destinată cercetării unde s-a contorizat număr de calorii arse. Participanții au dormit normal în prima noapte, apoi au stat 40 ore fără somn.

Cercetătorii au constatat că, în medie, participanții au ars cu 135 calorii mai mult în noaptea în care au stat treji comparativ cu noaptea în care au dormit.

În consecință, acest studiu sugerează faptul că, atunci când stăm treji, corpul folosește mai multă energie.

Totuși, energia folosită în timpul somnului pentru creier și pentru repararea celulelor este mult mai importantă.

Puteți arde mai multe calorii stând „de veghe”, dar acesta nu e un factor de luat în calcul pentru pierderea în greutate. De fapt, cercetările sugerează că somnul insuficient e asociat cu obezitatea.

Somnul și obezitatea

De ce somnul insuficient e asociat cu obezitatea? Cercetătorii încă studiază mecanismele exacte prin care somnul insuficient poate interfera cu metabolismul și creșterea în greutate.

Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că, atunci când nu există somn suficient, metabolismul încetinește, apetitul se modifică, iar nivelul de efortâ fizic susținut pe parcursul zilei va fi afectat.

Un studiu din 2013 a analizat efectele a 5 zile de somn insuficient la 16 participanți. S-a constatat că somnul insuficient a crescut consumul total de calorii cu aproximativ 5%.

Cu toate acestea, aportul de energie, mai ales după cină, a fost majorat cu mai mult de 5%. Așadar, cercetătorii au descoperit că somnul insuficient a servit, de fapt, la o creștere a numărului de calorii în corp.

Se consideră că hrana excesivă survenită după o noapte albă susține, de fapt, starea de veghe.

Cercetătorii acestui studiu concluzionează ca somnul joaca un rol cheie în gestionarea energie de către metabolism.

Concluzia: somnul și arderea caloriilor

Corpul arde în medie circa 0,4 calorii/oră la jumătate de kilogram din greutatea corporală în timpul somnului. Aceasta energie e utilizată de creier, de repararea celulelor, de reglarea hormonală, de împrospătarea sistemului, dar și de alte funcții alte corpului.

Dacă stați treji noaptea, cercetările au arătat că veți arde mai multe calorii. Totuși, în timp, somnul insuficient poate interfera cu metabolismul și reglarea greutății.

În concluzie, nu se recomandă se recomandă să stați de veghe noaptea pentru a accelera arderea caloriilor și, implicit să scădeți în greutate.

Consumul caloric în timpul unui somn insuficient este probabil mai mare deoarece corpul încearcă să susțină starea de vigilență.

Somnul insuficient e asociat cu obezitatea. A avea un somn suficient în timpul nopții e necesar pentru sănătatea generală și pentru menținerea unei greutăți optime. Poate nu ardeți multe calorii în timpul somnului, dar acele calorii sunt piese importante în menținerea sănătății generale.

Țineți minte că mărirea somnului de noapte de la 7-9 ore la mai mult nu va ajuta la pierderea în greutate. Dacă dormiți atât cât este necesar pe timpul nopții și totuși acuzați oboseală, consultați medicul.

Dacă suferiți de insomnie sau aveți alte probleme de sănătate care influențează calitatea sau durata somnului, consultați medicul.

Verifică preț dispozitiv monitorizare somn aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *