Barbat care mananca un mar stand in picioare.

Arzi mai multe calorii dacă mănânci stând în picioare?

Conform unui articol BBC din 2013, majoritatea oamenilor stau pe scaun mai mult de 12 ore pe zi. Dacă adăugați alte 7-8 ore de somn, majoritatea persoanelor sunt sedentare timp de 19-20 ore pe zi. Se pare că societatea modernă ne împinge pe fiecare la sedentarism.

Stăm jos în mașina personală sau în mijloacele de transport în comun. Stăm pe scaun toată ziua la serviciu sau acasă, ocupându-ne serile privind la televizor sau folosind un computer.

Un articol din 2012 din revista Diabetes Research and Clinical Practice (Cercetarea și practică clinica a diabetului) sugerează, de asemenea, că sedentarismul îndelungat e asociat cu riscul apariției diabetului tip 2, cu factori de risc al accidentului cardiovascular și mortalitate prematură.

Așadar, mulți experți în sănătate recomandă să încercam să stăm în picioare pe parcursul zilei sau să întrerupem perioadele lungi de sedentarism.

Ora mesei este și ea alocată statului jos. În timpul zilei, pauza de masă din timpul programului sau mâncatul în automobil sunt lucruri obișnuite.

Totuși, dacă mâncați stând în picioare, ardeți mai multe calorii? Puteți arde mai multe calorii stând în picioare comparativ cu statul pe scaun, dar există și alți factori referitori la mâncatul în picioare care pot influenta efectele alimentației.

Servirea mesei stând în picioare vă va ajuta să pierdeți în greutate?

 Un adult cu greutatea de 77 kg arde circa 139 calorii în timpul unei ore de stat pe scaun și 186 calorii în timpul unei ore de stat în picioare.

Astfel, pentru o oră/zi, la o greutate de 77 kg, puteți arde suplimentar 47 calorii stând în picioare față de șezutul pe scaun.

Informațiile oferite de University of Chester sugerează că statul în picioare, comparativ cu statul pe scaun, mărește ritmul cardiac cu aproximativ 10 bătăi pe minut.

Aceasta s-ar putea interpreta ca o creștere a arderii calorice cu aproximativ 0,7 calorii pe minut când stați în picioare comparativ cu statul pe scaun.

Acest lucru conduce la o diferență de circa 40-50 calorii pe oră. În concluzie, dacă stați în picioare 3-4 ore zilnic în loc de a sta pe scaun, veți putea arde suplimentar 120-200 calorii pe zi.

Digerați alimentele mai bine stând pe scaun sau stând în picioare?

 După mestecarea alimentelor, saliva amestecată cu alimentele alunecă pe esofag și ajunge în stomac. Aici, în stomac, în prezenta acidului gastric și datorită mișcărilor peristaltice,  alimentele sunt descompuse în molecule mici.

Aceste molecule mici sunt dirijate spre intestinul subțire unde nutrienții pot fi absorbiți prin peretele intestinal.

Tipul de alimente consumate poate influența ritmul digestiei. De exemplu, fibrele și proteinele pot întârzia golirea stomacului. Aceasta poate accentua senzația de sațietate și poate menține apetitul scăzut ore întregi după masă.

Totuși, dacă ingerați carbohidrați simpli, acești nutrienți intra în fluxul sangvin relativ repede. Foamea revine rapid după servirea mesei.

Un alt impact asupra digestiei îl are poziția corpului. Când stați pe scaun sau în poziția culcat, alimentele părăsesc stomacul mai lent, comparativ cu momentele în care stați în picioare.

Un studiu din 1988 a comparat efectele poziției corpului asupra golirii stomacului. Cercetătorii au descoperit ca poziția culcat a încetinit semnificativ golirea stomacului mai mult față de oricare altă poziție.

În schimb, poziția statului în picioare a mărit ritmul de golire a stomacului.

