Bananele sunt unul dintre cele mai populare fructe consumate în România. Acestea au o aromă ușoară, sunt ușor de transportat și sunt relativ ieftine. În plus, se pare că bananele au multe beneficii pentru sănătate.
Iată câteva din motivele principale pentru care ar trebui să consumați banane și să le adăugați în dieta dumneavoastră.
Conținut:
1. Pot scădea tensiunea arterială
Dacă tensiunea arterială este ridicată, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să creșteti cantitatea de potasiu. Potasiul poate ajuta la echilibrarea fluidelor în organism prin eliminarea lichidului din vasele de sânge, reducând astfel tensiunea arterială.
Fructele și legumele sunt în mod natural bogate în potasiu, iar bananele sunt cunoscute ca fiind o sursă de potasiu ușor de consumat.
O banană de dimensiuni medii conține aproximativ 450 mg de potasiu (valoarea zilnică – 13%). Prin creșterea consumului de fructe și legume, cantitatea recomandată de potasiu de 4700 mg pe zi este una realistă.
Cu toate astea, majoritatea adulților români nu primesc cantitatea recomandată de potasiu pe zi.
2. Pot scădea colesterolul
Sunt aproximativ 3 grame de fibre într-o banană medie. Precum alte fructe, legume și ovăz, bananele sunt o sursă de fibre solubile.
Fibrele solubile pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge și pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Dacă sunteți îngrijorat că colesterolul sanguin poate fi ridicat, consumul de fibre solubile, cum ar fi bananele, poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge.
3. Ajută la sănătatea sistemului digestiv
Bananele au avut o reputație proastă deoarece sunt în principal compuse din carbohidrați. Cu toate acestea, carbohidrații din banane pot influența pozitiv sistemul digestiv.
Bananele au un tip de carbohidrați numit fructooligozaharidă. Aceste fructooligozaharide nu sunt descompuse de enzimele umane în tractul digestiv , ci sunt descompuse de bacteriile benefice (probiotice) din colon.
Un alt cuvânt pentru folosit pentru „fructooligosaharide” este termenul de „prebiotice” deoarece stimulează creșterea probioticelor în colon. O dezvoltare sănătoasă a bacteriilor în colon are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv.
Un alt mod în care bananele pot fi utile pentru sănătatea digestivă este că acestea sunt relativ ușor de digerat și, de obicei, nu provoacă iritații la nivelul stomacului.
Indiferent dacă cineva are greață, are diaree sau doar o durere de stomac, bananele sunt un aliment bun pentru că nu vor irita tractul digestiv.
4. Țin departe pofta de dulce
Bananele pot fi foarte dulci, în special bananele coapte. Consumul unei banane poate împiedica dorința de a mânca ceva dulce, iar bananele sunt mult mai sănătoase decât alte dulciuri cu mult zahăr și multe calorii.
Deoarece bananele au fibre în ele, acestea nu vor provoca o creștere a glicemiei și a insulinei după ce le mănânci. De fapt, bananele au o valoare scăzută a indicelui glicemic.
Bananele sunt, de asemenea, foarte versatile pentru gătit, iar un piure de banane poate fi folosit în loc de zahăr sau ulei în produse de panificație. Bananele înghețate sunt bune pentru a adăuga dulceață la smoothieuri sau alte gustări reci.
5. Sursă de antioxidanți
Fructele de padure, verdeturile și alte fructe și legume colorate sunt cunoscute pentru că sunt bogate în antioxidanți și alți nutrienți valoroși.
Cu toate astea, banana oferă o sursă de antioxidanți. De fapt, o banană medie oferă aproximativ 15% din valoarea zilnică de Vitamina C si 2% de Vitamina A.
Si vitamina A și C joacă un rol în protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și pot contribui la scăderea riscului de deteriorare cauzată de agenți cancerigeni. Vitamina C este de asemenea folosită pentru a forma colagenul, substanță ce oferă o pielea sănătoasă.
6. Sănătatea creierului
Bananele sunt o sursă de triptofan (aminoacid) care este necesar pentru a crea serotonină (neurotransmițător). Unul dintre efectele serotoninei emana un hormon denumit „substanta fericirii” în creier.
Bananele sunt, de asemenea, o sursă de vitamina B6, fiind importantă pentru funcția creierului și pentru dezvoltarea creierului în timpul sarcinii.
Unele studii privind populațiile vârstnice sugerează că o cantitate sănătoasă de vitamina B6 din organism poate fi asociată cu o memorie mai bună.
Prin urmare, consumul de banane și al altor alimente bogate în vitamina B6 poate ajuta memoria, deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre B6 și aceasta.
7. Calitatea somnului
O altă funcție a serotoninei este că te poate face somnoros. Bananele sunt o sursă de melatonină – principalul hormon care vă ajută să adormiți.
Bananele au potasiu și magneziu, care stimuleaza relaxarea mușchilor. Insumând aceste lucruri, consumul de banane te ajută să ai un somn mai odihnitor.
8. Crește absorbția calciului
Bananele nu sunt o sursă naturală de nutrienți precum calciul si Vitamina D, nutrienți ce întaresc oasele. Cu toate astea, ele ajută la construirea oaselor puternice în două feluri.
Prima cale este cu aceleași fructooligozaharide care promovează creșterea bacteriilor sănătoase în stomac; aceste fructooligozaharide pot creste absorbția de calciu în intestin. Bananele sunt de asemenea o sursă de magneziu, iar magneziul este implicat în creșterea oaselor.
Verifică preț suplimente nutritive cu banane aici!