Dacă golirea stomacului durează prea puțin timp, foamea poate apărea mai rapid. Așadar, servirea mesei stând în picioare poate accelera procesul, ceea ce poate mari aportul alimentar în timp.

Consumul caloric este mare când stați în picioare, dar diferența față de numărul caloriilor ingerate este minimă deoarece oamenii mănâncă repede.

Bineînțeles, arderea caloriilor atunci când stați în picioare poate crește cu 50 de calorii pe oră, dar majoritatea persoanelor care stau în picioare mănâncă destul de repede.

Comparativ cu statul pe scaun, puteți manca mai încet, ceea ce poate ajuta corpul să înregistreze momentul în care se transmit creierului semnale privind senzația de sațietate. De asemenea, poate ajuta la încetinirea ritmului de golire a stomacului.

Dacă stați în picioare și mâncați repede, aceasta poate împiedica digestia adecvată. E mai probabil să inhalați aer atunci când mâncați în grabă, stând în picioare comparativ cu a manca încet, stând pe scaun.

Dacă aveți tendința să mâncați când stați în picioare, asigurați-vă că nu vă veți grăbi în timpul mesei. Chiar dacă mâncați stând pe scaun sau în picioare, timpul alocat mesei este cel mai important factor.

O masă completă sau o gustare?

Un studiu din 2010 a chestionat 122 persoane asupra indiciilor de alimentație și mediu. Majoritatea persoanelor asociază servitul mesei cu statul pe scaun. Așadar, dacă stați în picioare atunci când mâncați, creierul poate înregistra aportul de alimente ingerate drept o „gustare” chiar dacă serviți un meniu complet.

Prin urmare, nu contează dacă stați pe scaun sau în picioare, important este să fiți vigilenți când mâncați. Dacă serviți masa stand în picioare, considerați acest moment  drept un meniu complet, nu doar o gustare.

Arsuri la stomac

Golirea gastrică rapidă poate fi benefică în cazul în care aveți arsuri la stomac. Arsurile la stomac se pot produce atunci când acidul gastric ajunge în esofag.

Acidul puternic poate arde esofagul ce nu dispune de același strat protector pe care-l are stomacul pentru a diminua puterea de „topire” a acestuia. Dacă aveți arsuri la stomac, adesea se recomandă evitarea poziției culcat timp după masă.

Poziția culcat poate mări posibilitatea scurgerii acidului stomacal în esofag pur și simplu din cauza gravitației.

Statul în picioare în timpul mesei poate ajuta ca gravitatea să acționeze asupra refluxului gastroesofagian și poate fi avantajos în evitarea arsurilor la stomac. Dacă aveți reflux gastroesofagian, consultați doctorul pentru a primi cel mai bun tratament.

Concluzie

Majoritatea oamenilor societății actuale stau jos prea mult în timpul zilei. Acest lucru poate fi dăunător pentru sănătate deoarece prea mult sedentarism e asociat cu un risc în creștere de apariție al diabetului tip 2, al bolilor cardiovasculare și chiar a decesului prematur. Se recomandă întreruperea perioadelor de sedentarism făcând mișcare.

Totuși, dacă mâncați stând în picioare în loc de a sta pe scaun, asigurați-vă că veți contoriza .cantitatea de hrană ingerată. Este foarte ușor să faceți exces dacă nu veți considera o masă luată în picioare drept o masă completă.

De asemenea, țineți minte ca golirea stomacului poate fi accelerată, ceea ce va putea modifica senzația de sațietate. Dacă aveți arsuri la stomac, servirea mesei stând în picioare vă poate ajuta să diminuați riscul de apariției refluxului gastroesofagian.

Merită subliniat faptul că, dacă mâncați stand fie în picioare fie pe scaun, trebuie să fiți atenți la aportul alimentar primit în urma mesei. Mâncați încet pentru a oferi organismului senzația de sațietate.

Verifică preț brățări fitness pentru calcularea caloriilor aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *